Jak udělat napojení na vodovodní přípojku?

Prosím Vás, kdo máte zkušenosti, jak to funguje. Máme pozemek, který chceme rozdělit na čtyři parcely, tedy ke každé parcele chceme zbudovat přípojku. Napojení na vodu je za asfaltovou cestou. Takže by se musel udělat průtlak, ale zajímá mě, zda to lze všechno vést v jednom výkopu, trubce, nebo jak to funguje. Vůbec se v tom neorientuji a budu ráda za každou radu a taky mě zajímá, zda musí být na to nějaký projekt, povolení, apod. a jaká by mohla být cena za materiál, bagr má bratranec, takže to moc neřeším. Děkuji za odpovědi :)
Odpovědět
Profilova fotka
no bez situace se blbě radí... pokudk té současné asfaltce budete dodělávat svoji cestu= na konci musí být točna, splňovat nějaké šíře atd. voda kanál nebudou jako přípojky, ale prodloužení řadu do té nové cesty a z ní pak jednotlivé přípojky. tj že máte bagr je sice pěkné ale to vyřízení na úřadech vás bude stát xy krát více času i peněz..
Odpovědět
Profilova fotka
@kilpi co takhle zajit za spravcem vodovodu uvas v obci a zeptat se jich? Az budete vedet co pozaduji, muzete se zajimat o cenu realizace.
Odpovědět
Z vlastni zkušeností:Pokud to budou přípojky, tak každá musí být zvlášť napojená z řádu. Ke každé přípojce musí být také projekt schválený vodárnami. Nedávno jsme řešili protlak pod cestou..protlak cca 7m , výkopy asi 6 m celkem a stálo nás to 20 tis. ( museli jsme odhalit sítě cetin a plyn..). Vodárny si naúčtovaly 8000 Kč za ventil a hadici cca 25m dlouhou a samy provedly připojení k řádu . Hodiny budou v technické místnosti v domě, takže vodoměrnou šachtici jsme neřešili. Určitě jde vybudovat i řád a z něj pak napojit jednotlivé přípojky, ale nejlepší je zajít na vodárny a poradit se přímo s techniky.
Odpovědět
@kilpi Bez přesné znalosti situace je tohle velmi těžko k zodpovězení. První věc je (vlastní zkušenost) aby v daném místě měla vodovodní síť dostatečný tlak-kapacitu a aby vám vůbec povolili čtyři nové přípojky napojit. Bez oběhání vodáren (nebo toho komu vodovod patří) to nezjistíte a bez papírování to nedáte. Pokud bude vše OK, zjistit komu patří cesta a pozemek pod ní a okolo, jak je cesta široká a frekventovaná. Naplánovat jak daleko od sebe budou přípojky a jak budou zakončené (vodoměrné šachtice nebo vodoměry v domech?). Vyřídit povolení a souhlasy majitelů pozemků s touto stavební činností. Vodovodní řad je papírově i cenově asi ta nejdražší varianta, takže bych spíše zvážil ze stávajícího řadu čtyři samostatné vodovodní přípojky. A opět je na situaci jak je natáhnout. Pokud to bude možné, lze je třeba i jen z části táhnout i jedním (patřičně rozšířeným) výkopem. Ale za ten výkop už z pohledu celkových nákladů moc neušetříte. A pak je otázka jak je vše situováno a jak to udělat. Pokud je cesta málo frekventovaná, možná vám dovolí jí překopat bez protlaku (opět potřeba zpoplatněný souhlas úřadu - myslím, že to bylo 1000 Kč), pokud je úzká, stačí na protlak trubka a šikovný bagrista, variant je fakt spousta. Co se vlastního napojení týče, bez vodáren se asi neobejdete, trvají na materiálu a různých certifikacích a u jiných to proto moc levněji neseženete a takhle to od nich máte se vším. No... vypadá to složitě, ale voda je vlastně docela sranda ve srovnání s ostatním. :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?