Umístění bungalovu do L na pozemku

Ahoj, plánujeme výstavbu pasivního bungalovu do "L". Od začátku máme představu o tom, jak by náš nový dům měl být na pozemku umístěn. Naše představa se odvíjela od toho, že chceme dosáhnout pokud možno co největšího soukromí a bungalov do L orientovat do zahrady a především na druhou stranu než jsou sousedi (abychom v tom "eLku" měli soukromí zajištěné stěnami domu, tj. kvůli pohledům či hluku). Po rozhovoru s projektantem jsme se dozvěděli, že on by nám radil bungalov do "L" natočit naopak k sousedům (tzn. "otevřít se"), neboť je to jihozápadní strana (tzn. více ke sluníčku) a díky tomu můžeme dosáhnout na dotaci až 450 tisíc. Při našem natočení na severozápad s největší pravděpodobností na dotaci 450 tisíc nedosáhneme (a otázka, zda dosáhneme na dotaci 300 tisíc). Pro představu přikládám svou amatérskou malůvku natočení našeho domu včetně světových stran (pan projektant by navrhoval udělat dům zrcadlově, tj. natočit "eLko" na JZ) Jsem v oboru nováček, proto bych se chtěl obrátit na Vás, zda pro zisk nejvyšší dotace je skutečně uvedené takový problém, popř. zda by se to natočení na SZ dalo "vykompenzovat" pro účely dotace jinak? Tzn., například více fotovoltaiky...? Děkuji.
Odpovědět
@boby1 Pokud můžu jen pár poznatků ze svého, osobně mám natočen dům na jihovýchod. Aktuálně ty pasivní zisky skrz velká okna ze sluníčka jsou neskutečné a jsem zvědav na zimu. Nicméně, zatím nemám úplně vyřešeno zastřešení, tak se tam prostě v létě nedalo do 2, kdy už tam začínal stín, sedět. Terasa na jihozápad bude v horkých letních měsících peklo, pokud si to nevyřešíš nějakým stíněním. Znám lidi, co to tak mají a je to výheň. Samozřejmě, tady ti všichni řeknou, že by neměnili. Dle mého skromného názoru, nejlepší varianta je právě ten jihovýchod. To nám také poradila architektka. Přidej ještě tu malůvku.
Odpovědět
Ono už záměr s názvem pasivní bungalov do L, si dosti principálně "protiřečí" a co se týče orientace, tak tam zase musí hrát prim světové strany a až potom případný soused atd. Obecně pasivní dům nelze zkrátka umístit všude. A dotace... to je sprostý slovo :-x
Odpovědět
@davex malůvka je tady (snad to bude vidět):
Odpovědět
@panlorenc kamarád postavil dům do L, relativně velký, cca 180 užitná plocha, v pasivu. Jde to, ale je to logicky o dost složitější, než nějaká krychle, nebo kvádr. Mi se třeba dotace vyplatily, chtěl jsem rekuperaci, TČ a venkovní žaluzie. Vyšlo mi to na B0 a když odečtu projekt a blower door test tak dostanu zpět 160 000 Kč, což je fajn. Kdybych do dotací nešel, tak bych rekuperaci nedělal, protože bych na to neměl prachy :-)
Odpovědět
@davex Právě že s tím dalším zpřísněním z referenční budovy a posunu blíže k nulové spotřebě, to od roku 2020 na pasivní bungalovy už moc nevidím, hlavně ten poměr A/V je špatný a bude to muset "nahnat" někde jinde. Jako ještě rozumím dotace pro pasivní domy, ale ty ostatní to byla dotace projektantům a předraženým dodavatelům prací a materiálu. Papírování a dokládání a musíte tohle a tamto a s tímto...., no zkrátka kdybych měl tenkrát čas, tak bych šel do stavby svépomocí a na nějaký dotace bych se...
Odpovědět
Jak popsáno výše pasiv nelze točit jak je libo, pokud nechcete investovat do technologií které nahradí solární a ostatní zisky. Správným umístěním a natočením ke svět. stranám lze získat mnoho. Jihozápad mohu potvrdit v létě peklo.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?