Cena stavební elektřiny?

Profilova fotka
Zdravím, mám dotaz. Kolik platíte při stavbě domu za 1kwh? Doma mi nechcou věřit, že platíme 17 kč :/ Jsou to pálky, už bydlíme, ale bohužel není fasáda, tak nemůžeme kolaudovat, takže na prd :/ Díky
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
To je taky pěkná blbost, by si se nedoplatila :-D 1kwh stojí normálně cca 2 - 5 Kč podle tarifu, stavební přesně už z hlavy nevím, ale rozhodně to není 17Kč....
Odpovědět
Když stavíte máte tarif D 01. Cena za 1kWh je cca 5,0 Kč. 17 Kč je blbost.
Odpovědět
Profilova fotka
@misenka1994 to vam chodi distributor i zapojovat kabely za tuto cenu? :-) presne jak pise rebut mam D01 a vyslo to v souctu na nejakych 5,35 Kc za 1kWh
Odpovědět
@misenka1994 Na změnu tarifu nepotřebujete kolaudaci. Stačí, že máte zapojené topení.
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius nestačí, potřebuje revizi el. zař. ;-)
Odpovědět
@petrsv1000 jo, jasně. Revize je nutná. Já se soustředil na tu kolaudaci.
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius jj kolaudaci k tomu nepotřebuje....
Odpovědět
Cena elektřiny na stavbě je fakt závratná, koliduje s cenou elektřiny z elektrocentrály poháněné palivem se spotřební daní. U mě to bylo take kolem 14Kč / kWh. Fasádu nepotřebujete ke kolaudaci, ale pravděpodobně úřad bude chtít "zateplení v lepidle" z důvodu splnění PENV a požárních. Případně z estetických, pak stačí lepidlo převálečkovat penetrací v barvě budoucí fasády.
Odpovědět
@martin_fio Ale z těch 1760,41 Kč jsi zaplatil 1089,27 Kč za odběrné místo (paušál). Za spotřebu jenom 671,14 Kč. Kdybys nespotřeboval 156 kWh, ale jenom 1 kWh, mohl bys tvrdit, že jsi za 1 kWh platil 1100 Kč!
Odpovědět
@viados Zdravím, jen jsem předvedl, jakou cestou zaplatila Misenka1994 17 Kč za kWh. Změnou obchodníka je možno ušetřit pár jednotek korun, které se po stavbě zase zpět vydají distributorovi za změnu z D1 na D24 třeba. Stějně tak je ve stejných relacích malá spotřeba plynu, kdy cca 1200 kč ročně stoí jen distribuce.
Odpovědět
Profilova fotka
Takže na to, abysme platili normální elektřinu stačí, když budeme mít revize na el? I když se dá bydlet jen ve spodu baráku, jelikož vrch není hotový?
Odpovědět
Profilova fotka
@martin_fio jenže ono by to chtělo pořádně zateplit a né dat jenom drahé lepidlo :/ Co pak s tim? Se přes zimu za topení stejně nedoplatíme tak jako tak, už jenom skrz drahou el a když není zatepleno, všecko teplo bude za chvilu v čudu :/
Odpovědět
Článek se načítá
@misenka1994 nepanikař ;) Měla by stačit revize a žádost o změnu tarifu. Dojdi si na obchodní zastoupení dodavatele elektřiny. Jestli tam budete bydlet přes zimu, pak se změna tarifu vyplatí, jestli tam budete občas docházet na stavbu, tak se to úplně vyplatit nemusí. Obecně ty tarify jsou postavené tak, že buď platíš víc za kWh a malý paušál, nebo málo za kWh a velký paušál. Zateplení je určitě dobré pro snížení spotřeby, ale nemyslím, že by to bylo naprosto zásadní. Ke kolaudaci potřebujete mít hotové zateplení potažené lepidlem (voděodolnou úpravu).
Odpovědět
Profilova fotka
Tak já nevim elektrikář nám řekl, že to prý tak nejde, že musí to být nejdřív zkolaudovany :( Ale taky se divil, že platime 17 kč, že by to mělo byt kolem 5, tak jestli je to aj podle města, nevim :/ Naštvalo mě to. Nevím jestli to třeba není aji tím, že nemáme povolení ale ohlášku.. :-S
Odpovědět
@misenka1994 Nemusí to být zkolaudované. Od elektrikáře potřebujete revizi, že je všechno připojené, jak má a pak běžíte na ČEZ/EON/atd a tam si to necháte přehodit. Já jsem měl málem dvoutarif jen k desce, ale zkrachovalo to na montérovi, který odmítl dát druhý elektroměr, že to by mohl mít průšvih :-D Takže to udělal za 14 dní, kdy už stál dům. 8-) Dojděte si na obchodní místo distributora a tam se domluvte.
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius Může být ta elektřina tak drahá aj skrz to, že máme jistič kerej by utáhl 2 baráky? :D Místo 20ky máme 40? Jako nevím jestli ho přemluvim aby to tak udělal, když mu uznávanej elektrikář řekl, že to nejde a musi to byt zkolaudovany :/
Odpovědět
Profilova fotka
@misenka1994 Kolaudace být fak nemusí. My máme dvoutarif od začátku, sami nám to tak napsali. Asi je to podle toho, jak se tam kdo vyspí nebo si přečte za interní nařízení ;-) Zkusila bych změnu i bez kolaudace.
Odpovědět
@misenka1994 Tak si aspoň zavolej na infolinku a tam se dozvíš, co je potřeba ;) Jistič při platbě na stavební tarif nehraje moc roli, to se projeví, až budete mít sazbu na topení, tam je paušál za jistič a na 40 už je dost vysoký. Jinak v tarifu D01, což je právě většinou ten stavební, to je cca 5Kč/kWh.
Odpovědět
Tady se hlavně pletou pojmy. Žádná věc jako stavební tarif neexistuje. Je buďto jednotarifní nebo dvoutarifní. Na stavby se dává jednotarifní, jelikož na "louce" bude mít člověk jen těžko zapojený kotel do elektroinstalace. Pokud probíhají práce, dává se D02d, pokud stavba jen tak leží ladem, tak je D01d. Rozdíl je v tom, že v jedničce je nižší měsíční poplatek za jistič, ale malinko vyšší cena kWh. Dvojka má nižší kWh, ale o kousek vyšší jistič. 17 Kč tedy za elektřinu určitě neplatíte. Za kWh platíte maximálně okolo těch pěti korun, zbytek jsou měsíční poplatky. Teď je otázka, na co chcete změnit tarif, ať čtu jak čtu, tak nevidím, čím budete topit (nebo jsem slepá :) ). Pokud máte tepelné čerpadlo, přímotopy nebo akumulačky, tak v případě, že je spotřebič řádně napojen do elektroinstalace, tak při splnění technických podmínek můžete zažádat o změnu sazby. Kolaudace k tomu třeba není, v energetickém zákoně o tom není ani řádky - je jen nutné, aby bylo vše řádně zapojeno a vy jste měla vyjádření od oprávněného revizního technika (tzn. takového, který může u daného distributora provádět práce pod plombami). Pokud máte plynový kotel, tak na dvoutarif nemáte nárok. V případě, že tam budete bydlet, bych jen ověřila, jakou máte sazbu a tu případně upravila na D02d - vyjde to levněji, jednička se dává spíše na různé chalupy a garáže. Pokud už jste za vrcholem náročných energetických prací, tak pryč s tím 3x40A jističem. Na dům max 3x32A, spíš bych ale řekla 3x25A, pokud to zrovna není nějaká hacienda :)
Odpovědět
Profilova fotka
@msmiska Jej děkuji za vyčerpávající odpověď :) Topení máme krbovky na pelety + nějak to žere i elektřinu no.. Plyn nemáme vůbec. Spíš fakt přemýšlím jestli se to opravdu dá změnit, i když není stavební povolení. Pořád mi nejde do hlavy, že elektrikář potvrdil, že to na 100% změnit nejde až po kolaudaci :/ Nevim, budu muset asi mojeho donutit, at to zkusí i tak. No myslím, že jistič už se měnit nebude, dalo se do něho 50 tisic misto 20ti :/ Takže zůstane bohužel ta 40ka.
Odpovědět
Profilova fotka
@misenka1994 pokud ji nevyuzijete je blbost ji platit kazdy mesic vam bude uzirat vyssi platbu
Odpovědět
@misenka1994 v tomto případě není možné změnit sazbu na dvoutarifní - nemáte vhodný spotřebič (tedy pokud vám ještě někde neleží bojler). Maximálně si zkontrolujte, zda-li máte sazbu D02d a hotovo. Případná změna z D01d je bez jakékoliv revize, maximálně nahlásite odečet elektroměru k datu změny (u mého obchodníka/distributora stačí telefonicky, jak to má váš netuším, ale to vám jistě rádi zodpoví). Jaký tarif přesně jste se svým elektrikářem řešila? Že krbovky žerou elektřinu je normální, ale i kdybyste to rvali na max, tak to nebude ani 1kWh za den. Spíše to budou dozvuky ze stavby - i blbá vrtačka žere jako prase - něco přes hodinku vrtání a jste na 1kWh. Divím se, proč jste platili za jistič (ve vašem případě to bylo 20 tisíc - 500 Kč za každou ampéru jističe), při stavebním odběru to není nutné (pokud tedy nestavíte pár let), ale tak pozdě bycha honit. Na zbytečně velký jistič pozor, jeslti naši zákonodárci budou furt vrtat do energetického zákona a distribuce se bude platit dle jističe, tak se nedoplatíte - ale zatím je to u ledu, tak můžete "prodělávat" jen cca 70 korun měsíčně - s jejich původním plánem by to šlo v řádu tisíců ročně.
Odpovědět
Profilova fotka
@msmiska Tak bojler samozřejmě máme taky :) Možná i zbytečně velký pro 2 lidi, ale to už je jedno no.. No stavíme už třetí rok tuším.. Až teď je to dole v přízemí obyvatelné. Jaký tarif máme vůbec netušim, to vše řešil přítel. Budem muset kouknout znovu na smlouvu, jak to všecko máme... Jinak jsme teda u čezu.
Odpovědět
@misenka1994 V tomto případě, pokud je bojler zapojen do elektroinstalace (tedy není strčený do zásuvky), tak na něj můžete požádat o dvoutarifní sazbu - D25d - ani nejsou nějaké další zvláštní podmínky. Tady je možná ta revize, kterou s vámi elektrikář řešil. A pokud máte sazbu D01d (!!!) nebo D02d a bojler máte zapnutý, tady máte ohromného žrouta. Pokud si s tím náhodou nějaký elektrikář vyloženě nehrál, tak váš nynější stav je takový, že jakmile se voda byť jen trochu ochladí, tak se sepne a ohřívá. Tři roky jsem s tímto musela přežívat v pronájmu a finančně to bylo pekelné - zhruba tisícovka měsíčně šla jen do toho - bojler to byl 60-80l. Při dvoutarifní sazbě by vám domácnost šla 8 hodin denně na nízký tarif. V tomto čase by se taktéž nahřívala voda v bojleru (v elektroinstalaci je zapojen tzv. stykač, který brání nahřívání v době vysokého tarifu). Zbytečně velký bojler je tedy trošku plus, nemusíte tak strašně plánovat spotřebu teplé vody. Zpravidla se nahřívá ve dvou časových úsecích denně (jde i jeden, ale tam to využijou spíše ti s obřím bojlerem) - časy již ale rozhoduje distributor podle nějakého svého zatížení sítě - můj distributor upravuje časy spínání cca 1x za měsíc, jak to má ČEZ netuším, ale to by vám opět řekli - teď asi úplně ne, když skoro nefungují, ale třeba za měsíc určitě :)
Odpovědět
Profilova fotka
@msmiska No my jste právě plánovali skrz tu drahou elektřinu zapinat bojler jen na hodku večer at se mužem vykoupat a nezrujnuje nás to... Tak doufám, že to tak půjde :/ Máme bojler tuším tu 80ku no.. Ale jak řikám elektrikář nám řekl, že dokud nemáme číslo popisné - tudíž není kolaudace, tak nám nemůže jít denní, noční proud :/ No jak vidím, budem muset na to všecko evidentně sednout a pořádně to probrat :)
Odpovědět
Přímo i tady na modré střeše je dotaz pár let zpátky, jeslti lze u ČEZu změnit tarif před kolaudací a všichni svorně odpověděli ano, že si tím sami prošli. Nemyslím si, že by někdo dělal za poslední dva roky tak zásadní změnu. Váš elektrikář má patrně špatné informace. Určitě si na to sedněte, hlavně zavolejte na toho distributora. Jejich stanovisko má před elektrikářem rozhodně navrch. Na revizi si můžete určitě přizvat jiného elektrikáře, pokud váš stávající bude proti :)
Odpovědět
Profilova fotka
@misenka1994 pokud revizni elektrotechnik tvrdi ze tarif lze menit az po kolaudaci, navrhuji vymenit revizaka
Odpovědět
Profilova fotka
@msmiska poslala byste mi prosím odkaz na tu diskuzi? moc děkuji :)
Odpovědět
Profilova fotka
Máme ČEZ, ptali jsme se na to, změnu provedou na základě dodané revize do 5 pracovních dnů. Žádná kolaudace pro toto netřeba. Vyměňte elektrikáře ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zmrz_lina A nevíte na kolik tak zhruba ty revize vyjdou?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?