Vynětí pozemku z půdního fondu

Profilova fotka
Dobrý den,kde prosím zjistíme jestli je pozemek vyňat a může se na něm tudíž stavět?na katastru je veden jako zahrada,zjistíme to i tam když tam zájdem nebo spis na obec,dekuji
Odpovědět
Důležité je, aby byl v územním plánu jako zastavitelný pro bydlení. Pokud tomu tak je, dá se tam stavět. Pokud je v katastru uvedeno u pozemku "Způsob ochrany nemovitosti - zemědělský půdní fond" je nutné plochu pod budoucím domem vyjmout, ale to není relativne problém - necháte si zpracovat "projekt" na vyjmutí a podáte žádost. Jen za to samotné vyjmutí vyhodíte pár tisíc (někdy až stovek) + cca 2-4 tis. za ony podklady ("projekt"). U zahrady by ve fondu být nemusel, ale většinou je.
Odpovědět
Profilova fotka
@p92 opravdu je nutné mít "projekt" nevyměří to sám orgán ochrany ZPF ?
Odpovědět
@jancu01 mně bylo na katastrálním úřadě řečeno, že dojde k vyjmutí až při kolaudaci, vyjímá se zastavěná plocha, o projektu nic nevím
Odpovědět
Profilova fotka
@mirca_l až při kolaudaci? To se zase nezdá mě... nevím.. děláme projekt takže v tehle části ještě nejsme. Každopádně sem zmatená vím že znalci dělají výpočty pro vyjmutí ze ZPF. Ale čekala sem že spíš v případě celých pozemků a ne pro stavbu RD :-( zitra se poptám na odboru ŽP což je orgán ovhrany ZPF.
Odpovědět
Podklady pro vyjmutí s výpočtem odvodů (jak já tomu říkám "projekt" :), je to pár stránek) bude odbor životního prostředí chtít. Alespoň u nás, ale podle mě to bude všude. Nám to zařídil projektant. Žádost podáte před stavbou, kdy oni Vám vydají nějaké vyjádření, nebo spíš rozhodnutí jako podklad pro SÚ. A odvod se platí až po oné koladudaci nebo tak, chtít hned to nebudou.
Odpovědět
Profilova fotka
@mirca_l @jancu01 vyjímá se před započetím stavby. Museli jsme oznámit, že začínáme a do 14ti dnů přišel výměr, který jsme zaplatili. Myslim, že jsme to museli mít už jako podklad k ohlášce
Odpovědět
@jancu01 Bohužel nevyměří, protože v tom "projektu" jsou i takové plky jaká je tam půda a podobně :)
Odpovědět
Profilova fotka
@p92 Díky teď sem to zjistila :-D dokonce už mám i znalce... to vás prostě nanapadne :-D říkám to kolegyni vedle v kanceláři a do toho přišel šéf :-D že on ty znalecké posudky na vyjmutí taky dělá.. Takže je vyřešeno :-D.
Odpovědět
@jancu01 Ať žije nesmyslná byrokracie :-D
Odpovědět
@jancu01 aha, tak to budu muset taky ještě někoho sehnat. teď mi píšou že živ. prostředí, že souhlas žádosti se přikládá k žádosti o stavební povolení. myslíte, že tento "projekt" dělá i normálně projektant, co nám kreslil dům? nebo snad bude mít někoho známého, kdo to dělá? Dneska ho zkusím zkontaktovat.
Odpovědět
Profilova fotka
@mirca_l nooo musí to být znelc z oboru. Asi to projektanti mít spíše nebudou. Ale zkus a uvidíš... jinak na netu jsou seznamy znalců takže v okolí určitě někoho najdeš. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@p92 aha,děkuji,jsme na úplně samotném začátku,tak vůbec nevím kde začít :-D a to mi teda řeknou na katastru jestli je ten pozemek zastavitelný,nebo na obci?
Odpovědět
Článek se načítá
@mirca_l Staci projekt od projektanta, ten vypocet si na zivotnim udelaji sami.
Odpovědět
@jancu01 mohla bys mi prosím na ten seznam hodit odkaz? děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@majkylove spíše na stavebním úřadě nebo na územním plánování :-) u nás je to v jednom. :-)
Odpovědět
Mně přišlo při povolení k projektové dokumentaci ze ŽP, že je pozemek pod ZPF, ale jedná se o proluku, tak snad nebudu za vyjmutí nic platit. A pak na SÚ vůbec nějaký projekt na vyjmutí ze ZPF nechtěli a normálně mi vystavili stavební povolení. Taky mi říkali, že se to prý řeší, až při kolaudaci a jen zastavěná část. Že prý chodníčky a stání pro auta mám řešit až po vyjmutí ze ZPF.
Odpovědět
Profilova fotka
Jestli je třeba půdu vyjmout bych se přeptala na konkrétním odboru živ. prostředí, pokud tato informace není vidět ve výpisu z katastru nemovitostí. U pozemků, kterou jsou zahrnuty v pud. fondu je obvykle tato informace ve výpisu vidět (Způsob ochrany a pak i kód BPEJ). Jinak obecně se pro stavební řízení (ohláška, povolení) dokládá stanovisko ze životního prostředí. Tam je pak napsáno, pokud potřebujete vyjmout zem. půdu, že máte mít ještě jeden "papír". Ten se jmenuje Rozhodnutí o vyjmutí půdy. Řeší se to ideálně v době, kdy máte osazený dům n apozemku, aby jste pak nečekali na vyjádření pro stavební řízení. K tomu je třeba doložit zprávu a fotky sondy. Částku, kterou budete platit už měří úřad (ale dá se předem spočítat, každý pozemek je-li zahrnut do zem.půdy, má svou cenu :) ) v okamžiku, kdy ohlásíte, že za 14 dní zahájíte stavbu (v tom rozhodnutí je to přesně popsané). Pak přijde výměr a ten zaplatíte. (Řeší to celé příslušný odbor životního prostředí, který je ten pravý bude vědět Váš stavební úřad. ) My měli projekt na klíč, ale ZPF dělal přímo projektant jako takový, který celý projekt zastřešoval a autorizoval. Je to jedna stránka textu a 5 fotek sondy (jak tam ta naše slavná jílovitá ornice vypadá :) ).
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 takže chápu dobře když v katastru je uvedeno u toho pozemku BPEJ výměra.... tak je ten pozemek v půdním fondu a tudíž se na něm stavět dá?jinak co píšete dál je pro mě zatím úplná španělská vesnice :-D takže jakmile si ověříme že tam stavba možná je tak přichází na řadu už projektant nebo architekt a až je projekt tak se vyběhávají příslušná stavební povolení?pardon že se ptám tak blbě,ale jsem ráda když mi poradí někdo kdo už tím prošel nebo tomu rozumí :-N
Odpovědět
Profilova fotka
Já Vám napíši zprávu, je to trochu jinak :).
Odpovědět
A mohu se prosím optat jak jste řešili tyto formuláře? Vypočet odvodů za odnětí půdy ze ZPF včetně postupu výpočtu podle přílohy k zákona č. 334/1992 Sb. a včetně vstupních údajů použitých pro výpočet. Predběžnou bilanci skrývky kulturních vrstev půdy a návrh způsobu jejich hospodárného využití. výsledky pedologického průzkumu, údaje o odvodnění a závlahách, údaje o protierozních opatřeních, zákres hranic bonitovaných půdní ekologických jednotek (BPEJ) s vyznačením tříd ochrany, informaci, v jakém následném řízení podle zvláštního právního předpisu má být souhlas s odnětím zemědělské půdy ze ZPF podkladem, vyjádření podle § 7 odst. 4 zákona č. 334/1992 Sb., jedná-li se o záměr tras nadzemních a podzemních vedení, pozemních komunikací, celostátních drah a vodních cest a jejich součástí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?