Změna hranice pozemku při zachování m2, co je potřeba?

Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně přeměření pozemku. Soused využívá cca 19m2, které dle katastrální mapy náleží k mému pozemku. O přeměření jsme se už dohodli, potíž je v tom, že tato plocha po oplocení dost neprakticky naruší oba pozemky. Napadlo mě, aby se tento kus z původních rozměrů 2.5x7.5m upravil na cca 1.3x14m, čímž by vznikla rovná hranice místo rozměrného "výkusu". Tzn.: mě by připadla část sousedovic pozemku a jemu část mého při zachování m2 tak, jak je to v katastru. Jak na to jít právně, co se týká smluv, dohod a pod.? Je nutný odhad nebo něco takového? Pro představu přikládám obrázek... to přerozdělení bych si představovala něco mezi tím.. prostě to zarovnat. Předem děkuji za pomoc
Odpovědět
@barbbarra Budete potřebovat geometrický plán na rozdělení pozemků a smlouvu o směně - kontaktujte geodeta, ten vám řekne, kolik by geometrický plán stál, a záleží na vás, zda to budete realizovat... Řekla bych, že bude výhodnější tu část sousedovi oddělit a prodat (méně geodetických bodů).
Odpovědět
@katkamor Děkuji za odpověď, k prodeji se ale nechystám, ráda bych si zvětšila plochu k užívání a sousedovi tolik neubyde při několikanásobně větším pozemku :-)
Odpovědět
Řešte to formou zpřesněného a polohového určení pozemků, formulář 6.141-2014 - http://www.cuzk.cz/Katastr-nemovitost.... Vámi oslovený geodet jistě poradí. Je nutné mu však oznámit, že GP potřebujete pro zpřesnění hranice pozemků.
Odpovědět
@barbbarra řešila jsem něco podobného. m2 zůstaly, hranice pozemku se změnily. Budete potřebovat Geodeta a ten vyhotoví geodetický plán s novými body hranice pozemku, ten se musí podat na Katastr a ten ho schválí. Pak směnnou smlouvu (vlastně je postup hodně podobný jako u prodeje) tu smlouvu musíte podat na katastrální úřad (kolek, žádost - jako u prodeje), budete k tomu určitě potřebovat i souhlas stavebního úřadu (jednoduchý formulář-asi to taky bude něco stát). Po nás finanční úřad chtěl i dodatečně znalecký posudek. Plán cca 5 tis, kolek na k.ú. 1 tis, znalecký posudek 2,5 tis, sepsání směnné smlouvy klidně i 5 tis. U nás šlo o směnu ncca 21 m2 (myslím, že to byly 2 nové geodetické body). To že zůstane výměra v Katastru stejná na tom nic nemění - změní se hranice pozemku.
Odpovědět
Je to přesně tak, jak se píše výše. Geodet, geometrák, směnná smlouva a s tímto podat žádost na katastr, tam je to 1000 korun, plus si vyřešit daně z pozemku na FÚ (vždy do 31.1 následujícího roku). Možná budou chtít i odhad.
Odpovědět
Děkuji všem za info. Už nespim vůbec :-D :-D :-D No, nějak to dopadne, při nejhoršim to nechám zaměřit tak, jak je to v katastru ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?