Změna pozemku z orné půdy na stavební - co je zapotřebí?

Profilova fotka
Dobrý den, máme ornou půdu, kde bychom chtěli stavět. Nevedou zde teda ani komunikace nic, ale vše je kousek. Co je zapotřebí, aby se orná půda změnila na stavební parcelu? Kam zajít? Co vyřídit? Je nějaká přibližná cena, nebo je to od místa atd. ? Děkuji všem.
Odpovědět
Profilova fotka
@monasdo My také máme stavební parcelu a je v katastru jako orná půda. Jde o to, jak je vedena v územním plánu obce. Tam může být označena jako určena k zastavění nebo ne. Podívejte se tedy na internetové stránky vaší obce nebo tam zajděte osobně a zjistěte, zda je pozemek určen k zastavění, popř. jaké regulativy tam máte dané.
Odpovědět
Profilova fotka
@kimimarki Děkuji. Řekla bych, že k zastavění určená není. Myslíte, že to bude velký problém ? Takže zjistit asi na obci, že? Tam snad poradí a nebudou proti :)
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud to není v územním plánu určené k zastavění, stavět se tam nedá. Je potřeba změnit územní plán. A to někde je v řádů měsíců, někde v řádu let :-|
Odpovědět
Bohužel v dnešní době je to pro běžného člověka spíše sci-fi, změnit ÚP. Můžete poslat žádost a ... čekat. Kvúli jednomu pozemku se to bohužel nejspíš nikam neposune, každopádně zajděte na OÚ a poptejte se, změna múže právě probíhat a čekat na zpřipomínkování, to by byla výhra, ale taky klika :)
Odpovědět
Profilova fotka
AHOJ, mám taky dotaz. chceme koupit pozemek vedle pozemku tchána, dle uplně nového uz plánu je to ZS - soukromá zelen - zahrada, neurčena pro bydlení, pro domek... myslite, že je reálné požádat o výjimku z plánu a změnu na pozemek pro bydlení? schválej to ikdyž je uz plán ted novej?? je to kraj obce, poslední zahrada, celá obec je jinak rozpalcelovaná na domy, tento pozemek sousedí se zahradnou tchána - taky ZS v uzemním plánu. .. díky za rady :)
Odpovědět
Profilova fotka
@evlyn je to divný prostě, protože na stránkách jedné realitky visí pozemek u nás kdterý je taky jako zelen dle uz. plánu a na realitce visí informace, že vznikl sloučením dvou zahrad a je na něj vYDÁNO platné stavební povolení normálně...přitom dle pár měsíců starého uz. plánu je to taky zeleně... , znamená to ZS ty barevné políčka v uz plánu už rovnou to "že to není určeno k bydlení" ? nebo to jsou zase jiné plochy? a tohle znamená jen že to je ted prostě zahrada?
Odpovědět
@atmosfera Rada číslo 1) nejjednodušší zjistit dané informace na místním SÚ - raději písemně!!! Rada číslo 2) realitkám nevěřit - vůbec nic...ani to co někde deklarují písemně!!! Rada číslo 3) k informacím SÚ se stavět stejně jako k informacím realitek!!! (vlastní zkušenost)
Odpovědět
@atmosfera Dobrý den, co územní plán, to jiné proporce a noty. Ve většině případů ale ÚP nerozděluje na zahrady a domy z hlediska budoucí možné zástavby, rozděluje celé území (hranice parcel) s označením možného druhu výstavby. Pokud máte zájem, zašlete mi ho, mrknu na to a dám výklad.
Odpovědět
Profilova fotka
@fotrtom to vypadá jako nevěřit nikomu :D ale někdo mi přece musí řict jak to je :))) no určo se na ně obrátim, jsem myslela, jestli tu neni někdo kdo umí číst v tom uz. plánu na výbornou :)
Odpovědět
Profilova fotka
@atmosfera @monasdo já bych to až tak černě neviděla, leckde jsou na úřadech i "normální" lidé, byť špatných zkušeností je mnoho. Standardní postup je, že dejme tomu jednou za 15 let se mění územní plán, a mezitím se vydávají výjimky. To se týká právě především pozemků sousedících s posledními zastavěnými. Musí tam být možný příjezd a musí tam být možnost napojit se na sítě. To bych viděla jako snazší pro atmosfera, pro monasdo bych viděla jako podklad k žádosti např. velmi stručný projekt nebo podrobnější popis, jak k tomu pozemku dotáhnete sítě a komunikaci, evtl. prohlášení, že to uděláte na vlastní náklady (pak se chce zamyslet nad tím, jestli na to máte). V první řadě je třeba zažádat o výjimku tam, kde se tvoří územní plán, samozřejmě vše písemně. Jestli není zrovna období krátce před tvorbou nového územního plánu, tak takových žádostí tyto úřady vyřizují desítky. Když by tento úřad souhlasil, tak je pak potřeba zažádat o vyjmutí ze zemědělského půdního fondu. Samozřejmě může nastat spousta problémů, ty ale člověk většinou neumí odhadnout předem. Za většinou je nějaký lidský faktor, který mnohdy dělá divy (sousedé, závistivci, zhrzený bývalý partner (nebo kdokoli, komu si kdy šlápla na kuří oko) pracující na úřadě, nebo prostě někdo, kdo může chtít být důležitý). Obecně bych ale neházela flintu do žita, jenom to chce zvážit potenciální problémy a zamyslet se nad tím, jestli jste typy lidí, kteří se chtějí s problémy prát a překonat je, nebo chcete jít cestou nejmenšího odporu, pak to většinou bývá dost drahé, nejjednodušším řešením (na vyřizování) je koupit jiný pozemek. Také zvážit, jak rychle potřebujete bydlet, protože to může trvat dlouho
Odpovědět
Profilova fotka
@esmeralda2 děkuju za tvoje trochu uklidnění :) já si taky myslím (občas jsem moc optimista) že přeci když chce někdo koupit pozemek-zahradu když se zrovna netvoří nový uz plán, není přeci uplně mimo tuto možnost, no tu výjimku určo zkusíme, pozemek vedle je prakticky už manžela, od táchan převedenej, takže si přes kousek zahrady povede vodu i elektřinu manžel sám.... byli bychom od napojeni fakt kousísíček...
Odpovědět
@atmosfera pochopitelně, že jsem to myslel s nadsázkou, ale bohužel to i takto chodí...takže přesně jak píše @esmeralda2 - může to být běh na dlouhou trať (spíše maraton) a dost možná se dají najít snazší cesty k vlastnímu bydlení...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@fotrtom jo já to pochopila .) asi jsem spíš chtěla uklidnit a navnadit že to může jít :) nj jsou snažší cesty, ale dražší :( manžel se nchce zadlužit, tudíž chce stavět za prachy co prodá byt a v tomto případě je nereálné koupit pozemek za mega kterých tu je dosti.... soused to prodá celkem levně právě... a manžel si tím jen "rozšíří" svůj pozemek, kde ted bydlí ještě jeho rodiče... achjo, snad to vyjde :)
Odpovědět
Profilova fotka
@mcdarien Jé to byste byl moc hodnej :) Třeba tomu víc porozumíte... on je v modrém rámečku zastavěné uzemí i s tou zahradou, ale ta zahrada je prostě zelená :D posílám vám interní poštu :)
Odpovědět
@atmosfera tvuj optimismus je super :-) vidim samu sebe pred dveme lety kdy jsme meli projekt pozehnany SU, pozemek na kterem se dalo stavet.. vse super!!! pak probehla zmena uzemniho planu a najednou mame ornou pudu, bez pristupove komunikace!!! platime vsem dodavatelum se kterymi jsme meli uzavrene smlouvy o smlouvach budoucich a doma tise brecime kam se muze clovek dneska dostat jen prave kvuli jednomu blbci na uradu, ktereho zivoty obycejnych lidi vubec nezajimaji.. platime pravnika - a i ten k tomu pristupuje tak, ze sice je to bordel a svinarna na nas spachana do nebe volajici.. nicmene je to urad a ten jako takovy ma pravo zmenit nazor.. a zadny zakon ani plac nepomuze :-| ja uz vsem radim jen obrovskou opatrnost a nespolehat na to, ze to prece dava rozum, nebo ze je snad neco spravedlive.. kazdy krok pravne osetreny a dopredu!!!! hodne stesti.. nemozne to urcite neni.. ale ve vasem pripade mi to prijde jako veliky risk :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@kaeth01 ajaj, to je mi líto teda :( to je teda svinárna jako, to byl pozemek ke stavbě a ted orná puda? měli jste žádáno že budete stavět? to jsou věci :((( jak se tohle může stát jako :( No my se právě nechceme do takové mašinérie dostat, takže přemejšlime zda koupit či ne,,...když nám ted těžko někdo řekne, zda to povolí ... přistup neřešíme, protože to navazuje na naš pozemek vedle, tudíž bychom to hnali přes to, jen bychom ho zvětšili prostě, abychom postavili, ted je to nudle vedle baráku rodičů a to se nedá....
Odpovědět
@kaeth01 tož to Tě vítám do klubu...klubu napálených...
Odpovědět
@atmosfera byl to projekt k vybudovani 5ti domecku, na projektu se podilel zamestnanec SU a byl pod nim podepsany! schvaleny!!! a podle nej se jelo.. jenze pak se narazilo prave na jednoho odpurce, ktery tvrdil ze pristupova cesta k domkum je nedostatecna (uzka) a kvuli tomu padl cely projekt.. rychle se pak udelalo nove uzemni planovani - aby se zamazalo co se posralo (pardon za ten slovnik, ale lepe to nevystihnu). no a najednou vysledek orna puda bez pristupu!! to ze byla pristupova cesta zakreslena v planu, ktery SU posvetil najednou nebylo dulezite.. pracovnik je dal ve sve funkci, dokonce povysil!!!!!!!!!!!!!! no a jede se dal :-D my platime.. on se smeje, developer se napakoval a nam zustala orna puda a jako bonus se zaciname soudit o pristupovou cestu aby jsme pozemek aspon nekdy v budoucnu prodali.. @fotrtom jj uz jsem slysela ze clenu je v nem vice nez dost ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kaeth01 ufff :( tak to je síla .(
Odpovědět
Profilova fotka
@kaeth01 @fotrtom členů je opravdu dost - 4 roky vyřizování územního povolení na stavbu rodinného domu na pozemku, který je územním plánem určen k zástavbě rodinným domem. Nebudu tě podezírat, že jsi neprozkoumala všechny možnosti, které tě napadly, jen mě překvapuje, že např. právník nepřišel s tím, že nelze retroaktivitu, i jiné. Co se týče zrušeného stavebního pozemku, mám za to, že to nejde v případě, že již začalo řízení - které u vás evidentně začalo, měli-li jste schválení od SÚ. Co se týče nedostatečné kapacity příjezdové komunikace, to jsme řešili také. Ale u nás to byla městská ulice. Vzali jsme si soudního znalce z oboru dopravy, který to prozkoumal, napsal posudek a ten jsme doložili k odvolání k vyšší instanci. Jinak šířka komunikace se řeší (oklikou) podle § 88 stavebního zákona tzv. plánovací smlouvou. Kouzlo je v tom, že obec zakládá fond, kam přispívají ti, kterých se to týká. Pak se nějaký úředník, který má tu moc, chytne za ..... a určí, kdo kolik přispěje, a tu komunikaci pak řeší obec. Když to pak dospěje do tohoto stádia, pak najednou ta šíře komunikace přestane být prioritou, a stane se úkolem v dlouhodobějším časovém horizontu, neboť peníze nestačí nebo se využijí jinak, a vy se dočasně na tu komunikaci vejdete. Dále nevím, jak jsi zdatná ty nebo tvoje okolí ve čtení zákonů nebo jejich výkladů, nebo kolik tě stojí právník, ale ve Správním řádu (zákon 500/2004 Sb.) je dost věcí, o které se lze opřít, např. § 2 odst.3 "Správní orgán šetří práva nabytá v dobré víře ..... a může zasahovat do těchto práv jen za podmínek stanovených zákonem a v nezbytném rozsahu". Mimo to existuje něco jako "zásady dobré správy", podle kterých nelze v jednom a tom samém řízení vydat dvě protichůdná stanoviska (stav.úřad). Jinak - co takhle zkusit Občanské judo nebo Černé ovce nebo něco takového? Neboť mi přijde, že s vámi ouřad pěkně vy...(běhl)
Odpovědět
@esmeralda2 takze ja sama ani manzel moc zdatni ve cteni prava nejsme.. opravdu je to nad me chapani, nicmene co jsme velice rychle stihli pochopit bylo to, ze SU si vyhrazuje pravo sve rozhodnuti kdykoli zmenit a rozhodnout jinak, a jejich predchozi povoleni je k nicemu pravne nezavazuje dokud neni vystaveno finalni stavebni povoleni, ktere je jako jedine urcitym zpusobem zavazne (nam prave uz nebylo vystaveno, prestoze projekt schvaleny byl!) Situace je mozna mnohem komplikovanejsi nez se zda tady z popisu.. co vim probehlo kvuli tomuto pozemku i sporu mimoradne zasedani na magistratu kde vysledkem prave byla narizena zmena uzemniho rizeni a proti tomuto uz nejde delat opravdu nic. Pravnik krouti nad zmenou uzemniho planu hlavu - je to strasne nelogicky udelane! ale pry neni v jeho silach napadnout celou tuto zmenu. Urady proti sobe nikdy nepudou a to nam nezavisle na sobe potvrdili dva pravnici, ktere jsme oslovili.. jit do boje s urednim simlem je pry jak boj s vetrnym mlynem.. a i kdyby jsme casem (a ze se to muze tahnout!) uspeli.. je strasne nevyzpytatelne predvidat co by mezitim vymysleli aby nakonec stejne dosahli sveho.. oba pravnici nas od tohoto odrazovali, ze pokud nemame opravdu hooodne financnich prostredku, ktere jsme do celeho sporu ochotni investovat, at radeji hledame jinou cestu.. a protoze milionari opravdu nejsme, jdeme cestou nejmensiho odporu - prejeme si zridit - vybojovat pristupovou cestu od majitelu pozemku, kteri nam pozemek v ramci celeho projektu prodali, ale ted se k cele veci stavi zady. a prodat nas stavajici pozemek (treba za polovinu jako zahradu) ale prodat a jit dal.. stavet uz rozhodne nebudeme :-) jednou za zivot stacilo!! chceme koupit starsi domek a rekonstruovat.. hadam ze soud se nejakou dobu tahnout bude.. tak zatim ty penize nepohrbivame - nadeje umira posledni.. i kdyz jak nas pravnik rad upozornuje - cesky soudni system je nevyzpytatelny a spravedlnost je az to posledni v rade! :-|
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji všem za rady, připomínky, uklidnění i trochu znervóznění.. vidím že je to případ od případu. Tak budu uhánět přítele ať někam běží a už teda pěkně vyřizuje ! :) Jinak hodně štěstí těm, kteří už běhají a vyřizují! Hlavně pevné nervy, že ? :)
Odpovědět
Profilova fotka
@kaeth01 držím ti palce, i když to nepomůže, a přeji hodně síly - život nekončí
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?