Věcné břemeno na pozemku, co dát do smlouvy?

Na mém pozemku je polní cesta, která však není vedena na katastru jako cesta. Je využívána pro přístup k jedné chatě. Vlastník chaty chce VBř na tuto cestu. Já původně chtěl pouze, aby se finančně podílel na úpravě cesty tak, aby byla odvodněna a vysypána makadamem a pak jim umozním na dobré slovo, at tudy jezdi. Oni chtějí VBř, já preferoval smlouvu o užívání. Nejsem fanouškem věcných břemen. Oni však trvají na svém. Rozhodně nechci, aby tot urcoval soud, mám v plánu se dohodnout. Úprava cesty bude stát někde mezi 20-30tis. Jsem ochoten jim umožnit VBř, ale za tvrdších podmínek. Jedná se asi o 50m cesty. Zatím mě napadlo toto: 1) VBř bude uzavřeno na dobu 10let s možností prodloužení. 2) VBř zaniká změnou majitele chaty, pro kterou se VBř zřizuje 3) VBř je za jednorázovou úplatu 20tis Kč. (bude použito k úpravě cesty) 4) Majitel chaty se bude podílet finančně na údržbě cesty, a to polovinou nákladů až do výše max. 1500Kč ročně. Pokud nebude nutná žádná údržba, nebude požadována žádná platba. (předpokládám, že kamení bude sesedat, jednou za 2-3 roky předpokládám dosypávání kamení) 5) Pokud já budu chtít pozemek oplotit, bude se majitel chaty podílet po dohodě polovinou nákladů na realizaci přední i zadní brány. Za to budou předány klíče nebo ovládání od každé brány. Pokud Vás napadají připomínky, popř. co ještě tam dát, budu rád.
Odpovědět
@flakac Jak dlouho využívá vlastník chaty přístup přes Váš pozemek? Pokud déle než 10 let, mohlo by vzniknout věcné břemeno ze zákona - vydržením. Má ke své chatě ještě jiný přístup nebo je přes Váš pozemek jediný možný přístup k chatě?
Odpovědět
@aneri53 pres ten pozemek se jezdi odjakživa. ja se urcite neminim stavit do pozice toho, kdo chce dělat problemy, ale urcite nechci, abych měl hned u domu blativou cestu, takze ja nemam problem, aby jej uzivali, jen jsem to nechtel resit břemenem, jsem proti tomuto způsobu řešení. Když ale nebude zbytí, pak na to přistoupím, co ale nechci je, abych já investoval do cesty 30tis. korun a někdo ji bezplatně užíval. Proto říkám, že ano, užívejte, ale spolupodílejte se náklady na údržbě. V současné době je totiž v ceste navezena sut, po níž se nedá jezdit a všichni si vyjeli cestu bokem po louce, což teda odmítám. Mají možnost využívat ještě jednu cestu mimo mé pozemky, ale také soukromou a vyjetou bez právního podkladu. V podstatě z toho, co jsem nahoře uvedl, mi nezůstane ani koruna, protože tyto prostředky padnou na údržbu. Sice je možno nahlížet na to tak, že ušetřím na tom, že nebudu muset celou cestu opravit na své náklady, ale to není úplně pravda, protože já budu potřebovat pouze půlku této cesty, dál ji nemusím využívat, takže mé náklady údržby by byly také poloviční.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?