Vyjádření ke změně územního plánu

Dobrý den...prosím o radu pokud máte někdo podobnou zkušenost. Podali jsme na obec žádost o změnu územního plánu. Ta byla schválena a předána pořizovateli, který vypracoval návrh na tuhle změnu. Vše odešlo ke schválení na magistát. Zemědělský půdní fond se nejdříve vyjádřil záporně, protože by jsme moc "vyčuhovali" do pole. Nicméně dodali,že pokud budeme mít pořádné odůvodnění tak se tím budou znovu zabývat. V dubnu bylo na magistrátu jednání kterého se ZPF účastnil a včera končila lhůta k vyjádření. Po kontaktování magistrátu nám oznámili, že paní ze ZPF která se měla vyjádřit dala hodinovou výpověď a že mají podstav tudíž dali naši žádost k ledu. Je možné aby to magistrát dále neřešil? Ještě dodám, že pozemek sousedí se zástavbou a je v územní rezervě která je pro stavbu určena. Ještě nám magistrát tvrdí, že nemají žádnou lhůtu k vyřízení. Prosím, nemáte někdo podobnou zkušenost?
Odpovědět
Všechny dotčené orgány mají lhůtu, ta je stanovená zákonem o územním plánování a pokud tuto lhůtu nedodrží a v ní se nevyjádří, má pořizovatel za to že souhlasí se současnou verzí návrhu. Ale z hlediska ZPF se k územním plánům všech obcí vyjadřuje krajský úřad a né magistrát příslušné obce s rozšířenou působností.
Odpovědět
Děkuji za odpověď, my si to s manželem taky mysleli, že by se to mělo brát jako souhlas ale prý to neplatí. Špatně jsem se vyjádřila. To pořízení změny se řeší na magistrátu na odboru územního plánování a ti prý tu lhůtu na řešení změny územního plánu nemají. Což bych i pochopila když se můžou objevit různé "překážky" ale dát to k ledu kvůli tomu, že nemají vyjádření ze ZPF (protože nemají náhradu místo té paní co dala hodinovou výpověď ) nám přijde už moc. Po roce a 3/4 pořád nevíme na čem jsme.
Odpovědět
Takže zhotovitel je magistrát obce ? Tak ať na něj tlačí Vaše obec jako pořizovatel nového ÚP. I tak by tam nějaký termín být měl, ani zhotovitel si nemůže dělat co chce...mohu se poptat u nás kolegů na územním plánování u nás. a nic to nemění na tom že z hlediska zemědělského půdního fondu je jedinou oprávněnou osobou k vyjádření se k úp dle zákona pouze Krajský úřad (ať už se jedná o úp jakékoli obce) :-)
Odpovědět
Ano zhotovitel by teda měl být magistrát. Bohužel náš pan starosta je na baterky. Spíš uvažujeme jestli se nepoptat nějakého právníka. Když jsme se na magistrátu ptali tak říkali, že do roku a půl bude změna hotová a ani po roce a 3/4 nevíme zda to vůbec povolí. Proto si vůbec nejsme jisti jestli nějakou lhůtu na to zhotovení mají
Odpovědět
@martites nu obecně tvorba nového úp se může táhnout roky, u nás jedna obec úp řešila skoro deset let než bylo možné ho dotáhnout do konce...ale celých těch deset let se jelo dle lhůt..lidi měli připomínky, dotčené orgány měli připomínky a holt se došlo k souladu až po 10 letech....běžně bývají úp a jejich zkěny běh tak na 2 roky od prvního projednání do vydání veřejné vyhlášky....Ale vždy tam jsou lhůty na to do kdy se kdo k čemu má vyjádřit a pokud se nevyjádří má se za to že souhlasí, takže brzdit to kvůli tomu že nemají úředníka a dle mě ještě ten se k úp nesmí vyjařovat z hlediska zpf je blbost :-)
Odpovědět
@jitkapetka Dobrý den, děkuji za rady. Nakonec to dopadlo tak, že si tu změnu vzala na starost paní vedoucí na územním plánování a už to s náma zase vypadá dobře. Prý snad na jaře by jsme mohli vyřizovat stavební povolení. Tak snad už tam nebude žádný problém. Ještě jednou děkujeme za info :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?