Zamítnutí vyjmutí pozemku ze ZPF

Hezký den, stalo se vám prosím někomu, že ZPF nechtelo vyjmout váš pozemek? V obci probíhá nyní změna ÚP a my jsme si navrhli změnu pozemku z orné půdy na ekofarmu. Je to v nezastavěném území (což v případě ekofarmy nevadí) a v okolí našeho pozemku jsou již dvě ekofarmy a další tři již schválené. V příštím měsící by konečně (po roce) měli sdělit jestli nám to zamítli či povolili. Předběžně (před měsícem) jsem volala na úřad, kde mi bylo sděleno, že nám to určitě nepovolí, protože ZPF nám to nevyjme, že již měli v obci problém vyjmout část pozemku, který bude sloužit jako rozšíření parkoviště u hřbitova a taky podotkla, že jsou tam již tři schválené a stejně tam nikdo nestaví, což je podle mě dost irelevantní. Myslíte, že mi ZPF může opravdu vyjmoutí zamítnout? Hodláme se proti tomuto rozhodnutí odvolávat.
Odpovědět
Tak dneska vážněji. Příspěvkem jsem poněkud zmaten. Předně, vyjmutí ze ZPF provádí odbor Životního prostředí příslušné obce s rozšířenou působností, pod kterou spadáte na základě žádosti, která je většinou podkladem pro pro územní řízení/ umístění stavby. Naopak změnu územního plánu finálně schvaluje místně příslušný stavební úřad. A teď, kde je problém? U změny územního plánu? Podle popisu asi ano. Zde bych pak doporučil písemně připomínkovat změnu územního plánu. S tím ale nemá půdní fond nic společného. Zóny pro výstavbu/podnikání mohou ležet i na pozemcích kategorizovaných jako "orná půda". Vynětí ze ZPF se pak provádí až v případě konkrétní stavby... Zkuste lépe popsat, co se vlastně děje :)
Odpovědět
@trolll Předně děkuji za odpověď. :) My jsme to právě již připomínkovali. Je to bohužel tak jak píšu. Prý se ze životního prostředí vyjadřují a zamítli to z toho důvodu, že to spadá pod ochrannou půdu 1 až 2 a jelikož tam jsou již nějaké ekofarmy povolené, které se ani nezrealizovali, tak prý v té obci stačí takový počet jaký tam již je povolen či vystavěn dle ZPF. Tak že buď se odvolat a nebo čekat až uběhně lhůta pěti let od schálení nezrealizovaných ekofarem a doufat, že to vrátí zpět na ornou půdu (a tím uvolní místo) a při další změně ÚP to tam zkusit zahrnout. Už nyní to celé řeším cca 3 roky a v tom nejhorším scénaři na čekání to bude v rámci další 10ti let. Ve výsledku to tedy opravdu nejde kvůli vyjádření ZPF.
Odpovědět
Máte k dispozici vyjádření oŽP s konkrétním odůvodněním? Nejsem odborník přes zemědělství, ale třeba je problém jen v nedostatečném popisu vašeho záměru, ke kterému se úřad vyjadřoval. Třeba já si představuji ekofarmu jako soubor pastvin a staveb. Pod pastvinami, ale není třeba půdu ze ZPF vyjímat. Protože využitím pozemku nebude vrstva ornice negativně dotčena. Spíše naopak. Nevím, kolik toho plánujete zastavět stavbami... Třeba by se dalo rozhodnutí oŽP zvrátit lepším vysvětlením vašeho plánu.... Zde pak záleží na úřednících. Vždycky je ale možnost odvolat se na krajský úřad.
Odpovědět
Stalo se nam v projektu to same......jedine vychodisko bylo prezkoumani pudy zda je opravdu bonitni I. nebo II. (u III. a IV. vetsinou neni problem)....po prezkoumani opravdu byla I./II. a vyjmuti bylo zamitnuto. Prezkoumani je financne dosti nakladne.
Odpovědět
@trolll Bohužel ekofarmy mají v zákoně přesně definováno jak velkou zastavitelnost mohou být a zbytek je pouze pro hospodářství. Nechtějí vyjmout ani kousek právě z toho důvodu ochrané půdy. :(
Odpovědět
@martii1 A kolik vás stálo přezkoumání? Obávám se, že my budeme opravdu v 1 až 2. :( Na druhou stranu několika lidem to tam již povolili. Budu se odkazovat na listinu základních práv a svobod, že "Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech.". Něco jiného by bylo pokud by to nepovolili nikomu.
Odpovědět
@luci987 5ha stalo asi 100 000Kc
Odpovědět
@martii1 My máme 1 ha, což by nebyla taková pálka.
Odpovědět
@luci987 Cena je fixni a nebo jeste vetsi....neodviji se od plochy. Ale pokud je velike uzemi v desitkach hektaru, tak jeste mnohem vic vzrusta.
Odpovědět
@luci987 pokud by ve vaši obci povolili supermarket asi to bude OK ale kdyby už povolili 4 už to je na hlavu.- tolik k té rovnosti- Holt vaši sousedé byli dříve. Nezbyde vám nic jiného než čekat ze se opravdu nic nezrealizuje
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?