Vrtaná studna - ano nebo ne?

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Chceme stavět domeček, ale protože připojení na vodovod by muselo vést přes 3 pozemky s anglickým trávníkem a to nám asi neprojde, uvažujeme o vrtu. Má, prosím, někdo zkušenosti? Máme strach, aby se nenarazilo na nějaký bludný pramen nebo v obdobích sucha abychom nebyli bez vody...Budu ráda za každý názor. Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@janule53 v prve rade bych pouvazoval o jinem pozemku. jestli to nejde, pokuste se domluvit se sousedy pripadne najit alternativni cestu. vrtanou studnu bych volil jako posledni moznost a trochu sazku do loterie - pocitejte s tim, ze vrt bude muset byt hluboky - urcite bych nebral prvni vodu, na kterou se narazi, o vyschnuti je tezko spekulovat. Dale vzhledem k tomu ze to je jako hlavni zdroj vody bude se muset vrtat min. 225 dira aby tam byla 160ka trubka s obsypem, coz bude pomerne fin. raketa. a az budete mit vyvrtano, muze vas prekvapit rozbor vody, ze nebude pitna, takze muzete dat dalsi desetitisice za upravu. Sousedi si takhle nabehli, kdyz jim rozbor ukazal velke mnozstvi manganu a dalsich mineralu, upravna by stala k 60 tisicum. Nakonec meli stesti, ze prezili par mesicu na vareni z kupovane vody a dodelal se vodovod.
Odpovědět
Nic jako bludný pramen neexistuje, vrtanou studnou musíte projít zvolenou zvodní, v zemi není nic jako pramen,je tam vrstva, která má v sobě póry a praskliny a ve které se akumuluje podzemní voda, návrh vám udělá hydrogeolog, tak aby byla dostatečně hluboká, také vrt musí být odizolovaný od mělké povrchové vody. Při konstrukci studny musíte vyžadovat dodržení ČSN 75 5115 která definuje přesné parametry jelikož studny dneska vrtají i firmy, které si moc hlavu nedělají kvalitou své provedené práce a může se vám stát, že studnu tak budete mít pouze na okrasu. Nejčastějším prohřeškem je nedodržení minimálního průměru pažnice (125mm) a nesprávný materiál. Na začátek je nejlepší obejít sousedy, kteří už vrtanou studnu mají a poptat se jak jí mají hlubokou a jakou mají kvalitu vody, to Vám napoví. Vrtané studny nejsou zase na druhou stranu tak závislé na atmosférických srážkách, jelikož jímají hlubší podzemní vodu. Otázkou je pak výsledná kvality vody, ale i to je řešitelné, bude to stát sice náklady, ale zase budete mít vodu zadarmo. něco k samostudiu zde: http://www.szu.cz/tema/zivotni-prostr...
Odpovědět
@jumpmans děkuji za reakci, pozemek jsme dostali od rodičů, jsou tam všechny sítě mimo tu vodu a i kdybychom dostali souhlas sousedů, což se opravdu obávám, že nebude, muselo by se kopat cca 200m, což finančně vyjde možná srovnatelně s tou studnou..
Odpovědět
@rimmer děkuji, moc jste mi pomohl, určitě prostuduji :-)
Odpovědět
Kontaktujte pana Kamila Kurku z Opavy,najdete ho na internetu. Úžasný hydrogeolog,vodu vždy najde a pokud je ve skále tak i vrtá.Dodá i dokumentaci k vyřízení,byli tady v okolí všichni moc spokojeni.Pak jsme měli šikovného pána co nám vrt vystrojoval,ten vodu i dle rozboru upravuje pokud je potřeba.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?