Vstup na pozemek z jihu, jak byste řešili umístění?

Profilova fotka
Dobrý den, máme pozemek, na který se vchází z jížní strany. Rozměry 30x50. Chceme 2 podlažní dům. Měla jsem představy mít v přízemí kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem (vše propojené) a jeden pokoj. Jak byste, prosím, řešili umístění? Chtěla jsem mít z obýváků vstup na terasu (což je sever) mám obavy, abychom neměli v obývacím prostoru příliš temno. Je lepší tam umístit kuchyň? Z kuchyně lze také mít vstup na terasu, na druhou stranu tmavá kuchyň taky nic moc. Děkuji za Vaše reakce, popř. za rady, jak jste řešili Vy. Pěkný den.
Odpovědět
Profilova fotka
a co dum posunout vice do zahrady, abyste mohli dat obyvak na jih a meli pred nim i kus zahrady.
Odpovědět
my to máme stejně. Vstup z jihu, obývák na sever. Ještě nemáme postaveno, ale doufám, že to tmavé nebude. V obýváku máme 3m dlouhý HS portál, tak snad tam bude světla dost
Odpovědět
@ufounek1 místnost bude dostatečně prosvětlena ale nebude prosluněna. Viz požadavky na obytné místnosti z hlediska proslunění. To se ale řeší pouze minimálně, jen píšu jak zní teorie.
Odpovědět
Po zkušenostech kamarádů (zejména z předloňského léta) je terasa na severní části šikovnější, než na jižní :) Jižní strana je příjemná časně na jaře a pozdě na podzim, ale přes celé léto je na terase na jižní straně neobyvatelno. Přes den vám tam pere sluníčko a i když ji zastřešíte, tak střecha funguje jak infrapanel a stejně vás griluje. Pokud terasu nezastřešíte, tak s oknama na jih budete muset řešit předokenní rolety, protože přes léto by vám sluníčko přehřívalo interiér. Za mne osobně bych se terasy na sever nebál. Na jižní stranu bych si dal okno a prosklené dveře, ven lavičku na ranní kávu na sluníčku :)
Odpovědět
Osobně bych na sever nedávala. Sice se tu píše, že přes léto je terasa nepoužitelná. Ale jak dlouho trvá léto, 2 měsíce??? A po zbytek roku je tam chladno, zbytečně se musí svítit a vytápět. Terasu jsme měli na jih, když pominu to, že tam, párkrát do roka bylo horko, tak přes zbytek roku, pokud svítilo sluníčko, tak se pokoj vyhřál a nebylo potřeba topit. Oproti tomu kuchyň jsme měli na sever a bylo tam o poznání chladněji, ale to zas nevadilo, protože, vařením se kuchyň prohřála. Koukala bych se na ty světové strany jako na celek, né na nějaké dva měsíce v roce. Posezení na zahhradě si přes ten pařák můžu udělat kdekoliv jinde, pod stromem, pergolou v nějakém zastíněném prostředí. Ae domem už pak nehnete, účtu za topení elektriku, taky za Vás nikdo nezaplatí, ale to kafe si na té zahhradě odnesete kamkoliv...
Odpovědět
Profilova fotka
určitě bych si dala kuchyni na sever. máme ji tak taky. v kuchyni si člověk přitápí všemožnými spotřebiči a na potraviny, špajz či jiné uskladnění je sever rozhodně fajn ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?