Za jak dlouho bude pozemek připravený ke stavbě?

Ahoj, věřím, že se tady najdou chytré hlavy, které mi pomohou vyřešit malé dilema. Plánujeme koupit pozemek. Varianta 1 je počkat na zasíťování několika pozemků obcí. Chvíli to potrvá, ale při koupi už bude všechno připravené ke stavbě (tam celkem časovou představu mám, i když vždycky se může něco po....). Varianta 2 je koupit jiný pozemek, který je součástí většího pole vlastněného několika spoluvlastníky včetně státu, takže by bylo potřeba vyřídit následující: oddělit část pozemku ke koupi, vysoutěžit pozemek ve VŘ ÚZSVM, zasíťovat pozemek a kdovíco ještě ... Tíží nás teď hlavně časové hledisko a když tady kolikrát čtu kolik let! někomu trvalo, než začal na pozemku určeném k zástavbě opravdu stavět, tak mě to děsí. Určitě každý tady máte své bohaté zkušenosti z praxe, takže dokážete poradit, kolik času mám počítat na následující úkony. Pokud někdo připíše i částky, budu moc ráda. - geometrický plán a rozdělení pozemku (včetně domlouvání se s ÚZSVM) + zapsání do KN - výběrové řízení ÚZSVM, koupě + zapsání do KN - zasíťování - elektřina 46m, plyn do 20m, vodovodní řad vzdálen cca 5m v silnici Jde mi o to se dopátrat času, za jaký jsme pozemek schopni dostat do stavu srovnatelného s pozemkem z Varianty 1. Všem předem moc děkuji za věcné připomínky.
Odpovědět
1
2
@noemi77 primo neporadim, ale mam cerstvou zkusenost s vice vlastniky sousedniho pozemku a je to des cokoliv domluvit. A to v tom neni stat. Kdyz toto pominete, tak si nechte nacenit in. site, a zjistete jestli se vubec muzete napojit preba na kanalizaci, nebo nevedete site pres nejake sousedy a jestli by s tim souhlasili....a prijezdova cesta....no ja bych na to odvahu a nervy po zkusenostech s obycejnym stavebnim povolenim na obycejnem zasitovanem pozemku nemela. :-S
Odpovědět
Geometrický plán stojí pár tisíc (dle tvaru oddělovaného pozemku). Do katastru se zapisuje až jako součást smlouvy o převodu části pozemku nebo se dá i se změnou druhu pozemku (ale to až po jejím povoleném uskutečnění). Jednání s více spoluvlastníky může a nemusí být na dlouho, to záleží na počtu a na lidech. Převod od ÚZSVM odhaduji, když to hodně dobře půjde, tak na rok. Nejdřív se musí vyšetřit kompletní historie pozemku zpětně do roku 1938 (to může být do měsíce, ale pokud se musí hledat listiny po archivech, je to déle, ale je také možné, že už to mají hotové), pak rozhodnutí o nepotřebnosti (cca měsíc), pak nabídka organizačním složkám státu (cca měsíc - pokud je to pole, předpokládám, že to převezme Státní pozemkový úřad - ten by měl jen vyměňovat za restituční nároky, ale občas taky něco prodávají). Pokud to i přesto zůstane ÚZSVM, nechá se vypracovat znalecký posudek (cca měsíc), následně dělení a prodej odsouhlasit komise pro nakládání s majetkem (cca 2 měsíce - ale oddělení malého kousku z většího pozemku nemusí ani schválit, vše záleží na konkrétní situaci). Pak by se vyhlásilo výběrové řízení (cca 2 měsíce, ale může koupit kdokoliv), pak podepisování smlouvy s vítězem (cca 2 týdny). A pak by to šlo asi ještě na schválení příslušného ministerstva (cca 2 měsíce). Následně vklad na katastr (cca měsíc) a pak by se mohlo začít zařizovat zasíťování... Vzhledem k těm spoluvlastníkům bych počítala spíše s delším časem.
Odpovědět
@bamak S tím problém není. Pozemek částečně přiléhá ke konci obecní cesty, ve které všechny sítě jsou, resp. v rohu pozemku je ještě necelých 10m cesty - to snad na příjezdovku stačí. Nebo tam jsou ještě nějaké normy? Je mi jasné, že domluva s několika vlastníky je komplikovaná, ale šlo by jen o tu koupi a klidně bych to podstoupila, kdybych měla naději, že se tímhle způsobem dostaneme k pozemku dřív.
Odpovědět
@katkamor Vidím, že se vyznáš :-) Historie se teď právě prověřovala (na základě toho k pozemku přišli), takže to by nám odpadlo. Nám by možná i vyhovovalo, kdyby se to převedlo na SPÚ, protože s nimi je lepší domluva (obec by si pozemek nechala bezplatně převést a my bychom ho pak koupili od ní), jenže jak se zdá, nejsou pro to žádná pevná pravidla (rozhoduje komise) a čím víc jsem se o pozemek telefonicky zajímala, tím víc si ho ÚZSVM chtělo nechat.... S tím oddělením mi to taky říkali, že by pravděpodobně vypsali VŘ na celý pozemek a potom jedině když by se neprodal, tak by povolili rozdělení, čímž se nám čas protahuje na dvojnásobek :-( Takže to vypadá na rok, a to ještě bez sítí.... no, to je dost....
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 site uz jdou rychle elektrarny na to maji 18 mesicu :-D
Odpovědět
@geodett No právě, toho se trochu bojím, samozřejmě že ČEZ může dělat problémy i obci, ale ta má aspoň trochu větší páky - bude se budovat celá ulice, takže těžko ČEZ může říct, že přijde až za rok, kdy už tam všude bude asfalt.
Odpovědět
Profilova fotka
Věř tomu, že obec nemá na ČEZ o moc větší páky než obyčejný občan. ČEZ si vytírá (_I_) s úplně každým... Ad otázka - počítej tak 2-3 roky, než vůbec budete moci žádat o stav. povolení na dům.
Odpovědět
@noemi77 Je tam tolik ale a možných rizik-vůbec to nebudou chtít prodat, nebo to prodají celé (spekulantů s pozemky je moře), nebo vás někdo přeplatí.....nešla bych do toho, čekala bych na zasíťovaný od obce a mezitím se rozhlížela po něčem, co už je hotové a líbilo by se mi to.
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 máme aktuální zkušenost s koupí pozemku od obce včetně sítí a komunikace. Od DUR do hotových sítí (v zásadě předaných, čeká se jen na zaplacení ČEZ) to bylo cca 1,5 roku. Odhaduji (zkušenosti z práce - dopravní projekce), že jen dohadování se se spoluvvlastníky pozemků včetně státu (terý to bude určitě složitě posuzovat a nemáte jistotu že to schválí - nebo máte?)) včetně akce na katastru Vám zabere cca půl roku až rok. sítě budou potřebovat povolení - čili dokumentaci a kolečko na úřadech + povolení. A následně realizace. Ze zkušeností to vidím opět cca půl roku až rok - když tam nebudou komplikace. Takže můj optimistikcý odhad při hladkémprůběhu je 1,5-2 roky na přípravu. Pokud už obec "akci" rozjela určitě to bude dříve a "na klíč". Naše obec měla skluz 2 týdny oproti harmonogramu, ale starosta je hodně akční :). (zasítování 22 pozemků, voda, 2x kanalizace, ČEZ, VO, komunikace se parkováním a sjezdy na pozemek - čistý čas stavby asi 5 měsíců, hlavní řady byly na hranici stavby). Máme už rezerovaný příkon od ČEZu a jen čekáme, až zase budou uzavírat smlouvy a jsme připojení. Vodu už máme, kanalizaci zatím nepotřebujeme. Pozemek jsme našli 7/2015 a od 9/2016 je náš včetně té vody.
Odpovědět
@zmrz_lina Jo, jasně, beru to tak, že je tam mnohem víc rizik, že dojde k časovým průtahům.... Jinak ten použitý smajlík je fakt originální, i když jsem nad ním chvilku koumala :-)
Odpovědět
@bamak Tak pokud by z té koupě sešlo v průběhu, je tu pořád Varianta 1. Problém by naopak byl, kdyby ke koupi došlo, ale pak bychom z nějakých důvodů nekonečně dlouho čekali na stavební povolení. Spekulantů bych se nebála - taky jsme uvažovali, že bychom to koupili celé, ale je to nudle, u níž by zasíťování stálo víc, než za kolik by to pak šlo prodat.
Odpovědět
@tulda27 Obec by to v ideálním případě mohla stihnout do 1 roku, takže je to jistější. Mně asi prostě vadí, že teď budu muset jen čekat, zatímco kdybych jela na vlastní triko, tak se aspoň něco děje. Jinak ten pozemek z Varianty 2 už vlastně půl roku řeším, takže už mám trochu zkušenost s tím, jak mají úřady na všechno dost času.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@noemi77 No my tak akorát stihli vymyslet dům (včetně povolení) a finanční krytí. Rok uteče jako nic. Ale my máme děti takže u nás je tempo trošku pomalejší obecně :). Zjistěte si přesné podmínky připojení sítí, připojení sjezdu (např. pokud je pozemek na který se připojujete státní nepovolí zpevněný sjezd - magořina, museli jsme ho šoupnout - policie i my samosebou chceme sjezd zpevněný :) ). A podle, jak by to bylo vše pracné bych se rozhodla, zda do toho jít.
Odpovědět
Já osobně bych do varianty 2 nešel, pokud bych věděl, že se realizuje varinata 1 ;-) Znám pár lidí co se u nás na vesnici dali na variantu 2 a když sem viděl ty všechny ofuky všude okolo, za to to nestojí... :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 boky jako skříň no ne? :-D
Odpovědět
@tulda27 Právě, já bych už ráda vymýšlela dům, ale to u Varianty 1 až do koupě nepůjde, protože nevíme, jaký z těch pozemků nakonec budeme mít. U Varianty 2 je sousedící cesta obecní, takže podmínky jsou u obou srovnatelné.
Odpovědět
@plaintruth Na Variantě 1 se usilovně pracuje, ale jak na to nemám vliv, tak pořád vidím jen to, že by se mohlo pracovat ještě usilovněji :-)
Odpovědět
@noemi77 Pokud by to SPÚ nebo ÚZSVM převedl bezplatně na obec (jestli je to pole, na kterém se hospodaří a ne nějaká mezička, tak by to jít ani nemělo) a za pár měsíců by to obec prodala jako stavební pozemek, tak to je v dnešní době skoro na kriminál nebo vyhazov pro úředníka, co by to řešil. Vše se musí prověřovat, jak do minulosti, tak do budoucího využití. Jak to vůbec vypadá dle územního plánu? Já osobně bych viděla jako nejlepší řešení poslat si žádost na obec i na ÚZSVM. Se spoluvlastníky se jen předem domluvit a případně odkupovat až nakonec. Nejsnazší by asi bylo, kdyby celý podíl ÚZSVM odkoupil některý ze spoluvlastníků nebo klidně všichni, a dělení geometrákem řešit až potom. Spoluvlastníci nemusí nic posílat do komise :-D . Kdyby z toho náhodou sešlo, tak to budou mít spoluvlastníci aspoň vyřešené. A pak prostě kdo mi nabídne dřív kupní smlouvu...
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 aha, to je maličko složitější :), jinak my taky měli obecní cestu, ale pozemek je ještě státu ;) důležitý je katastr - tam to sedí? vlastní to obec? Podmínky být srovnatelné vůbec nemusí záleží na každém správci, na dimenzi přípojky, místu připojení, na ÚP - ale pokud to máte zjištěné a podmínky jsou srovnatelné je to těžké rozhodnutí... co orientace pozemků? A nemůžete si už ve Var. 1 vybrat favorita??
Odpovědět
@noemi77 já myslím, že klidně si můžete dávat dohromady co bystě v domě chtěli/nechtěli, jak to má vypadat, to se taky neudělá hned přes noc, u varianty 1 by měl být už nějkajý územní plán, kde by měly být uvedeny zákldní parametry domu, které je tam možné postavit, případně omezení, z toho můžete vycházet, myslím, že je to i tak práce na několik měsíců, než se člověk ve všem zorientuje a čas pak uteče rychleji než voda ;-)
Odpovědět
@katkamor Na SPÚ ověřeno, že by to bezplatně převedli a obec by to pak mohla prodat, ale problém je spíš to, že si pozemky, o které je zájem, ÚZSVM nechává pod sebou. Je to pole, na kterém se hospodaří, ale podle územního plánu je pozemek určen k zástavbě. Spoluvlastníci to určitě odkupovat nebudou, bylo by to dost peněz, a se samotnou koupí bych určitě počkala až po tom, co by nás stát vybral ve VŘ, protože dneska už ani neplatí, že by měli spolupodílníci předkupní právo, takže nemá smysl kupovat od nich něco dopředu.
Odpovědět
@tulda27 Katastr teď už sedí :-), podle ÚP jsou oba ve stejném zastavitelném území, správci sítí stejní (je fakt, že jsem si od nich nechala zatím vyjet jen situační plány, abych věděla, jak jsou sítě daleko, ale podrobněji jsem to nezkoumala - plyn a vodu možná ani nakonec nebudeme chtít, ale to zase bude záležet na projektu atd....) Orientace pozemku je podle mě lepší ve variantě 2, ale na druhou stranu je to pozemek ve svahu, takže to je zase na jinou diskusi, tady jsem chtěla řešit jen to časové hledisko. Favorita ve variantě 1 samozřejmě mám, ale nikdo mi nezaručí, že ho nakonec dostanu...
Odpovědět
@plaintruth To já právě už přesně vím ,co kde chci (po několika letech strávených čtením příspěvků tady na střeše :-) ), ale už bych strašně ráda oslovila nějakého odborníka, aby to namaloval, zhodnotil možnosti vytápění, tepelné ztráty atd. atd., což bez znalosti finálního pozemku lze dost těžko (resp. nechci investovat peníze do něčeho, co nemusí dopadnout). Podmínky pro výstavbu jsou na obou stejné.
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 no máte to složité, já bych do varianty 2 šla jen kdyby nevyšla varianta 1 a pozemek by byl již můj. Jinak držím palce, ať se dobře rozhodnete!
Odpovědět
@tulda27 Vzhledem k tomu, že mi tady v podstatě nikdo nedoporučil jít do varianty 2, tak je to asi celkem jasné :-) Abychom to neměli tak jednoduché, tak je tady ještě varianta 3 (pozemek se starým domem k demolici), ale ta je zatím pro nás moc drahá, takže tam zase čekám na snížení ceny....
Odpovědět
@noemi77 ÚZSVM by si neměl držet pozemky pod sebou, je určený k tomu, aby prodával pozemky, které stát nepotřebuje a spravoval administrativní budovy. Naopak SPÚ by měl tvořit rezervu pozemků v zemědělském půdním fondu na vyrovnávání restitučních nároků a kdyby byly někdy potřeba třeba pro pozemkové úpravy apod. SPÚ přísluší hospodaření ze zemědělskými pozemky. Ale je pravda, že některá pracoviště se asi chovají jinak ;-(
Odpovědět
@katkamor Jasně, napsala jsem to blbě - pozemky, které se dají prodat, tak si primárně stáhne pod sebe ÚZSVM ( a pak se je samozřejmě snaží prodat), což je i tento případ (Je to sice zemědělská půda, ale nechali to napsat na ÚZSVM, možná proto, že jsem se o to tak moc zajímala :-(). Podle rozhovoru s pánem ze SPÚ to byl klasický případ, který měl spadnout pod správu SPÚ, ale bohužel ÚZSVM má rozhodující slovo.
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 Touto cestou sem sel ja, taky jsem cekal 2 roky nez majitel dostane rozum a sunda cenu do akceptovatelne vyse, drzim palce.
Odpovědět
@geodett Jojo, už čekám víc než rok, za tu dobu šel dolů o cca 20%, ale stejně chce pořád moc v porovnání s ostatními možnostmi. Ale uvidíme, třeba příští rok touhle dobou... :-)
Odpovědět
@geodett A ještě mě napadlo... myslím, že už jsem tě sledovala, protože mě zaujalo, že jste zvládli demolici celkem levně...jak dlouho vám to trvalo od koupě připravit pozemek na novou stavbu? Nicméně projektovat bychom mohli asi už během demolice :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?