Umístění domku na pozemku pod lesem - prosím o názory

Máme mírně svažitý pozemek cca 25 x 15m, kratší strana přímo sousedí s lesem a delší je kolmá na svah. V současné době stojí na pozemku malý domek (určený k demolici) o půdorysu 10x7m ve vzdálenosti 3,5 m od lesa, delší stranou k lesu = JV orientace, směrem od lesa (SZ) je z pozemku pěkný výhled přes další domek, který je pod námi, umístěním stavby v dolní části pozemku by pak byl výhled pouze z patra.... Chceme postavit domek přibližně stejné velikosti 70m2 (též 10 x 7m a výšky 6,8m, sedlová střecha se sklonem 25°). Odbor ŽP nemá výhrady k umístění při dodržení min. shodné vzdálenosti, ale jsou zde rizika lesa, pád stromu, stínění atd. Máte někdo podobně umístěný dům, co by jste doporučili ? Jakou min. vzdálenost od lesa?
Odpovědět
Profilova fotka
Také jsme poblíž lesa, chtěli jsme dodržet i zákonnou vzdálenost od lesa, nicméně ŽP nám to nepovolil a museli jsme dům posunout ještě dále z (nevyřčeného) důvodu, že les je obecní (tzn. kdyby něco, zodpovídali by si to oni). Ale nevidím v tom žádný problém, pokud tam domek stával a nejde na něm pozorovat nic negativního (třeba že ze severu obrůstá lišejníkem :-) ) proč ne.. Možná bych si zjistila, čí ten les je a zda se o něj majitel stará (tzn.nehrozí pád suchých a nemocných stromů a větví) a zda vám to pojišťovna pojistí...
Odpovědět
Profilova fotka
nebál bych se toho je-li o les postaráno. zjistil bych si také jak to je s pojištěním domu zda pojištovna dům pojistí proti pádu stromu (větší riziko pádu , než na poli) a pokud by s tím problém neměli tak bych nechal pstavit baráček kde zamýšlíte.
Odpovědět
Profilova fotka
Jestli už jste tam dům měli,tak asi víte,co vše takové bydlení u lesa obnáší..má to své plusy,ale i spoustu minusů..my máme dům cca 15 od lesa a nemít k tomu pozemku osobní letité,vlastně celoživotní vazby,k místu,lidem,rodina,tak bych do toho asi nešla..těch negativ a denních omezení je opravdu hodně..o komunikaci s různě se měnícíma vlastníkama lesu pod náma bych za roky už mohla psát romány a výsledek nula..za pár let nám tu na pozemek spadly už 3 stromy s nic se neděje..zase všude je něco a stále lepší tohle,než někde bydlet na rozparcelovaném poli,či v satelitu..prostě shrnuto-neměnila bych,ale ani bych si takový pozemek nekoupila.. ;-)
Odpovědět
Taky jsme u lesa (spíš lesíčka), máme ho z jihu a východu. Dům je v dostatečně bezpečné vzdálenosti, garáž 2 m od hranice lesa. Dům jsme umístili tak, aby les nestínil, ale je pravda, že máme poměrně velký pozemek. S majiteli lesa jsme komunikovali jen ohledně stavebního povolení, jinak o nich nevíme. Občas skácí strom. Při vichřici spadl do zahrady bez, tak ho manžel rozřezal a bylo, nijak jsme to neřešili. Řekla bych, že pojištění by měli mít hlavně právě vlastníci lesa, škoda za případné poškození při pádu stromu by šla asi za mini? Nevím... A teď na jaře aktuální - na záhonech mi vyrostou žaludy a tráva je víc mech než tráva. Bydlí se dobře a nedovedu si představit, že by se mi ten pohled okoukal. Za mě pozemek u lesa ano, dům do co nejlepší možné bezpečné vzdálenosti. Ale třeba strejda má chajdu přímo v lese a je v pohodě.
Odpovědět
Moc děkuji za vaše názory.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?