Zřízení věcného břemene k příjezdové cestě - lze bezúplatně?

Dobrý den, ke stavebnímu povolení potřebujeme zřídit věcné břemeno k příjezdové cestě (cesta je v soukromém vlastnictví). S vlastníky jsme dohodnuti, že nám věcné břemeno zřídí bezúplatně. Nevíte prosím někdo, zda ve smlouvě může být uvedeno, že se břemeno zřizuje bezúplatně nebo je ze zákona povinnost mít břemeno oceněno a toto uvedeno ve smlouvě? Nejedená se o rodinné příslušníky. Platí se potom nějaká daň? Mohla bych poprosit, pokud někdo věcné břemeno takto zřizoval, zda by mohl poslat do soukromé zprávy vzor? Děkuji moc.
Odpovědět
Profilova fotka
@maanna tak toto mě také zajímá. Bratr má pozemek vedle nás a cesta k našemu domu a jeho pozemku je též soukromá. Máte velké štěstí, že jste se dohodli na bezuplatnem bremeni. To jsou fakt ojedinělé případy. Po bratrovi a teď i nás (já a manžel jsme zdědili dům po mých rodičích) chce majitel za břemeno užívání cesty chůze, autem a brácha navíc inženýrské sítě, 150tis. Ze zákona mají majitelé právo, nicméně jsou nějaké počty, jak k tomu dojít a věčná břemena podléhají určitým hranicím hodnoty. Též jsem se informovala u právníka, kdyby to někoho zajímalo. A nejsem si jistá, ale podle mě by to mělo jít sepsat bezúplatně to břemeno... Ale tady Vám vážně neřeknu přesně.
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzka3112 Zdravim, tez bychom v nasi situaci potrebovali poresit. Mame dlouhy pozemek, aby byl zpristupnen i ze zadni casti, potrebovali bychom se sousedy dohodnout vecne bremeno. Jake hranice hodnoty plati u vecnych bremen? 150tis. je za vas oba i za inzenyrske site?
Odpovědět
Profilova fotka
@jujika no my zdědili dům, kde už sítě jsou. Bratr chce stavět vedle nás, na hranici pozemku má pouze elektriku. 150 tis chce pan majitel po nás i po bratrovi ať chceme jen chodit a jezdit nebo druhý chce sitovat. Není to za osoby, ale za parcelu /bytovou jednotku /dům... Ale náš případ a každý další budou určitě odlisne. Chce to se informovat na stavebním úřadě, katastru a v neposlední řadě nám pomohlo poradit se s právníkem, na co všechno má majitel právo. Nějaká částka je určitě fér, ale ne že si streli něco od pasu, na kolik si to cení. Správně má přijet odhadce, určit hodnotu cesty, pozemku a dle toho se prý počítají nějaké koeficienty.. Já si to nechala poradit všechno, zpracovat právníkem... Klidně napište do sz.
Odpovědět
v roce 2017 to bezúplatně šlo, tak jsem to jako vlastník požadoval a tedy tak to máme i ve smlouvě a bylo to posvěceno právníkem. jinak kolik je etické/neetické požadovat za věcné břemeno je jedna věc, ale nárok na to, aby vlastník do toho šel žádný není a pokud na tom chce rýžovat tak nevím jestli ho lze nějak nutit.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Dobrý večer,prosím o radu,mám pozemek,ke kterému vede obecní příjezdová cesta(-vedena na katastru jako orná půda.Na SÚ mi nevydají povolení ke stavbě,pokud obec to obec nepřepíše v katastru jako ostatní komunikace....,máte s tím prosím někdo zkušenost?
Odpovědět
@andre73 s tímto zkušenost nemam, ale ja vlastním účelovou komunikaci a v katastru je vedena jako trvaly travní porost, a povoleni jsme normálně dostali. I sousedi vedle.
Odpovědět
@andre73 Ano, mám čerstvou. Nešlo tedy o příjezdovku obecní, ale našich sousedů (rodičů), na přijezdovku máme věcné břemeno. Taky se nám to zaseklo na tom, že se jedná o ornou půdu, přičemž je to využíváno jako příjezdovka už asi 100 let. Zažádali jsme o vynětí ze zemědělského půdního fondu spolu s domem (když Ti dá majitel souhlas, můžeš to udělat za něj). Akorát to za něj zaplatíš, pokud se nějak nedohodnete.. u nás třeba teď probíhá nějaké to upravování vyměřování atd (nevím, jak se to přesně jmenuje, obec si najme firmu, která vše znovu vyměřuje a upravuje právě tyhle nesrovnalosti, kdy třeba pozemek, dlouho využívaný jako příjezdovka k domu a přitom orná půdu, se převede na ostatní plochu atd., prý to pak bude zdarma, ale čekali bychom 1-2 roky, nikdo neví kolik přesně. Tak to radši zaplatíme ze svého).
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?