ČEZ nestíhá přípojku, co s tím?

Dobrý den, prosím o rady. V únoru 2016 jsme uzavřeli s ČEZ smlouvu o zřízení přípojky na elektriku, zároveň zaplatili zálohu. Dle smlouvy musí čez do 14 měsíců přípojku zařídit. Teď se mi ale ozvala firma, která má na starosti projekt s tím, že řešili nějaké problémy a tudíž navrhují posunout termín předání projektu čezu až na konec dubna. V tu dobu už ale měla být přípojka hotová. Nevíme jak máme postupovat. Nestalo už se někomu něco podobného? Díky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud máte smlouvu, tak z ní vyplývají pro ČEZ i nějaké sankce v případě nesplnění ne? Já bych jim na "dohodu" o posunutí termínu spíše nepřistoupila. Ale záleží na konkrétních podmínkách smlouvy.
Odpovědět
Smlouvu jsem pročítala horem dolem, ale právě jsem se nikde nedočetla nic o tom, co se stane kdyz cez smlouvu nedodrzi.. zatim jsem na nic nekyvla, chci byt opatrna, potrebujeme uz zacit stavet, tak nechci udelat zbytecnou chybu..
Odpovědět
Už se mi podařilo najít dotaz s podobnou otazkou... Bohuzel se to resi tak, ze proste musite cekat az si na vas cez udela cas at je to rok nebo dva.. a ze se vam to nelibi? vase smula, taky vam elektriku nemusi delat vubec.. no to je vyborny, kde to jsme??
Odpovědět
@beranozuzana my jsme taky čekali rok:/ teď jsme řešili snížení sazby. Na ČEZu měnili systém, tak nám paní ochotně poradila ať si přijdem až další týden, že to schválení bude trvat ne měsíc, ale dva týdny. Tak jsme tak udělali, aby nám pak řekli, že nám to paní sdělila špatně a bylo to přesně obráceně. Takže po měsíci čekání a vztekání nám sdělili, že do 16 dnů bude nastaven snížený tarif. 3 týdny po slíbené lhůtě, kdy se nic nedělo a my stále platili stavební proud jak mourovatý, jsme neměli šanci se na Čez dovolat ani dostat. Neustále vyvěšené cedule, že je omezený provoz nebo zavřeno, na linku se nedá dovolat, a to je placená. Jeli jsme do vedlejšího města, kde bylo to stejné. Totálně našvaní jsme šli k RWE, kde teda bylo tolik lidí, že jsme nakonec odešli a 3 dny na to, nám přišla omluvná zpráva z Čezu a info o připojení.
Odpovědět
@beranozuzana Bohužel s tím asi nic neuděláte. Nám to takto prodlužovali několikrát. Elektřinu jsme měli až po dvou letech, byl problém s trasou (sousedé nechtěli dát souhlas). Být vámi, aktivně se zajímám u firmy, o co přesně jde, případně jim nějak pomoct (je-li to ve vašich silách, přesvědčit sousedy a tak). A taky se průběžně zajímejte, jak to vypadá. Mám pocit, že nebýt naší aktivity (obíhávali jsme sousedy, komunikovali jsme s projekční kanceláří, jak to vypadá, co se bude dít atd., byli jim po ruce), tak možná ještě nesvítíme. I když na danou projekční kancelář nemůžu říct nic špatného, byli opravdu šikovní a vycházeli nám vstříc.
Odpovědět
Profilova fotka
Chodit a chodit.najit si primo technika,co ma na starosti vasi oblast. Jsem si s rocnim otravovanim kazdy tyden domohla presunu sloupu a vymeny za novy zcela na naklady cezu.
Odpovědět
@beranozuzana Jo, ČEZ dělá přípojky k RD, jde jim o kšeft, samozřejmě, uvědomte si ale, že ele přípojka je také stavba,tu oni musí také vyřídit, zapsat do katastru nemovitostí,zřídit pro Vás věcné břemeno obvykle, proto to trvá třeba 12měsíců (to bývá max, pokud té přípojce nic nebrání). Zemní práce a tak, na to oni si berou firmy, to ano.
Odpovědět
Dobrý den, mám obdobný problém - o přípojku jsem žádala ihned, jak to šlo - a dnes dům již stojí, a jsem bez přípojky. Ze "zákona" - jejich - mají na to až 16 měsíců. Takže smůla. Já nemám ani stavební elektřinu - tudiž ve všem jedu na sousedy - a to již vytápím dům - mám elektrické topení. Nikde se bohužel nenahádáte. Několikrát jsem mluvila i s technikem firmy, která bude přípojku provádět a řekl mi, že to vidí na přelom března a dubna, protože budou potkopávat cestu a pak ještě podzemně táhnout cca 60 metrů. Holt monopol...
Odpovědět
@beranozuzana Je to tak jak píše Granda. ČEZ je totiž takový stát ve státě. V téhle situaci bych tedy rozhodně nepřistupoval na prodloužení a nechal bych je v tom vykoupat. U nás z celé stavby bylo právě největší maso, zřízení přípojky. Ale když se člověk sám zapojí a pořád to popohání, tak můžete mít na zelené louce přípojku za 6 měsíců, což konkrétně v našem případě považuji za úspěch. Jestli jste ve fázi projektu tak potěš :-) To se opravdu do toho ihned vložte.
Odpovědět
Nám to také trvalo déle, než původně mělo. Nejprve přišlo prodloužení z důvodu zdlouhavého vyjednávání se sousedy. Pak přišlo druhé prodloužení s tím, že stavebnímu úřadu trvá dlouho rozhodnutí. Nakonec jsme se do toho vložili a uháněli ty, kteří nám to měli zpracovávat. Takže volat a volat a najednou to dopadlo tak, že v pondělí telefon - v úterý musíme kopat, to bylo úžasné. Ale je pravda, že na připojení mají 16 měsíců.
Odpovědět
@beranozuzana Taky se toho děsím, s takovouto institucí se hádat....to asi nemá moc cenu. Známí toto řešili s plynem....pořád se plynaři vymlouvali, že nemájí lidi, čas...nakonec si někoho sehnali sámi, a nechali si jen posvětit, že proti tomu plynaři nic nemají.
Odpovědět
Nechápu tedy smysl smlouvy, ve které se zavazují přípojku udělat do 14 měsíců když jim to ve skutečnosti trvá třeba 24 měsíců. Technik ČEZu náš projekt ani nemá, vůbec ještě není hotový, právě mi psala projekční kancelář, že od března ještě neudělala projekt a že když to stihnou, tak ho dodělají do 20.4.2017. To už měla být předána celá přípojka a ne teprve projekt...
Odpovědět
Článek se načítá
@ondra_cha Ano, já chápu že přípojka není ze dne na den. Ale nechápu smysl smlouvy, ve které se ČEZ zavazuje předat přípojku do 14 měsíců od zaplacení zálohy. Ted jsem se dozvěděla, že v datum, kdy měla být přípojka úplně hotová a předaná, tak vlastně teprve možná dokončí projekt. A na otázku co tedy můžu dělat když ČEZ porušil smlouvu je odpovězeno, že dělat nemůžete vůbec nic, protože ČEZ vám vlastně žádnou přípojku dělat nemusí když se jim chtít nebude. Jak si tohle můžou domluvit, na co pak ta smlouva tedy je? Když ji nedodržím já, tak se mnou ČEZ zamete a když je nedodrží oni, tak já nemůžu nic jiného než sedět na zadku, čekat a kývat a modlit se, aby mi ji udělali třeba za tři roky?
Odpovědět
Profilova fotka
@beranozuzana Pokud má ČEZ monopol tak musí plnit zákonné termíny. V případě, že to nesplní tak tak z toho plynou pro ně finanční závazky. A to je prostě fakt. A oni to vědí. To že EU dala směrnici, že má oddělit obchodník od distributora v energetice a ČEZ je teď z toho v p..deli, to je zase jejich problém. Takže doporučuji si v klidu zavolat na info linku a říci jim, že máte termín ve smlouvě a kdy ho mají naplánovany splnit. Protože zahajujete stavbu po termínu zhotovení přípojky. Žádné vyhrožování, ale klidná argumentace. A pokud ani toto neprojde tak si udělejte pojištění od DAS a pak tam po uplynutí 14 měsíců pošlete právníky.
Odpovědět
@kossakowski1980 Kdyz se prave bojim, ze vysledek bude, ze CEZ pripojku odmitne udelat, najdou si nejaky duvod a zamitnou nam to. A co my pak s pozemek bez elektriky..
Odpovědět
Profilova fotka
@beranozuzana ta smlouva je ale přeci zavazuje zřídit přípojku, teď už těžko můžou couvnout.
Odpovědět
Profilova fotka
@beranozuzana Tak nevím - píšete, že firma, co dělá projekt měla nějaké problémy - projekt dělá ČEZ nebo najatá firma? Co to bylo za problémy Vám řekli? A jak rozsáhlá má být vlastně stavba přípojky?
Odpovědět
@beranozuzana Poslouchejte v klidu, já tu Vaši smlouvu doslova neznám.nevím, oč jde a z jakých důvodů je to protahováno.V podstatě je mi jasné, oč Vám jde, jistě to vše dobře dopadne. Sama byste to nejlépe vědět měla. ČEZu jde hlavně o kšeft, proto by spíš měli mít důvod Vám to k distribuční soustavě připojit.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?