Zaměření pozemku. Jak na to? A cca cena?

Profilova fotka
Ahojte všichni mohli byste mi někdo prosím poradit? Koupili jsme pozemek a chceme si ho nechat nejdříve zaměřit. Nemáte někdo zkušenosti s cenou? Děkuji za každé info. :-N
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Ahoj Veruško! Musíš si objednat geodeta! Nám geodet zaměřoval a rozděloval pozemek a platila jsem cca 3,5 tis.! Nevím, jestli to je hodně nebo málo. Byla to naše první investice spojená s domečkem. Teď už ty částky lítají úplně v jiných hranicích. Pro mě teď 3,5 tis. je malá částka! ;-);-) Kdybys chtěla kontakt, můžu poskytnout, ale je z Kopřivnice. Jsem přesvědčena, že u OV, jich bude spousty! ;-);-)
Odpovědět
Veverka, Většinou se pozemek zaměřuje před koupí. My ted taky koupili pozemek a zaměření proběhlo ještě před podepsáním kupní smlouvy. Cena se odhaduje i podle m2, náš pozemek je velký 5200m2 a platili jsme necelých 20tis.Kč
Odpovědět
Profilova fotka
jj, to je pravda! Na to jsem úplně zapomněla!!! :-o Záleží na m2!! My jsme měli 1800 m2!
Odpovědět
Profilova fotka
Vem si zlatý stránky a zavolej do první geodetický (zeměměřický) firmy, na kterou ti padne oko. Ve výsledku ani v ceně nebude valnej rozdíl. Cena se odvíjí od vzdálenosti firmy, rozlohy resp. obvodu pozemku a taky od toho, jaká je tam podkladová mapa, tj. kolik s tím bude práce při zpracování. Pokud je to ve starý mapě, kde je potřeba dopočítávat úplně všechno, může zaměření obyč 4stěnnýho domku vyjít klidně na víc než 10.000. Nicméně digitalizace postoupila a takových oblastí už moc není. Přesně ti to vyčíslí právě v tý firmě :-)
Odpovědět
v ceně fakt nebude rozdíl, protože geodeti se řídí nějakým sazebníkem (stejně jako třeba notáři), takže jediné v čem může být rozdíl, je kolik si budou účtovat za km k danému pozemku.
Odpovědět
Profilova fotka
kacko, o sazebníku jsem v životě neslyšela. Spíš pracuje konkurenční prostředí, cena práce, kolků atd.
Odpovědět
Ceny jsou odvozeny z nabídkového ceníku vydaného Českým svazem geodetů a kartografů. na tohle mě odkázalo několik geodetů. my jsme teď řešili taky jedno zaměření ;-)
Odpovědět
většinou prý mají z toho ceníku určité rozpětí a pak to určují podle toho např. kde je nejbližší zaměřovací bod a podobně.
Odpovědět
Profilova fotka
my nechávali dělit velkej pozemek na dva menší a více, než cena ( celkově cca 12tis.),mě deptá ten čas, co jsme s tím strávili.začali jsme v květnu a když to budeme mít hotové celkově v únoru, tak si budeme gratulovat.... ]-(
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 letech
Ahojky všichni :) kupovali jste pozemek, který už byl zaměřený?Nebo jste si ho museli nechat zaměřit sami?A kolik jste platili?Děkuji ;-) .
Odpovědět
my jsme platili kolem deseti tisíc, do týdne hotovo, ani jsem nevěděla , že tam byli, jenom mi volali ať si vezmu prachy a přijedu si pro to na Geodezii. Tak rychle se u nás pracuje :-)
Odpovědět
Profilova fotka
A to jste kupovali pozemky, které neměli uvedené metry nebo jste si jen ověřovali zda jsou ty metry správně zapsané, když jste pozemek kupovali třeba přes realitku?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@nelaull Metry? Jak jako metry? Rozměry i výměra pozemku se dá zjistit přes katastr, ale v reále bývají buď ploty jinak, a nebo nebývají vůbec...
Odpovědět
@nelaull nejde o metry...jde o zameření hranic. Spousta map v katastru je totiž často v měřítku 1:2880, což znamená, že když katastrální mapa říká, že hranice parcely je tady, tak to znamená, že je tady s přesností +-2,8m. Proto se musí pozemek zaměřovat a vytyčovat. Tím totiž získáš přesnou hranici parcely, kterou lze těžko zpochybnit.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 9 měsících
@ivett25 Dobrý den Ivet, pošlete mi na něj prosím kontakt. Byli rychlí? Děkuji. Martin
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Dobrý den, jsem geodet, a nedá mi, abych tady neuvedl několik věcí na správnou míru: 1) cena 3.500 Kč za zaměření pro projekt stavby. Záleží na rozloze (výměře) pozemku, podrobnosti mapování, co vše potřebuje zaměřit - určí si projektant, jestli je pozemek zarostlý apod. Dnes jsou ceny trochu vyšší. 2) paní @Alisek - cena 20.000 Kč. Paní si zřejmě nechala před koupí vytyčit hranice pozemku, což by odpovídalo ceně. Je to dobrá volba, protože víte co kupujete, víte kde má váš budoucí pozemek hranice. Nekupujete zajíce v pytli. Nekupujete to, co Vám prodávající ukáže např. "od této meze až k tomu plotu", ale záleží na situaci, např. pokud je pozemek mezi domy. 3) žádný sazebník jako u notářů "bohužel" neexistuje. Naše ceny se řídí podle konkurence, a samozřejmě podle počtu bodů, výměry pozemku, rozsahu a podrobnosti měření apod. Nemáme komoru, takže neexistuje ani žádný doporučený ceník.
Odpovědět
Profilova fotka
Dotaz: když už máme od obce GP a rozdělení pozemků, budeme muset si ještě nechat zaměřit pozemek?
Odpovědět
Profilova fotka
už jsem to našla, zaměřuje se při začátku stavby
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Profilova fotka
Ahoj, chci se zeptat..musí být pozemek zaměřen oficiálně? BUde to po nás někdo vyžadovat (stav. úřad, banka kvůli hypo a tak?) Máme kamaráda, který by nám zaměřil celý pozemek za lepší cenu (ale je to prý neoficiálně..např. na základě toho nemůžeme oplocovat..) Potřebujeme to hlavně kvůli umístění domu na pozemku (máme tam jen úzkou výseč v šíři cca 17m jako BI...časem budeme asi kvůli oplocení muset zaměřovat přes firmu, ale to bychoms e pak třeba případně mohli domlouvat s budoucími sousedy (vedlejší pozemek je pořád v realitce)...co myslíte? Musíme to oficiálně nechávat měřit už teď? :-.
Odpovědět
Profilova fotka
@bonacina Dobry den, zmeri mi geodet nejen rozmer pozemku, ale hlavne svazitost? Prevyseni? Nas pozemek ma naklon ve dvou uhlech, sice ne vylozene moc, ale je potreba s tim pri stavbe pocitat. Dekuji za odpoved
Odpovědět
@mochenkaa Ano, změří. Taky jsme si nechali dělat pro projektanta, máme svažitý pozemek. Je to "polohopis a výškopis", stálo nás to 1200Kč.
Odpovědět
Profilova fotka
@ajajane Diky a odkud jste? At mam predstavu o kraji/cene :-)
Odpovědět
@mochenkaa Pardubický kraj, okres Ústí nad Orlicí, Lanškroun. Cena může být asi i vyšší. Nám to vyměřoval stejný geodet, který nám předtím zaměřoval (rozděloval) pozemek. Takže tam měl i svoje body, a měl to vše vlastně v PC, tak to měl jednodušší.
Odpovědět
Dobrý den, omlouvám se, že reaguji až teď, neočekával jsem zde žádné komentáře, a upozornění jsem měl nastaveno na "rozumně". Prvně k termínům: zaměření je obecný termín, a vždy při objednávce se ptám zákazníka, jestli chce vytyčit pozemek (chce vědět kde má hranice svého pozemku/parcely), nebo chce skutečně zaměřit pozemek 1) projektanta jako podklad pro stavbu (polohopis a výškopis), 2) pro geometrický plán na rozdělení pozemku, zákres stavby do katastrální mapy z důvodu kolaudace atd. 3) pro sebe, aby věděl např. výškové rozdíly např. pro stavbu bazénu, plotu... Podle toho, co skutečně zákazník požaduje, se pak značně liší cena. Proto se těžce odpovídá na dotazy k ceně. Je vždy jednodušší zavolat do nějaké geodetické kanceláře, geodet Vás vyzpovídá co potřebujete. Proto i ceníky na webu jsou orientační a někdy se můžou až dvojnásobně lišit, protože máte ceníky kde Vám řeknou cenu od ... a pak jsou ceníky, kde máte zahrnuto vše.
Odpovědět
@mochenka Geodet Vám změří co potřebujete. Máme přístroje na měření polohy i výšek, takže stačí si jen říct co potřebujete zaměřit - ploty, stromy, stavby, silnice, potrubí, inženýrské sítě. Pokud máte nějaký podklad (projekt, zaměření zakopaného kabelu, katastrální mapu), geodet dokáže z těchto podkladů vytyčit v terénu polohu příp. i výšku domu, kabelu pod zemí, hranici pozemku). Výstupem pak jsou body ze souřadnicemi X,Y (poloha) a Z (výška), takže lze spočítat svažitost v jakémkoliv směru, co si řeknete, výstupem pak můžou být různé plány (mapy, polohopisy) nebo i řezy, a to nejen terénem ale i stavbou. Tím, že máme 3 souřadnice X,Y,Z můžeme vyhotovit i 3D model, takže máte dokonalou představu, což ovšem pak i stojí peníze. @ajajane 1.200 Kč je tedy hodně nízká cena, a jestli tam byl v minulosti měřit, stejný pozemek, tak si to mohl zřejmě dovolit, když to nebyl velký rozsah. Mám za to, že většinou je minimální cena za drobné měření začíná na 2.500 Kč - 3.500 Kč dle rozsahu.
Odpovědět
@bonacina ahoj, nejde mi přímo o zaměření stavebního pozemku, ale snad nevadí - soused povídal, že katastrální úřad poskytuje bezplatné vyměření lesů... je to pravda? A nevíš náhodou, jaké jsou podmínky a kde se o tohle žádá? Moc děkuji
Odpovědět
ahoj, katastrální úřad pouze eviduje nebo vytváří nové katastrální mapy, ten Vám vytyčení lesa neprovede. Bezúplatné vytyčení lesů je možné, ale jen za určitých podmínek, že máte v plánu v lese hospodařit apod. Více se dozvíte na SPÚ (Státním pozemkovém úřadě), kde následně můžete podat i žádost. Místně příslušný úřad SPÚ si najdeš na jejich stránkách http://www.spucr.cz/ nebo http://www.spucr.cz/kontakty/souhrn-k...
Odpovědět
Profilova fotka
@ajajane za tuhle cenu bych se asi neuzivil :)
Odpovědět
@ajajane pokud je třeba vypracovat standardně geometrický plán, cena je obvykle od 5tis. nahoru...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Profilova fotka
Dobry den, prosim nevite nekdo, jak to cele probiha? Ma nam kazdym dnem prijit projekt, cili pote objedname geodeta, ktery nam ohranici pozemek, coz po nas budou chtit na urade? Pak kdyz uz to budeme mit jednou zamerene, tak az budeme jednou delat plot, daji se tyto zamerovaci plany pouzit? Nebo se to musi oplotit zaroven s tim vytycenim hranic? Dekuji za reakce
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?