Stavební pozemek s tažením inž. sítí dále než 50 m. Ano či ne?

Profilova fotka
Ahoj všem :-) Už delší dobu sháníme pozemek na stavbu naše vysněného domečku. V lokalitě kde bydlíme se zasíťované pozemky prodávají mezi 1500 - 2200 na metr. Shodou okolností máme možnost koupit polovinu pozemku od kamaráda. Pozemek má celkově 2200m2. Nyní je však dispozice špatná, ale máme slíbenou výměnu části pozemku s obcí - jsou vlastníky okolních pozemků. Teď ale ten hlavní problém k pozemku vede dlouhá příjezdová cesta, která by byla po rozdělení pozemku na 2 části dlouhá 85m. Touto cestou by se musely vést inženýrské sítě - elektřina, voda, kanalizace. Cena pozemku je na lokalitu nízká - 500/m2 + daň. Zavedení inženýrských sítí bychom financovali s kamarádem napůl - chystá se stavět ve stejném časovém horizontu. Příjezdovou cestu bychom měli napůl. Takhle to vypadá krásně, ale tuším, že takto dlouhá příjezdová cesta bude mít svá úskalí. Máte někdo zkušenost s tažením takto dlouhých sítí, popř. budováním příjezdové cesty? Jaké problémy mohou nastat, popřípadě kam se ještě před koupí pozemku obrátit pro další informace? (na stavební úřad pojedu zítra). Máte někdo zkušenosti s cenou takového zasíťování? Přidávám fotky pozemku nyní (červené) a jak budou pozemky vypadat po výměně s obcí(modré). Náš by byl pozemek č. 2. (s výhledem do lesa).
Odpovědět
Profilova fotka
Nejsem si jistá, jestli nebude větší problém, než se sítěmi, s hasiči. Mají určité požadavky na příjezdové cesty, vč. např. obratišť apod.
Odpovědět
Profilova fotka
Hasiči maj limit na šířku cesty min. 3,5m. Elektřinu na patu pozemku přivede ČEZ za jednorazovej poplatek 12500 Kč, ve vašem případě asi na začátek příjezdovky. Taky jsme táhli elektřinu cca 70m a nebyla to žádná pálka, tuším celá akce (bagr,písek, kabel,chránička) do 20 tisíc. Vodu máme složitější, protože jsme cca 100 metrů od trasy, tak nestačí přípojka, ale bude se prodlužovat vodovodní řád. Tohle + přípojku pro nás a sousedku nám firma nacenila cca na 130 tisíc
Odpovědět
Profilova fotka
aaa15 jak se zmiňuje zmrz_lina. Hasiči. Nad 50m cesta široká pro jedno auto, musí být zpevněné otočiště požární ochrany. Kanalizace nelze dělat přípojku, ale nový řád. Vodáci chtějí po 20m kontrolní šachtu. Jedna šachta 8tis. Nechci vàs strašit, ale než do toho půjdete pořádně si to zjistěte.
Odpovědět
s taháním sítí a příjezdové cesty máme zkušenosti. Elektřina, to bylo snad to nejlehčí k vyřízení apod. Podala se jen žádost na čez, zaplatil poplatek a smluvní firma už si všechno vyřídila. Žádost se podávala v dubnu 2016 a v březnu 2017 jsme již měli elektřinu na pozemku. Voda u nás musela být taky řešena vodovodním řádem, dlouhé přípojky se nepovolují. Vodovodní řád má 81m + čtyři přípojky. Cena za projekt s vyřízením 32tis + 7tis poplatky na úřadě. částka za realizaci 190tis. Příjezdová cesta dlouhá 94m, musí mít obratiště, bez toho vám to nepovolí hasiči, cesta široká 3,5m, obratiště široké 3,5*10m, musí být zajištěno odvodnění cesty. Projekt vyšel na pár tisíc naštěstí přes známost (14tis), ale měla jsem nabídku i na 34tis. a realizace cesty nás zatím vyšla na 80tis, vyhloubení, drenážka, geotextílie a kamenivo. Ještě na to přijde recyklát. No je to fakt šílené a někdy si říkám, že jsme vůbec do toho šli.
Odpovědět
jo a ještě jsem zapomněla poplatek za cestu na úřadě 30tis.
Odpovědět
To vypadá zajímavě. Co se týká přípojek, nevím, ale v podstatě by snad měla stačit jen přípojka elektriky, ta je nenáročná. Kanalizaci byste nemuseli potřebovat vůbec - dešťovku byste si vsakovali na svých pozemcích, pro splaškovou udělat čistírny. Voda by se snad dala ošetřit studní, nejlépe kopanou, raději hlubší než plytčí, nebo dvěmi - pro každého zvlášť -, ale nevím, jak jste na tom s podpovrchovou vodou přesně u Vás, a co úřad povolí a co ne. Měli byste zasakování dešťovky i vyčištěné splaškové, při vhodném rozvedení po pozemcích byste tu vodu ještě s výhodou mohli využít k energetickým účelům. Co se týká příjezdové komunikace, záleží, jak si kdo postaví, ale v zásadě obratiště je vhodné (nejen pro hasiče), záleželo by na dohodě, kam je umístit, nejlépe asi tam při hranici těch dvou pozemků. Neviděl bych to až tak tragicky možná, záleží též na tom, co se dozvíte na úřadě. Ještě ale pozor, teď jste zřejmě s kamarádem zadobře, takto to nemusíte mít do smrti (nepočítám v to snad neshody s kamarádem jako sousedem, ale člověk nikdy dopředu nemůže vědět), ale kamarád to může časem prodat, koupí to někdo jiný...ono je to někdy dost vrtkavé...na to raději myslete také.
Odpovědět
Profilova fotka
@ondra_cha @adula000 @moozaj @xhex @zmrz_lina Děkuji všem za zkušenosti a názory :-) . Právě jsem se vrátila ze stavebního úřadu. Dům by problém nebyl, cesta by byla složitější - obraciště, zpevněná komunikace, povolení od silničářů. Ale dalo by se to. Nicméně mi pán ukázal územní plán obce a okolí. V blízkosti obce je letiště, které je v současné době v útlumu (což jsem věděla). Co jsme ale nevěděli, je letiště se má otevírat do 5 let, v jeho blízkosti má být 500 ha průmyslová zóna ze které má vést přivaděč na dálnici, který by vedl okolo pozemku(cca. 500m od něj). Je mi jasné, že to nevznikne hned, ale i tak mě představa, že za 15 let mi budou nad hlavou létat letadla a okolo jezdit kamióny, dost vyděsila. Přeci jenom dům není krátkodobá investice. Asi honem pryč :-( Začínám už být zoufalá, rok a půl hledání a stále nic :-(
Odpovědět
Profilova fotka
aaaa15 aha, asi mluvíte o letišti Vodochody, že? Nad náma asi budou lítat, ale vzala jsem to jako hobby. V telefonu mám aplikaci a každé letadlo, které se objeví se dohledá, Odkud letí a kam. A tak. Ted sleduji co přistává na Ruzyni. Taky se to nad náma točí. A za 5let, ono se to trochu protáhne, si říkám, už budu hluchá:).
Odpovědět
Profilova fotka
@moozaj nn, bydlíme u Plzně. Je to letiště Líně. Nikdy jsem u letiště nebydlela, tak si ani nejsem schopná představit, jaký je z toho hluk :-S :-)
Odpovědět
@aaaa15 děsnej... viz třeba Unhošť apod
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?