Stavební pozemek-orná půda, prý se to změní po kolaudaci

Profilova fotka
Konečně jsme našli pozemek snů, je již mezi zastavěnými pozemky, ale všechny jsou vedeny jako orná půda, přitom ÚP je několik roků na výstabu schválen. Potvrdila i starostka obce i stavební odbor města. Údajně se to změní po kolaudaci? Máte někdo zklušenost? je to v pořádku?
Odpovědět
Nám řekli na stav. úřadě, že ze zemědělské půdy se vyjme pouze zastavěná plocha domu po kolaudaci - ta se stane " stavebním pozemkem". Podívejte se na internetu na katastru nemovitostí na okolní stavby, jak jsou zapsané na listu vlastnictví jednotlivých majitelů.
Odpovědět
@lajlinka78 take jsme kupovali stavebni pozemek veden jako orna puda. Po kolaudaci se to nezmeni - musis pred stavebnim povolenim nebo ohlaskou zazadat o vyjmuti ze ZPF - vyjimas pozemek pod plochou domu. Nebo se koukni do diskuzi k vyjmuti ze ZPF.
Odpovědět
Profilova fotka
Jojo je to v pořádku, mnoho lidí si myslí, že když kupují stavební pozemek, že musí takto být i zapsán v katastru, ale tak to není. V katastru je stavební ten pozemek, na kterém je již dům a to jen přesně ta zastavěná plocha, ostatní je pak např. zahrada atd. Takže jestli lze na pozemku stavět se dozvíš z územního plánu.
Odpovědět
@evickka Jasně, hlavní je informovat se osobně u místně příslušné úřednice či úředníka na místně příslušném stavebním úřadě - to se pak člověk dozví "mimo záznam" třeba i věci o osobě prodávajícího (pokud to zrovna není místní starosta:-), jak dlouho že už takhle kšeftuje s pozemky, kolik lidí už mu přispělo na jeho blahobytný život tím, že zaplatili nereálné sumy za okolní pozemky nabízené i "s kompletním zasíťováním na hranici pozemku" (jenže třeba s tím, že oním zasíťováním je myšlena zbrusu nová, nerozkopatelná komunikace s přípojkami na protější straně, kde by se tak ony přípojky musely řešit protlakem v písčité zemině bývalé říční nivy s úrovní spodní vody cca půl metru pod povrchem)... ... no a taky doporučuji si ten územní plán pořádně pročíst a poté se podívat či ještě lépe osobně poptat po bezprostředním okolí, zda a nakolik je reálně závazná místním regulativem předepsaná maximální zastavěnost pozemku, zda musí být součástí stavby i garáž a pokud ano, tak pro kolik aut (nebo kolik dalších venkovních stání musí být součástí projektu), nakolik je reálně povinná např. "sedlová střecha se sklonem minimálně 38 stupňů" (apod.) a pak se ještě na onom úřadě nebo u místního hydrogeologa zeptat, zda je třeba na příslušném pozemku vůbec možná likvidace dešťových vod ze střechy zasakováním na pozemku, jak je to s kapacitou elektrických přípojek (to zase na místní elektrodistribuční firmě) aj. Ono se to nezdá, ale v závislosti na souběhu toho všeho se pak může zastavění na první pohled krásného pozemku "v zámeckých zahradách" prodražit i o mnoho statisíců až více než milion Kč, pokud se třeba má stavět na nedávné cca dvoumetrové "protipovodňové" navážce zeminy, kde je nutné ze statických i hydrogeologických důvodů buď postavit RD i včetně "zaplavitelného" sklepa, garáže či jiné spodní stavby, nebo to alespoň řešit masivní pilotáží pod původní úroveň písčitého terénu tamní říční nivy a k tomu si ještě připlatit za příspěvek na místní komunikaci, elektrorozvodnou trafostanici atd...
Odpovědět
Profilova fotka
@beropa Koukám, že máte asi zkušenosti a nalítali ste se pěkně po úřadech
Odpovědět
@evickka A to přitom není jen o tom "lítání" po úřadech, ale taky třeba o tom, když nad oním pozemkem vhodným "pro poklidný život" začnou od pozdního jara do časného podzimu ve výšce pár set metrů se řvoucími motory a vysunutými klapkami a podvozky lítat (a to doslova) Airbusy 3xx a Boeingy 7x7 charterových letů do teplých krajů - nebo když se např. změní směr větru a přes pražské Řepy začnou nad tamním Hornbachem "sedat" i běžná linková éra na Ruzyni. To aby pak člověk ještě raději prostudoval také mapy letových koridorů.
Odpovědět
Profilova fotka
@beropa :-D tak to nastesti v oblasti kde bydlím snad nehrozí
Odpovědět
Profilova fotka
my to měli taky tak... pozemek je evidován jako orná půda, i když je ÚP plán schválený pro výstavbu rodinných domů... před stavbou se část pozemku vyjme ze zemědělského půdního fondu (kde bude stát dům), už při zřízení základové desky se dům může zaměřit a parcela pod pozemkem se změní na stavební parcelu... zbytek zůstává stále jako orná půda... Po kolaudaci by měla být zbylá orná půda změněna na zahradu...
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlas s prispevky vyse... Name take ornou pudu :)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
@vera_vila Už je to hodně stará konverzace, ale přesto se zeptám, vzhledem k tomu, že máte zkušenost :-) též chci koupit pozemek vedený jako orná půda, ale jako orná půda jsou vedeny i okolní pozemky, na kterých už se staví. Mohu se zeptat, kam a kdy se žádá o vyjmutí zastavěného pozemku ze zemědělského původního fondu a o změnu zbytku pozemku na zahradu a kolik taková změna stojí? Díky :-)
Odpovědět
@hhranolka Už máte ornou půdu přeměněnou na stavební pozemek a zahradu? A jak a za kolik jste to udělali?
Odpovědět
Profilova fotka
@petyk88 Neplatili jsme nic a žádali jsme to zároveň s žádostí o stanovisko k projektu domu na odboru životního prostředí našeho úřadu.
Odpovědět
Článek se načítá
@kimimarki Díky moc :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petyk88 uz nemam ani zdani :(
Odpovědět
Profilova fotka
@petyk88 zkontroluj si na obci nebo stavebním úřadě platný územní plán. Pokud je pozemek určeny k zástavbě tak to není vůbec žádný problém. Pokud se v okoli stavi, tak je velka pravdepodobnost ze pozemek v up je. Neplatí se nic akorát n to mají 30 dní. Musíš už mít hotový projet a situační plán.
Odpovědět
@effka84 V územním plánu obce je určen k zástavbě. Ale protože pozemek je za docela vysokou cenu, tak jsem měla strach, abych pak za tu změnu nemusela platit ještě nějaký peníze. Takže jsem ráda, že s tím žádný finanční náklady spojený už nejsou :-) díky za info.
Odpovědět
Profilova fotka
@petyk88 no ono toho bude i tak dost, určitě budete muset nechat pozemek zaměřit, přípojku elektriky, měření radonu, projekt, poplatky na su na katastru. Je toho dost. Počítej tak 80.000- 100.000,- než kopnete do země;-)
Odpovědět
To je mně jasný :-) zadarmo ani kuře nehrabe, že? :-) spíš mi šlo konkrétně o náklady za ten přepis.... Projekt, přípojky, poplatky... a pořádný holiny, protože včera jsem na pozemku utopila svoje Mustangy :-)
Odpovědět
Dobrý den! Potřebujeme specialistu o převodu pozemků na jiné status.A i řešily otázky na zemi s placením urzhat.Dogovornaya. Jsem rusky, můj mail: 608422345@Емайл.cz
Odpovědět
Nu vynětí ze ZPF není tak úplně jednoznačně zadarmo - podstatné je zda je pozemek v zastavěné části obce - pak je vynětí zadarmo, pokud je v zastavitelném území pak je vynětí zpoplatněno. (tyto hranice zastavěné x zastavitelné by měli být v územním plánu či popřípadě by vám je měli říci na úřadě)
Odpovědět
Dobrý den, na katastru mi po kolaudaci a žádosti o změnu údajů - součástí pozemku se stala stavba - nabízeli převod zbývající části pozemku ( orné půdy ) na jiný způsob využití - např. trvalý travní porost nebo zahrada. Má to nějaký skutečný význam? Dělal jste to někdo?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
@petyk88 Dobrý den, nic jsme na zahradu neměnili, stále máme ornou půdu (je to i výhodnější kvůli dani z nem.), a o vyjmutí půdy z půdního fondu se žádá před podáním ohlášky, když se žádá o územní rozhodnutí, vše Vám řeknou na stavebním úřadě...
Odpovědět
Profilova fotka
mi dělali vyjmutí před stavbou na stavebnípozemek bez toho by nám nedaly ohlášku
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý večer, zkusím obnovit debatu. Vyřizujeme ohlášku pro naši stavbu rodinného domu a když jsme na úřadu žádali o výjmutí ze zemědělského půdního fondu, úřednice nám řekla, že od dubna tohoto roku se změnil zákon a že nám bude vyměřen poplatek, který budeme muset uhradit. Náš pozemek je veden jako orná půda. Připravila nás na to, že nejde o malé částky. Na výpočet budeme čekat asi ještě dva týdny. Máte už někdo s tímto zkušenost a kolik jste, prosím platili? Jistě nebudeme jediní, ale moc nám to na naládě nepřidá :-S
Odpovědět
Profilova fotka
@nicolete83 nevím to přesně, ale okr. F-M dům 140m2, plus stání pro dvě auta, ušetřila jsem asi 60 tisíc, ale dozvěděla jsem se to na poslední chvíli, moc o tom nepsali:-(
Odpovědět
@nicolete83 Tohle mi napsala paní ze stavebního úřadu, jsem okres Frýdek-Místek a je to podle BPEJ půdy. "od 01.04.2015 začala platit novela zákona č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů, kde za odnětí půdy ze ZPF pro stavbu RD včetně zpevněných ploch se budou platit v zastavěném i v zastavitelném území odvody. V zastavěném území se budou platit, pokud nepůjde o proluku do 0,5 ha. Takže pokud bude proluka větší než 0,5 ha, budou odvody. Zastavěné nebo zastavitelné území je vymezené platným územním plánem. V Příloze zákona o ochraně ZPF, Sazebníku odvodů za odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu je uvedený postup výpočtu odvodu. Výpočet vychází ze zařazení pozemku do BPEJ. Uvádíte, že BPEJ pozemku je 84811. Podle vyhlášky č. 441/2013 Sb., k provedení zákona o oceňování majetku (oceňovací vyhláška) je základní cena zemědělského pozemku podle BPEJ 84811 ve výši 2,40 Kč za 1 m2. Pozemek negativně ovlivňuje jeden faktor životního prostření vyjmenovaný v části B(http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-334), a to je 5 (chráněné ložiskové území). Základní cena ve výši 2,40 Kč se vynásobí faktorem 5 a koeficientem 3, neboť podle vyhlášky 48/2011 Sb., o stanovení tříd ochrany, BPEJ 84811 náleží do IV. třídy ochrany, kterému odpovídá koeficient 3. Tím dostaneme výslednou sazbu odvodu, tj. Kč 36,- za 1 m2."
Odpovědět
Profilova fotka
@nicolete83 Chápu správně, že chcete stavět mimo zastavěné území nebo sice v zastavěném území, ale v proluce větší než 0,5 ha?
Odpovědět
Profilova fotka
Ted budu vypadat asi jako blbec, ale tou proluci se rozumi velikost pozemku? Ted cita 941m2, zastavena plocha je 130,5 m2 a zpevnene plochy jsou 99m2. Je to v zastavene casti, v oblasti ptaci zony. Jsme Rychvald. Dekuji za odpovedi...
Odpovědět
Profilova fotka
@romik67 To vam moc preju, nas neupozornil nikdo a to ohlasku vyrizujeme od rijna lonskeho roku. Dneska me pani radeji predem upozornila, ze to nekomu vypocitala na 70 tis. Ze me teda nechce strasit, ale at nejsme castkou potom tak hodne zaskoceni...
Odpovědět
Tak toto nie su dobre spravy. Moj kupovany pozemok ma 1281m2. BPEJ je 75001 .ochrana III.trida ZPF (koeficient 4) cena pudy je 5,35kc/m2. Faktor zivotneho prostredia predpokladam, ze 10 (je to v okoli Marianskych Lazni, podla hydrogeologa: Pozemek se nachází v ochranném pásmu lázeňského místa Mariánské Lázně a veškeré geologické práce spojené se zásahem do pozemku podléhají souhlasnému stanovisku Českého inspektorátu lázní. ) tak ked pocitam 5,35 x 4 x 10 = 214kc/m2 planujem dom 130m2 plus nejaky parking, odkopy 150m2- 150 x 214 = 32 100 kc za odneti pudy zo ZPF :-S
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?