Vedení nízkého napětí

Máme možnost koupě menšího pozemku, kde přímo jejím středem vede vzdušné vedění nízkého napětí. Je možné stavět jednopodlažní dům přímo pod tímto vedením? Máte někdo zkušenost? Předem děkuji.
Odpovědět
@anetvitt pod vedením ani v jeho oachranném pásmu nic stavět nelez bohužel....
Odpovědět
@anetvitt není možné stavět, ale jde ho přeložit - ať už na okraj pozemku, nebo rovnou pod zem (tam potom platí jiné ochranné pásmo). Po žádosti to eon nacení, ale bývají to pálky...
Odpovědět
Děkuji, na internetu jsem se dočetla tuto definici, to pro toto neplatí? U neschůdných částí budov vzdorujících ohni, jejichž sklon je větší než 15°vůči vodorovné rovině je 0,5m pro neizolované vodiče 0,3m pro izolované vodiče a venkovní kabelové systémy
Odpovědět
@anetvitt Možná by to chtělo začít přesným zjištěním, co za napětí vám přes pozemek vede. Pokud je to opravdu nízké do 1kV, tak to ochrané pásmo nemá a neměl by být problém postavit ani pod ním. Ve všech ostatních případech se řídíte §46, odst. (3), Zák. č. 458/2000 Sb. V obcích se vede dnes běžně 22kV a tam už to bývá 7m od vedení.
Odpovědět
Nám vede přes pozemek NN a ochranné pásmo je 1m
Odpovědět
@netmaster Včera jsem se informovala dle situačního výkresu ČEZ je tam nízké napětí do 1kV.
Odpovědět
@anetvitt Máme taky. Žádné omezení není, pouze se při stavbě budou muset dodržovat zásady bezpečnosti práce v blízkosti el. (to mi bylo řečeno na ČEZu). Nicméně jsme se dům snažili umístit co nejvíce mimo dráty, protože je mi jasné, že to bude ztěžovat manipulaci s materiálem (pumpa s betonem, krovy, jeřáb s rukou atd.)
Odpovědět
@noemi77 a nevíte jaká je výšla sloupů? v kolika metrech nad zemí vedení obvykle je?
Odpovědět
Tak to přesně nevím, ale našla jsem tuto diskuzi: https://diskuse.elektrika.cz/index.ph... Od těch našich vedou dráty k nástřešákům, takže cca 5,5 - 6m odhaduji.
Odpovědět
@anetvitt Myslím, že obecně lze říct, že přímo pod vedení se klasický vesnický dům (přízemí + sedlová střecha se sklonem cca 35%) nevejde, ale kdybyste měli plochou střechu nebo hodně malý sklon, tak by se to tam vlezlo. Hlavní otázkou ale opravdu zůstává, jak byste pod těmi dráty při stavbě manipulovali s materiálem, to si nějak nedokážu představit... Nám povedou dráty přes roh parkovacího stání (s plochou střechou).
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?