Věčný břemeno na cestu u pozemku, jak řešit?

Profilova fotka
Ahoj všem, líbí se nám jeden pozemek, mluvila jsem se starostkou ohledně cesty k pozemku.. Cesta je soukromá ale říkala že k ní mají všichni majitelé věčný břemeno tudíž ji všichni můžou používat .. Setkal jste se s tím někdo? Jde mi o to abysme nekoupili pozemek a pak jsme byli v háji protože bude problém s cestou.. Jak tohle,, ošetřit"?
Odpovědět
@katerina20 prek koupi bych si vyžádala smlouvy a záznamu o věčném břemenu a dala to pravnikoví k posouzení jak moc rizikove znění je. Myslím, že takováto situace je častá. My například kupovali pozemek, kde byli Ing. Sítě a Vak tam má věcné břemeno. Na druhou stranu je s Vakem smlouva, že v případě opravy kanalizace musí pozemek a všechno co poškodí uvést do původního stavu a je tam i odstavec, že tato smlouva je přenosná všechny nasledne/aktuální vlastníky (omlouvám se, není to přesne znění, ale vystihuje smysl)
Odpovědět
Nechte si vyjet výpis z katastru a Tam přímo uvidíte jestli je věcně břemeno vázáno i k pozemku který chcete kupovat. Jinak věcně břemeno je časté s není se tam nejspíš čeho obávat, zrušit bez vašeho podpisu to nejde
Odpovědět
Pokud se nemáte k Vašemu pozemku jak dostat, musí vam dat majitel cesty souhlas, abyste si na jeho pozemku udelali vecne bremeno prujezdu a pruchodu. Tato jeho povinnost plyne primo ze zakona. Otazka ale je, pokud vlastnik cesty nebude chtit na svem pozemku pro vas zridit vecne bremeno, pote byste to musela vymahat soudne. Ale to je az posledni moznost. Z vaseho prispevku jsem pochopila, ze ostatni majitele okolo maji na ceste vecne bremeno, takze by nemel byt problem, aby majitel cesty zridil vecne bremeno i vam. Idealni zajit za majitelem cesty a domluvit se s nim, pripadne podepsat s nim smlouvu o smlouve budouci o zrizeni vecneho bremene, abyste meli jistotu,nez vas pozemek koupite ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?