Žádost o povolení

Zdravím, potřebuju radu. Chceme stavět RD, už nám chybí k podani stavebniho povoleni jen poslední stanovisko a to je povoleni k pripojeni pozemku na místní komunikaci. Jelikož je to místní obecni komunikace 3. Třídy, tak vyjádření vydává obec. Problem je v tom, ze už uplynula 30ti denni lhůta na vyjádření obce a starosta mi stále vyjádření nevydal a nezveda telefon a. Proto se chci zeptat, co mám dělat. Nevíte někdo?
Odpovědět
@robohej Uz vam zahajili rizeni? Mate na zadosti razitko podatelny s datem, kdy jste zadost o povoleni podali?
Odpovědět
@puhelin ano máme
Odpovědět
@robohej Co mate? Zahajene rizeni nebo razitko s datem podani?
Odpovědět
@puhelin od obce máme orazítkovanou kopii žádosti s datem podání.
Odpovědět
@robohej Takze jeste ani nezahajili 😞 . Tak se poradte se silnicnim uradem na mestskem urade, kam spadate, meli by je instruovat.
Odpovědět
@puhelin aha, myslel jsem, že s datem podání se zahájilo i řízení. Děkuji za odpověď, zítra půjdu na MÚ a snad mi něco poradí.
Odpovědět
@robohej Oni by vam meli poslat Oznameni zahajeni rizeni. Ale vetsinou jsou prave obce na tohle zaucene od silnicniho uradu. Zadna dovolena na obecnim urade nebyla?
Odpovědět
@puhelin tak to mám nikdo nic neposlal. Nebyla. S manželkou jsme u starosty byli včera, tj po uplynutí 30 dnu od podani zadosti a řekl nám, že to ještě nemá, že to bude mít dnes, že dá vědět a nic. Nedá se mu dovolat. On totiz nechce, aby nikdo nový v obci nestavěl. Takže už když jsme mu dávali oznámení o stavbe RD, aby nám dal vyjádření, tak nám ho dal poslední den, zamítavé a navíc s nesmyslnými požadavky.
Odpovědět
@robohej Muzete si pozadat o to, aby vam povoleni sjezdu vydal jiny urad, ktery nebude podjaty.
Odpovědět
@puhelin děkuji za radu
Odpovědět
@robohej Vedle v obci uz to nekolik lidi udelalo. Starosta je mstivy a zavistivy, tak to posuzovali jinde.
Odpovědět
My když jsme s čimkoli šli za starostou rovnou s papírem a vytrvale jsme tam stáli dokud nepodepsal nebo rovnou nevytiskl své vyjádření. Držím palce ať se daří
Odpovědět
Článek se načítá
Prosím Vás, ta podjatost je opravdu nevhodné řešení. Tak by postupoval jen ten, kdo nezná tu mašinérii. Pokud byste totiž dali námitku podjatosti proti starostovi, tak ji bude řešit krajský úřad. Což znamená minimálně jeden až dva měsíce navíc. A dovolím si tvrdit, že na základě Vašeho popisu tu námitku stejně zamítne a budete tam kde jste teď. Navíc tu námitku podjatosti musíte podat starostovi a ten je povinen ji přeposlat na krajský úřad. A ten to zase může zdržovat a zdržovat. Co se týká toho Vašeho řízení, tak je to přesně, tak, jak jste psal - řízení je ze zákona zahájeno dnem podání žádosti. Oznámení o zahájení řízení se až pak posílá účastníkům řízení. Pokud byste tu starostovu nečinnost chtěli řešit přesně podle zákona, tak byste si museli na jeho postup stěžovat u krajského úřadu. Ti by ho vyzvali, aby jim předal spis a vyjádřil se k tomu. Pak počkají, až jim všechno dojde, a pak se začnou věcí zabývat. Pak po několika týdnech dostanete nějaký výstup - buď že máte pravdu Vy nebo starosta. Pokud přiznají pravdu Vám, tak starostu poučí, že má konat. A dál budete čekat, až Vám starosta něco vydá. A celé to bude trvat odhaduji tak dva měsíce. Takže dobrá rada na závěr: Pokud chcete mít výsledek doma co nejdříve, tak prostě jen starostu denně otravujte, pruďte, vyhrožujte že ho dáte k soudu za náhradu škody (sice je to blbost, ale třeba to zabere). Starosta by měl vyměknout a dát Vám to požadované rozhodnutí. Držím palce!
Odpovědět
@milanq Proc teda v te sousedni vesnici rozhodnuti nevydal starosta, ale silnicni urad? Tykall se to domu v jedom satelotu. Jinak ve stare zastavbe to dal vydava starosta. Ale on proste nechtel, aby se tam stavelo (sam tam bydli), tak delal naschvaly, az se ti lide sebrali a po stiznosti jim to vydal jiny urad.
Odpovědět
Napadají mě jen dvě možnosti. 1. Dělají si to tam u Vás tak trochu podomácku, bez ohledu na právo. Bohužel se to taky stává, viděl jsem to už vícekrát. 2. (což je pravděpodobnější): Zjistilo se, že obecní úřad je v tom konkrétním případě místně nepříslušný. Ono je to totiž tak: Povolení sjezdu vydává silniční správní úřad. A silničním správním úřadem pro silnice II. a III. třídy a pro veřejně přístupné účelové komunikace je pověřený obecní úřad (tzv. obec III. typu). Ale pro místní komunikace je to obecní úřad. A určení, jestli ta komunikace je označena jako místní nebo účelová, vyplývá z tzv. pasportu komunikací, kterou vede obecní úřad.
Odpovědět
@milanq Dekuji za objasneni. Obe to jsou komunikace stejne tridy, to jsem si uz zjistovala, kdyz jsem se pidila po tom, jestli to je mozne. Nicmene jsem totiz nikde nedohledala, ze to je spatne. Oni se tam ti lide proste nastvali a pozadali kraj o ti, aby jim pridelil nekoho jineho, kdo o sjezdu rozhodne. Jestli muzu jeste jeden dotaz. Jaktoze tazateli vydava pro sjezd na sil. III. tridy povoleni starosta a ne urednik z trojkoveho uradu? Bylo mi to vysvetleno tak, ze jsou obce, ktere rozhodnuti vydat umi a pak jsou obce (napr. ta nase, kde nas zije sotva 300 obyvatel), ktere to nevydavaji, protoze to neumi a maji uplatnou smlouvu (?) s trojkovym uradem, ze to za ne bude vydavat (pro vsechny obecni komunikace). Vede skrz nas sil. III. tridy, ktera je z casti ve vlastnictvi obce a pak pokracuje druhou polovinou obce uz ve vlastnictvi spravy silnic kraje.
Odpovědět
Starosta to vydává zřejmě proto, že se jedná o malou obec, v podstatě bez úředníků. Takže starosta je v pozici úředníka (což samozřejmě může). Ale tou institucí, která to vydává, není starosta, ale pořád obecní úřad. Jinak to, co popisujete, že za některé obce vydávají rozhodnutí jiné obce, to se skutečně děje. Jedná se o využití institutu tzv. veřejnoprávní smlouvy, což je v tomto případě smlouva mezi malou obcí a pověřenou obcí III. typu, že tato pověřená obec bude za tu malou obec vykonávat některou konkrétní agendu (a tedy i vydávat příslušná rozhodnutí) v rámci tzv. výkonu přenesené působnosti státní správy. Obvykle to bývá agenda přestupků, agenda zápisů do RÚIAN nebo i právě výkon působnosti silničního správního úřadu. A za takovou službu se samozřejmě platí. Takže každá obec si musí rozmyslet, jestli se vyplatí si na některé věci zaměstnat úředníka nebo raději zaplatit jiné obci. Tak a stačilo teorie, já bych raději pomohl ostatním, kteří mají problém, než tady popisovat veřejnou správu.
Odpovědět
@milanq Na toho starostu jsem se ptala, protoze vy jste mi vypsal, ze pro silnice III. tridy vydava rozhodnuti obec III. typu. Ale tazateli bude rozhodnuti vydavat starosta (za obecni urad) z jejich obce, ne urednik trojkoveho uradu. Ani prenesene. Tak se ptam, jak je to mozne.
Odpovědět
Domnívám se, že tazatel to neuvedl správně, že se nejedná o silnici III. třídy, jak ji definuje zákon. (§ 5 zákona o pozemních komunikacích: Silnice III. třídy je určena k vzájemnému spojení obcí nebo jejich napojení na ostatní pozemní komunikace).
Odpovědět
Nakonec sami vidíme, jak to tazatel napsal: "Místní obecní komunikace 3. třídy". Což je nesmysl, komunikace je buď místní, nebo III. třídy". Obojí zároveň být nemůže. Takže si myslím, že je to standardní místní komunikace. a proto to rozhodnutí má vydat místní obecní úřad.
Odpovědět
Ještě mě napadá, že by to mohla být obslužná komunikace, ne silnice. I ta je v působnosti místního obecního úřadu a i tak může mít charakter místní komunikace a tu pak lze označit jako komunikaci (ne silnici) III. třídy. Ale ať už je to jakkoliv, my to tady za toho starostu nevyřešíme.
Odpovědět
@milanq ano, máte pravdu. Napsal jsem to špatně. Je to místní komunikace.
Odpovědět
V každém případě ale platí co jsem napsal už dřív - pokud to chcete mít co nejrychleji, je nejlepší tlačit na starostu a nevymýšlet žádné komplikované řešení. Tak se držte!
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?