Zavedení sítí a přípojek na pozemek na kterém není plánovaná výstavba domu

Zdravím, jsem úplný laik, co se stavění a věcí okolo týče, který teprve sbírá všemožné informace kolem pozemku, rekonstrukce a stavení domu. Je možné zavést inženýrské sítě a přípojky na pozemek na kterém se zatím neplánuje výstavba domu? Co všechno je potřeba k zavedení potřebných sítí a přípojek? Jak se to prosím pohybuje časově a finančně? K pozemku je vede obecní cesta. A na proti pozemku domy již jsou. Cestu na místní stavební úřad mám v plánu v nejbližší možné době. 🙂 Děkuji moc Karolína
Odpovědět
Profilova fotka
@linusha Určitě si nejprve pozjišťujte dle územního plánu, zda je pozemek alespoň v zastavitelné části, příp. zda je to možné v budoucnu změnit, ale je to běh na dlouhou trať. Některé obce mění územní plány klidně i po 10 letech, je to finančně i organizačně náročné. Po nás chtěli z Eonu vyjádření od města, že je možné na pozemku stavět, bez toho Vám tam těžko natáhnou elektřinu.
Odpovědět
Pokud je pozemek v územním plánu jako zastavitelný, tak je to běžná situace. Musíte nejdříve zjistit u starosty, zda vám obec dovolí se připojit (pokud máte obecní vodovod, kanalizaci). Najdete projektanta a ten buď obešle za vás úřady s projektem a formuláři nebo vy je obešlete. Po několika měsících vám přijde povolení a může začít budovat. Nejdéle budete čekat na hotovou přípojku od Čez, čeká se na ně 10-11 měsíců.
Odpovědět
@venouska pozemek je plánován jako stavební. Obec v tuto chvíli chystá vše potřebné pro změnu územního plánu. V zastavitelne části je také. Obec počítá že do roka az roka a půl bude změna územního plánu hotová. Mě to zajímá proto, že pozemek bych ráda měla zasitovany když bych pak jednou chtěla stavet či jej darovat nebo prodat. V nejbližší době jej chci užívat jako zahradu.
Odpovědět
@norikakaa děkuji za odpověď. Takže jestli vám dobře rozumím musím mít projekt na dům abych mohla pozemek zasitovat a příp. udělat přípojky? Omlouvám se že se ptám jak analfabet, ale v téhle oblasti opravdu hodně tápu. 😞
Odpovědět
Nene, budte v klidu, jen projekt sítí. Nikdo se vás nebude ptát na dům. Ten se zasíťov ání netýká, není nutný.
Odpovědět
@norikakaa moc děkuji za vysvětlení 🙂
Odpovědět
Pokud to bude možné, tak si pozemek zasíťujte předem, u přípojky elektřiny by to neměl být problém - podáte žádost u Vašeho místního dodavatele elektřiny. To samé možná s plynem i přípojkou vody. Tyto sítě si dovedete na hranici pozemku, kde se zhotoví přípojkové skříně. Co se týče kanalizace - ta, pokud tam je, bude obecní a bude určitě někde v blízkém dosahu - kdy píšete že naproti již domy jsou. V případě že by jste na pozemku v budoucnu stavěla RD nebo chatu, tak by jste obec požádala o možnost napojení na obecni kanalizaci a obec by pak k tomuto vydala rozhodnutí - stanovisko. Tím že pozemek zasíťujete předem ušetříte čas, při budoucí výstavbě již toto nebudete muset řešit. U přípojky elektřiny v žádosti uvedete velikost jističe - jaký příkon Vám bude dodavatel rezervovat, podle velikosti jističe pak budete platit jednorázový poplatek - mně stál hlavní jistič 25A asi 12.500,-Kč, druhý hlavní jistič 20A dalších asi 10.500,-Kč ( dělal jsem před rokem dvě přípojky ). Pak na hranici pozemku osadil ČEZ plastový přípojný sloupek s nožovými pojistkami. U něj jsem si nechal na své náklady namontovat na hranici pozemku typizovaný elměrový sloupek ( sloupek na jeden elektroměr cena s montáží cca 18.000,-Kč - včetně venkovní zásuvky 230/400V na zadní stěně sloupku ). Zatím elektřinu neodebírám, tak platím jen měsíční zálohovou platbu cca 100,-Kč.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?