Jak naložit s přípojkou elektřiny?

Zdravím, řeším následující situaci. Vlastním rodinný dům určený k demolici. Elektřina je přivedena vzduchem ze sloupu přes ulici na nástřešník. Odtud pak do elektroměru. Dům chci v nejbližší době zbourat. Zaslal jsem proto na ČEZ žádost o odstranění nástřešníku - toto mi bylo zamítnuto, protože tam je aktivní odběrné místo. Odběrné místo jsem ukončil. Nyní již lze nástřešník demontovat ALE: ČEZ po mně chce, abych do žádosti o demontáž uvedl, že souhlasím s tím, že až budu žádat o nové odběrné místo za účelem výstavby nového domu, odběrné místo bude zřízeno na sloupu přes ulici. Odtud si budu moci přivést elektřinu jak je mi libo, ovšem na vlastní náklady. Pokud bych ale nesouhlasil se zřízením odběrného místa na sloupu přes ulici, musela by se demontáž řešit jako přeložka na mojí žádost a tím pádem by mi na pozemku postavili sloup a já to celé zaplatil. Celé jednání mi přijde podivné - přeci když žádám o demontáž nástřešáku a jsem jediný odběratel na této větvi, může se nástřešák a vedení až ke sloupu odstranit. Pak ale když bych žádal o novou přípojku, měl by mi ČEZ přivést elektřinu až na hranici pozemku. Nebo se pletu? Je toto jednání normální a korektní?
Odpovědět
Profilova fotka
Tak přesně to jsem měl taky. Koupili jsme starý dům, na který přes ulici ze vedl kabel. Vzdálenost cca. 10 metrů. Ale já věděl, že se tam budu chtít napojovat až tam budeme stavět. Takže jsem zažádal o přeložku, z ČEZu mi poslali smlouvu s vyčíslením nákladů. Ty činili 25 000,- Kč. Do měsíce to udělali. Takže na sloupu připevnili krabici. 5 let mám garantovaný připojení, tzn. nemusím platit těch 12500,- Kč za ampéry. Nakonec vyúčtovali skutečné náklady a ty činili 11 300,- Kč. Jinak nové připojení vedu protlakem pod silnicí, páč právě nechci ten sloup na svým pozemku.
Odpovědět
Takže přeložka ve vašem případě znamenala sundání nástřešáku ze střechy a osazení sloupu pojistkovou krabicí? Mně řekli, že přeložka by znamenala nový sloup na mém pozemku, náklady asi 80 tisíc. Pokud to dopadne tak, že se budu připojovat z toho sloupu přes ulici, také bych to chtěl řešit protlakem. Chápu správně, že veškeré náklady na připojení od sloupu jste platil vy? Kolik vás to přibližně stálo? A ještě bych se zeptal na ten protlak - co vše jste musel zařídit? Je potřeba nějaký projekt, povolení atd?
Odpovědět
Profilova fotka
Ano, přeložka znamenala to že sundali kabel který byl ukotven na domě, který jsem zboural. Takže v žádosti o přeložku jsem napsal něco v tom duchu "sundejte to z baráku a na sloupu přes ulici udělejte na sloupu pojistkovou krabici. To stálo těch 11 300,- Kč. Musel jsem zažádat taky o odpojení hodin!!! Protože to neřeší přeložka, ale na to je potřeba jiná žádost. Jinak ty hodiny nechaly ve skříni i když odpojili kabel. Hodiny odpojili ale snad do dvou dnů. Všechny náklady spojené s připojením na pojistkovou krabici, ale platím já. Protlak stál 500,- Kč na 1 m. Protlak byl v 90 cm od silnice a 4 metry mu trvali asi 10 minut, chránička byla 63 mm plastová trubka. Jinak na protlak je potřeba povolení od všech koho se to týká, tedy u mě plynaři, voda, vlastník silnice = obec. S obcí musela být sepsána smlouva o věcném břemeni, ale to se řešilo již ve stavebním řízení novostavby.
Odpovědět
Moc děkuji za informace. Nechám to udělat také tak. Jen mne překvapilo, že firma si to takhle ulehčila, byl bych samozřejmě mnohem radši, kdyby věci okolo protlaku řešil ČEZ (nebo smluvní partner).
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Profilova fotka
Ráda bych se přidala s dotazem. Je nejpodobnější naší situaci. Máme pozemek s domem na demolici. Na tento dům je připojena elektřina vzduchem ze sloupu přes cestu. Elektřina je tedy potřeba sundat. ALE nechceme ji rušit. Na pozemku je další budova (bývalá hospodářská budova), kterou chceme ponechat a elektřinu natáhnout tam. Rovnou. Prostě ať odstřihnou elektřinu z domu na demolici a připichnou ji k druhé budově. Jenže vzduchem to nejspíš nejde, dům je v kopci a kabel elektřiny by byl hodně nízko. Takže nejspíš budeme muset jít pod cestou. Otázka tedy zní, co mám vše řešit? A s kým? Případně netušíte alespoň rámcově cenu za tento konkrétní případ?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
@janvonbroumov dobrý den.mam podobný problém.mam starý dům určený k demolici je napojeny Taky na nastresnik přes silnici ale ne na sloup jak to máte vy ale přímo na transformátor.za přeložku a sloup na mém pozemku chtějí 150 000kc a nevím jak to řešit.kdyby to šlo tak jak to máte vy bylo by to super.ale nevím jesi to půjde
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?