Dřevostavba / Pasiv: využít přípojku plynu na vytápění

Profilova fotka
Dobrý den, budeme stavět dřevostavbu a chceme se dostat do pasivního standardu. Dům bude jednoduchý obdélník 8*16m a v polovině domu bude obytné podkroví. V domě bude rekuperace, krb a podlahové vytápění. K parcele je přivedena i plynová přípojka. Řeším tedy dilema, jaké podlahové vytápění udělat. Vodní ( a využít plynovou přípojku ) nebo elektrické ?
Odpovědět
zalezi ako si predstavujes system vykurovania a ohrevu TUV. osobne by som v pripade pasivneho domu s nizkymi TZ (mimochodom poznas hodnotu?) volil podlahovku, elektricky kotol s bojlerom na ohrev TUV (pripadne bojler s vstavanym TC). som za jednoduche riesenia. plyn by som asi ani nezavadzal, zbytocne naklady ( vstupne naklady na plynovy kotol a elektricky su neporovnatelne). Krb by som riesil len cisto ako doplnok.
Odpovědět
Podstatné je, jaká bude tepelná ztráta objektu (což je hodnota uváděná v kW). Tato hodnota vyplyne z projektu (resp. z PENB), ale její předběžný odhad vám udělá projektant už na začátku, po zadání rozměrů, skladby zdiva, izolace, typu oken. . Osobně ji odhaduji na max. 5 kW (spíše kolem 4 kW, možná i méně). Každopádně ať tak či tak, zavedení plynu se URČITÉ nevyplatí, to bych škrtnul. HUP bych nechal, jeho odstranění nestojí málo a teoreticky se dá na něj napíchnout v buvdoucnu. Zvažoval bych vodní podlahovku s elektrokotlem anebo přímo elektrorohože. První řešení je investičně dražší, ale výhodou je, že v budoucnu můžete relativně snadno změnit zdroj vytápění (na konec toho podlahového topení můžete napojit cokoliv - kotel na pevná paliva, plynový kotel) Druhé řešení je investičně levnější, má výhodu v lepší regulaci, ale nevýhodou je nemožnost změny, čím budete topit. Co zvolíte, je spíše na individuálním názoru/preferencích.
Odpovědět
zdravím, my resime podobny problem, budeme mit malou drevostavbu (8,5*8,5) spodni patro podlahovka zbytek primotopy. Na pozemku je HUP, ale taky rozhodne neplanujem zavadet plyn do domu. Vsechno pojede na elektrinu plus budeme mit maly kamna s vymennikem napojeny na tepelni soustavu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?