Dešťová voda - jaké ponorné čerpadlo doporučujete?

Profilova fotka
Ahoj řešíme využití dešťové vody pro použití splachování wc a praní. A váhám jaké zvolit řešení. Rozvod vody v domě pro zařízení wc ,pračku, venkovní kohout by bylo taženo jednou trubkou ke každému spotřebiči od typu zařízení o kterém se rozhoduji jaký použijeme. Samozřejmě budou požité gaigry a i filtry na výstupu ke spotřebičům. 1. varianta: Použít ponorné čerpadlo které bude v nádrži na dešťovku a výstup bude napojen přímo na wc, pračku a rozvod venkovní. Čerpadlo bude napojené na řídící jednotku umístěné v TM která ovládá samotné ponorné čerpadlo a ventil přívodu pitné vody kterou se dopouští nádrž v zemi při nedostatku dešťové vody s tím že lze nastavit kolik pitné vody má být dopuštěno do nádrže kvůli úspoře pitné vody. Viz obr. 1 Cena této sestavy RainTronic sada (řídící jednotka, ponorné čerpadlo,snímač hladiny v nádrži) 15775 kč. 2. varianta: Použít Jednotku Ecorain RWS3 která ma své vlastní samonasávací čerpadlo s 3 cestným ventilem a celá tato sestava je umístěna v TM. Rozdíl od 1 varianty je v tom že bude v TM čerpadlo tudíž to bude zdroj hluku. A také je to řešeno tak že je použit 3 cestný ventil kde je vstup 1 dešťovka a vstup 2 pitná voda a 3 výstup je vyveden jako u 1 varianty ke spotřebičům. Takže voda při nedostatku dešťové se nedopouští do nádrže ale 3 cestný ventil to automaticky pouští do spotřebičů. Viz obr. 2. Cena za tuto celou jednotku s čerpadlem, 3 cestným ventilem a snímačem hladiny. 19030 kč. Přikláním se k levnější variantě protože nebude čeradlo v TM ale v nádrži, kvůli přenosu vibracím a hluku a také zabere méně míst malá jednotka než celá sestava z čerpadlem. Jak to máte řešené vy? Kolik filtrů a jaké máte, popřípadě jaké kvalitní ponorné čerpadlo doporučujete. Bylo tu zmíněno čerpadlo Diverton v jedné diskuzi. Díky.
Odpovědět
1
2
Máme něco asi jako vy tu první variantu, ale to praní dešťovkou bych si ještě dobře rozmyslela.
Odpovědět
@angie.shy Já teda od rodičů a babiček vždy slyšel, že dešťová voda je na praní mnohem lepší než z řádu. Mame taky nachystan rozvod k pračce.
Odpovědět
@cyklos máme taky, používali jsme jen dokud se nezkazila voda, což se stalo během prvního roku hned 2x. Takže teď to máme odpojené a dešťovkou pouze zaléváme. I tak v létě voda na zalévání chybí, máme nádrž 9m3
Odpovědět
@angie.shy Tak když se zkazí, tak to není ani na splachovani. Nádrž předpokládám máte plastovou
Odpovědět
Profilova fotka
Podle mě varianta 2. neprojde pro propojení dešťové a pitné vody přes ventil. Já jsem se rozhodl pro čerpadlo s nádržkou 50l ve skladu a s dopouštěním pitné vody přímo do nádrže (fyzické oddělení rozvodů).
Odpovědět
@radim2015 projde, myslím že to čerpadlo je certifikováno pro dotace. Proto je taky tak drahé..
Odpovědět
@cyklos ano když se zkazí tak to není ani na splachování. Jen teda když zkažená není tak by se jako splachovat dalo, na to praní mi to rak super čisté nepřišlo. A ano, plastovou, poměrně hluboko, ještě jsme si nechali dělat o něco větší komínek.
Odpovědět
Taky to řeším a nevím co vybrat. Dopouštět pitnou do nádrže nechci, chci až nebude destovka tak aby se začala používat pitná voda. Nádrž chci betonovou.
Odpovědět
Profilova fotka
@angie.shy Ono asi záleží na tom jestli nemáte v okolí stromy, pak by mohl zesmrádnout pyl. Jinak velikost nádrže by byla cca 10 m3 v projektu máme 8m3. A v plánu ještě máme na výstup z ČOV dát 1 m3 kde je přítok vody prakticky častěji než ze střechy konkrétně v letních měsících, takže tato voda by se užívala na zalévání trávníku a dřevin, na zeleninu to nelze to bude dešťovka.
Odpovědět
Profilova fotka
@cyklos Tak každý to říká ze je hlavně měkčí a vzhledem k tomu že na vesnici je voda dosti tvrdá co jsem slyšel tak si myslím ze by to mohlo být prospěšné pro pračku.
Odpovědět
Profilova fotka
@radim2015 Projít by to mělo, už jsem tam viděl dotaz jestli hrozí kontaminace pitné vody a bylo řečeno že ne jelikož to má svou vlastní nádržku do které se připouští pitná voda, takže buď to saje z velké nádrže na dešťovku nebo z malé vlastní kde je pitná voda a tohle cele řídí ten 3 cestny ventil.
Odpovědět
Profilova fotka
@jajinka121 Nejspíš to vypadá pořád na variantu 1. Jelikož to čerpadlo které by bylo v TM má hlučnost 78 dB. Což mluví za vše. Navíc to dopouštění do dešťovky se dá nastavit kolik chci aby se my naplnilo. Pokud máte na mysli toto aby se to nedopouštělo pořád do plna, což pak moc úsporné není.
Odpovědět
Článek se načítá
@jarin1 to ano, bydlíme u lesa i pole takže pyly i prach tady je hodně
Odpovědět
Profilova fotka
@angie.shy Tak to by na to odpovídalo jelikož tu další psali že jsou spokojení.
Odpovědět
@jarin1 nee, do plna určitě ne, jen po nějakou mez danou. Já bych ji dopouštět nechtěla vůbec, proste nebude destovka tak se přepne na obecní vodovod.
Odpovědět
Profilova fotka
@jajinka121 OK ale to u té první varianty takto řešit nelze protože ta pitná voda se právě dopouští do té nádrže a z ní to jde celé do jednoho rozvodu, to by jste musela zvolit tu druhou kde ta pitná se přepne a jde rovnou do rozvodu, jak jsem již psal ten druhý systém si nasává bud z dešťovky nebo z malé zásobní nádržky na pitnou vodu s tím že máte hlučné čerpadlo o hladině hluku 78 dB , proto my tu druhou variantu dělat nebudeme. Je to o tom že nesmí dojít ke kontaminaci pitné vody, proto ty různá zapojení. Jako také se my nelíbí že budeme dopouštět pitnou vodu do nádrže na dešťovku, radši by se my líbila ta druhá varianta.
Odpovědět
Profilova fotka
@jajinka121 Tak trochu jsem hledal na netu a našel jsem systém varianty 2. s tím že čerpadlo není umístěné v TM ale je tam ponorné čerpadlo které je v nádrži na dešťovku s tím že princip přepínání je s tím 3 cestným ventilem a to tak že pokud dojde dešťovka tak se přepne ventil a pouští rovnu vodu z řádu do malého zásobníku cca 11 L a z něj to jde rovnu ke spotřebičům a tlak je řešený tlakem z řádu. Což se my taky líbí jen jsem psal email s info na cenu a jestli to tak skutečně funguje a zdali to bude splňovat normy aby nebyla kontaminovaná pitná voda.
Odpovědět
@jarin1 já koukala ještě na produkt domácí vodárna RAINMASTER Eco 10. je to teda dražší, ale třeba tady by nebyl ten hluk a nemusela se dopouštět voda do nádrže?
Odpovědět
@jarin1 Zeptám se, koukal jsem, že pozemeke máte kolem 1600m2, takže tam bude nějaký ten strom, keř atp. Nestačilo by využívat tu dešťovou vodu jen na zalévání zahrady? A tím pádem neřešit spoustu těch rozvodů a propojení. Stejně tu vodu na zahradě budeš potřebovat. I když to bude třeba "jen" od března do listopadu.
Odpovědět
Profilova fotka
@jarin1 taky jsem to chtel realizovat - mam dokonce udelany dvoji rozvod vody k pracce a zachodum, V dobe kdy mi to vodari delali nebyly penize na elektroniku takze to propojili natvrdo na pitnou vodu - pres ventily a spojku. Po zkusenostech z prvnich dvou let, kdy se nam voda pokazde v nadrzi zkazila (mame 5 kubiku, horni hrana nadrze je 80cm pod povrchem, takze jsem predpokladal, ze teplo tam nebude), jsem rad, ze jsem to nezapojil. pokud to presto budes chtit udelat, pocitej s tim, ze tam budes muset osadit kvalitni filtraci a asi i nadrz prubezne desinfikovat. Pak je otazka, naklady na filtraci a chemii na desinfekci nebudou vyssi nez uspora na vode. jinak my ted pouzivame destovku na zalevani zahrady a stejne porad chybi,..
Odpovědět
Profilova fotka
@jajinka121 Jo to muže být je to tedy zase o něco výkonnější než ten co jsem popisoval proto je taky dražší ale zase hlučnost je 50-56 dB. Což už jde . A to co jsem našel včera tak to je to samé jako tahle jednotka třeba ta co popisuješ jen že má navíc ponorné čerpadlo a hlučnost je 50dB je to v polystyrenové krabici. Ale cena 😀 39800,- +DPH bez podávacího čerpadla takže to je trochu už moc na že jsou ty samé za polovinu.
Odpovědět
@jumpmans nebíte prosím kolik máte asi m2 střechy a zda těch 5 kubíků stačí nebo bývá plná a zbytečně voda teče pryč? Máme v projektu doporučeno 5,5 kubíku nádrž, zvažuji zda nedat větší jak tady často čtu v příspěvcích. ale zase aby nebyla věčně prázdná. Zahrada 1000m2. taky zvažuji zda tu nádrž nenechat jen na zahradě na zalévání - pak je ale nutné pokaždé oddělat poklop a strčit ponorné čerpadlo a hadicí zalít? Bohužel máme novostavbu a tam je dotace jen pokud se voda využije i v domě na všechny wc.
Odpovědět
@jarin1 napadlo mě tohleto levné řešení, viz obrázek, ale muselo by se to ručně přepínat při nedostatku vody v nádrži. Nebo by to neprošlo skrz to propojení? Když to ale bude správně uzavřené tak ke kontaminace vody v pitném řádu podle mě dojít nemůže...
Odpovědět
Aha ,tak asi to neprojde, musí být přerušovací nádrž, viz https://voda.tzb-info.cz/armatury-pro...
Odpovědět
Profilova fotka
@petr13 přesně tak jde o to ze to je novostavba a tohle by neprošlo na normu.
Odpovědět
Profilova fotka
@jajinka121 ja mam na zahrade udelany rozvod vody a v nadrzi je kompaktni ponorna vodarna. t.j. pouze nasadim hadici a otocim kohout a voda tece - cerpadlo se samo spina pri poklesu tlaku. strechu mame cca 260m2 a nadrz by se uzila vetsi. Mame automatickou zavlahu travniku cca 350m2 a voda rozhodne nestaci. mam udelane automaticke dopousteni pitne vody do nadrze (maly objem - cca pul kubiku, pokud se uplne vycerpa).
Odpovědět
@jumpmans děkuji moc. právě se bojím udělat cca 8-9 kubiku nadrz aby v ni nebylo pak sucho porad a byla zbytecne velka. ale zase na ty privalove deste je to asi lepsi kdyz je vetsi. neumim si moct predstavit ten objem vody. máme nyní v původním bydlení na zahradě 3 nadzemní sudy celkem asi na 750 litrů a tam svedenou jen jednu menší střechu.
Odpovědět
Profilova fotka
@jajinka121 určitě nebude velká, porovnání třeba z bazénem obdélník co jsme měli 4,8x2,4x0,9 m a bylo to něco kolem 11m3. Toho bych se nebál .
Odpovědět
Profilova fotka
@jumpmans Máš pravdu jsem hodně na vážkách ale spíše to udělám tak že si připravím rozvody a prostupy kdyby bylo potřeba něco protáhnout, tím nic nezkazím a pak se tomu mohu věnovat až po dokončení domu. Je fakt že ta investice je velká ale když pominu nádrž na dešťovku která v plánu je tak i tak pro zalévání s ponorným čerpadlem tak si jen zaplatíme za tu jednotku která spíná to čerpadlo a ta stojí 9600,- ale myslím že by nebyl problém kdyby taťka to vymyslel za menší peníz v podobě nějakého integrovaného obvodu jelikož se v takovýhle věcech hrabe. A rozvod vody se bude dělat stejně, jo pak tam je ta filtrace to ano pokud bych to chtěl mít fakt top tak to postrádá smysl něco ušetřit za vodu. Nehledě na to že máme v plánu i vrtanou studnu a to už je snad lepší to celé řešit přes studnu než přes dešťovku.
Odpovědět
Profilova fotka
@jarin1 jestli planujes studnu, tak si ty zachody a pracku pak radeji pripoj na studnu. ale jeste doporucuji mit moznost nakonec samostatne pracku pripojit na pitnou vodu - kdyby nahodou ve studne byla tvrda voda. Tech par metru trubek nic nestoji. jinak ja mam v nadrzi Easypump E-deep 1200 za cca 7500 Kc uz pet let, zivi mi to automatickou zavlahu a je to bez problemu - automaticka kompaktni vodarna, ktera zacne cerpat pri poklesu tlaku. Mam ji pod proudem od brezna do konce rijna. Na zimu shazuju jistic a vyfoukavam trubky od zavlahy aby nezamrzly.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?