Vyjmutí pozemku ze ZPF bonita I.

Dobrý den, už jsem zde hledal a něco jsem našel, ale ne přímo můj případ. Před dvěma lety jsem dostal od mamky pozemek,na kterém jsem měl v plánu stavět. Hned jsem si zjistil, jestli tam stavět půjde a obec i na stavebním neměly žádný problém. Bylo mi řečeno, že si mám nechat vypracovat projekt a pak budeme řešit dál. No letěl jsem pak pracovně do zahraničí a začal to znovu řešit letos. Doma jsem si nakreslil půdorys kvůli m2 a byl se na stavebním zeptat znovu. Hlavně jestli můžu kouskem zasahovat na mámy pozemek. I když tam následně bude provedena změna tvaru, takže stavba bude nakonec čistě na mém pozemku. Vše bylo v pořádku, až jeden úředník říká, že to je třída 1 a že neví, jestli mi to povolí. paní na životním furt váhala, jestli to půjde. Nakonec si vzala číslo a odpoledne volala, že to nepůjde, protože není možné vyjmout třídu 1 na stavbu rodinného domku. Vesnice nemá územní plán a zatím ani neplánuje. Se zastavěnou části sousedim, takže to není prý problém. Parcela je přímo v rohu u silnice a přípojek elektriky a vody. Velikost je něco okolo 1400m2, takže nic velkého. Sám starosta se divil, že to nechtějí povolit. A podle toho, že mi paní rovnou neřekla ne, tak doufám v nějakou možnost jak dokázat pozemek vyjmout. Nesetkal jste se s tím někdo? Děkuji každému za radu a za přečtení obsáhlého slohu.
Odpovědět
@vojtech93 no ja nevim, ale nebylo by lepsi to proste postavit na tom pozemku, co mas? 1400m2 uz je dost na to, aby se ti to tam vlezlo... chapal bych tu nouzi u nejake 300m2 "nudle", ale 1400 uz musi byt dost na to tam postavit mensi hrad...
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím,že vám to na jedničce určitě nedovolí. Mají problém i s dvojkou, ale tam jsou nějaké výjimky. Měli jsme na části pozemku bonitu 2, a taky nic, nakonec jsme stavěli na pozemku vedle, naštěstí byl taky náš a ve 3.
Odpovědět
Právě i těch 1400m2 je jednička. I všechno okolo. Takže jiná možnost není. Právě co jsem koukal na katastr mapy, tak nějaké nové baráky u nás jsou na jedničce. Takže se ještě asi dojedu zeptat sousedů.
Odpovědět
My stavíme v 1. třídě ochrany a neměli jsme vůbec žádný problém s jakýmkoli úřadem. Celá nová ulice se staví v 1. třídě. Akorát jsme platili nejvyšší poplatek za vynětí ZPF.
Odpovědět
@clit No já si právě taky myslim, že nějaká cesta musí být. Loni postavili Pražáci na jedničce uprostřed louky pod lesem a ještě takovej šílenej moderní domek :-x Vy stavíte na jedničce a vaše obec nemá uzemní plán?
Odpovědět
Profilova fotka
@effka84 také mám pozemek v 1. třídě ochrany a bez problémů na stavebním úřadě...
Odpovědět
@didinky Můžu se zeptat, jestli byl pozemek v územním plánu a kdy jste ho vyjímali, kolik metrů a jaká byla cena? Děkuji moc!
Odpovědět
Profilova fotka
@vojtech93 v územním plánu obce je v zastavitelném území pro individuální RD, má 811m, vyjímat budeme cca 100 a stavební povolení jsem získala 3.ledna 2018, stát mě to bude cca 30tis
Odpovědět
@didinky Tady bude asi problém. Naše vesnice uzemní plán nemá. Doufám, že se mi to nakonec nějak podaří
Odpovědět
Profilova fotka
Taky máme bonitu I. a neměli problém, ale za určitých podmínek (skrývka se využije na dorovnání terénu a nebude se nikam vyvážet + vyšší cena za vyjmutí + vyjmutí jen pod domem a příjezdovou cestou)
Odpovědět
@malamicka Ahoj,stejná otázka, byl pozemek v uzemním plánu? Díky
Odpovědět
Profilova fotka
@vojtech93 je pravda, že jsem si nečetla podrobněji už diskuzi. Pozemek máme v zastavitelném území obce, tudíž jsme na tom stejně jako didinky.
Odpovědět
Článek se načítá
Pokud obec nemá ÚP tak to bude složité, resp. skoro nemožné... určitě bych si zažádala na územním plánování zda je stavba v souladu či ne (to ted stejně dle novely stavebního zákona musíte) a pak popř. ještě zkusit znovu ochranu ZPF na Vašem úřadě, popř se zeptat na Kraji zda by nešel využít § 9 odst.5 písm b) zákona oochraně ZPF. Ale jinak jedině nutit obec k tvorbě územního plánu a ani tak nemáte jistotu že tento pozemek spadne do zastavitelných a tedy s možností odejmout...
Odpovědět
Profilova fotka
@vojtech93 doporučuji tuto věc řešit se schopným projektantem pro stavební povolení. měli jsme "podobný" problém. nejprve jsem ho řešil sám a nevyřešil, protože mě na stavebním úřadě jako člověka mimo obor vodili za nos. po hodinové návštěvě projektanta na SU se vyřešilo to, co jsem nebyl schopen prosadit sám několik měsíců. pokud tomu celistvě nerozumíš, doporučuji stejný postup. nejde o to nastudovat pár vyhlášek a nařízení. celá věc má mnohem složitější podtext, což bych kvůli jednomu povolení nikdy nestudoval. znám i zábavnější činnosti :-)
Odpovědět
Profilova fotka
POkud nemá obec zpracovaný UP, kde by byl pozemek veden jako pozemek k zastavění RD, tak je ta je malá šance, že Vám to na bonitě 1 dovolí:(..Podle zákona lze vyjmout pudu I bonity pouze ve výjimečných případech, pokud jde o ekologicky raz krajiny, veřejné prospěšné stavby apod. nebo pokud společenský zájem výrazně převyšuje ten zemědělský (neznám přesnou citaci). Pokud je tam územní plán pro výstavbu, tak to za nějakých podmínek lze, ale neni to 100%... Nicméně v okolí Prahy lze všechno, když se chce, třeba i zastavovat I a II obrovskými skladovými areály (holt, kde jsou peníze jde všecho:-(() Mám pocit, že v roce 2020, kde budou nejbonitnejsi I a myslím II taky, tak všechno bez územního planu spadne do orné pudy, kterou nebude už vůbec možné vyjmout.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?