Koupě pozemku, věcné břemeno vedení

Profilova fotka
Zdravím všechny. Potřebovala bych poradit. Zvažujeme koupi pozemku 778m2 západní strana,v katastru nemovitostí je veden jako zemědělský půdní fond a hlavně je tu věcné břemeno vedení. Nad pozemkem vedou dráty, vidíte na fotce. Bylo mi řečeno, že se v poslední době dělají přestavby vedení do země. Máte s tím někdo zkušenost? Dále je pozemek na mírném svahu, ale to by nebyl zase takový problém zarovnat ho,jelikož chceme stavět jednopatrový domeček 4+1 až 5+1 s bazénem,zahradou a kotcem pro psa. Myslíte, že bude stačit rozměr? Čtu si tady rady,ale jelikož je toho hodně, mohl by mi někdo postupně napsat jak dál pokračovat při koupi pozemku? Jaké papíry jsou potřeba, na co si dávat pozor. Děkuji. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
od vedenia prec.... mas tam ochranne pasmo, a keby hned aj nebolo, ale zit cely cas s dratmi nad hlavou???? urcite ruky prec a hladat iny pozemok.... vedia preco je stale volny a nik ho nechce... :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@elisa194 Je to nízké nebo vysoké napětí? Z fotky to nějak nemůžu poznat. Ale asi nízké, viď? Pokud ano, tak tam je kolem sloupu ochrané pásmo 1m, kde se vůbec nesmí kopat. Sloup je zasazen si 2m do země, tak aby se nepodkopal. Jinak barák knemůže stát v 3metrovém okruhu kolem sloupu, ale voda se tudy vést může. Od drátů nízkého napětí, pokud je šikmá střecha (ale nevím, od jakého úhlu to platí) je ochrané pásmo asi 0,5 až 1m od střechy a na drátech jsou navlečeny ochrany. Pokud je rovná střecha, tak tam je to asi 2,5 m (prostě aby si na ně někdo z té střechy nehrábnul). Jakoukoliv změnu, ať přendavání sloupu nebo přendavání drátů do země, si zaplatíte. Se vším všudy. Možnost, kdy byste přeložení neplatili, nebo platili jen část, by byla, pokud by obec měla naplánovanou revitalizaci obce ohledně vedení, nebo firma, která sloup vlastní, měnila slupy. To byste mohli požadovat přeložení vedení do země. Nicméně věcné břemeno tam bude stále. My máme na pozemku sloup NN. Původně jsme ho chtěli přeložit na kraj pozemku (asi o 5m) , ale když nám vypočítali cenu (asi 200.000,-), tak jsme si to rozmysleli. Naštěstí máme, tak šikovnou architektku, která se s barákem sloupu bravurně vyhnula. Začala bych tím, že bych si zjistila, pod jakou oblast spadáte (my třeba spadáme katastrem do jednoho města, ale elektrika patří do jiného, okresy se to neřídí) a člověka, kdo se eventuelním přeložením zabývá a požádala ho, aby se na pozemek přijel podívat a řekl na místě co a jak. Podle toho jak se rozhodnete, si podáte příslušnou žádost. Tady odtud se už ale nabízí několik variant, jak postupovat. Jestli necháte situaci jak je a přizpůsobíte se jí nebo bude řešit přeložení.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?