Terasa jak umístit

Dobrý den, zkouším,zda byste mi někdo prosím neporadil. Mám úzký pozemek orientovaný na sever - tj. příjezd ze silnice je z jihu. Nyní nevím, jak orientovat dům - zrovna jih je na úzké straně pozemku. Jižní strana je bohužel směrem k silnici (respektive jde o příjezdovou cestu,kudy jezdí pouze obyvatelé satelitu,nejde o frekventovanou komunikaci) - pozemek je široký 21m a dlouhý 36 m - obrázek posílám. Dům tedy bude muset být podlouhlý. Nevím zda orientovat terasu na jihozápad či na jihovýchod. Terasa bude do L - jedna její část bude na jih - tam bude koupací jezírko s lehátky, tam slunce bude svítit celý den (sice s výhledem na příjezdovou cestu,ale jiná možnost se nenabízí). Ale posezení jako takové bude v Lku za rohem - bude-li směřována tato část terasy na jihovýchod bude tam svítit slunce od rána,ale od cca 14:30 bude sezení ve stínu. Bude-li část terasy na jihozápad bude ve stínu až do 14hodin, teprve poté začne na ní slunce. Simulovala jsem v suncalc a v shadowcalcularor - přímo konkrétní pozemek,dny a hodiny v létě. Co byste mi poradili - mít slunce jen do dvou a nebo až od dvou ale až do večera? Pozemek je úzký,moc vymyslet se nedá, regulativ je 5 metrů od každého plotu,takže max.lze domek naklonit o pár stupnů (cca 85 stupnů z obou stran). Obrázek obou variant přikládám. Projekt domu zatím nemám,stavět nebudu hned (vím,že projektant by mi to zakreslil atd,ale zatím v této fázi nejsem)Děkuji za každou radu.
Odpovědět
Mame to stejne.jako vy, terasu jsem dal na jihovychod. At se na ni da posedet jak rano pri vychodu slunce tak vecer pri zapadu, kdy uz bude ve stinu napr. po slunecnem dni. Jestli tam nejezdi moc aut je to v pohode. Akorat mam pozemek delsi mam jej 53 metru takze jsem posunul dum co nejdal od cesty, navic mam sjezd na pozemek naproti terasy a tak v pohode je pred terasou parkovaci stani, cca 11metru prostor, takze kryje castecne pohledy na terasu, zbytek plot z Habru.
Odpovědět
Dal bych jihovýchod. Na jihozápad by vám tam odpoledne pralo slunko až do večera a v těchto vedrech by jste tam bez zastínění nevydrželi.
Odpovědět
Máme na jihovýchod, v létě stín od přibl.14:30 a naprostá spokojenost. Nejlepší řešení dle mého.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?