Jaký výtopný systém

Profilova fotka
Ahoj všichni, prosím o radu ohledně výtopného systému, zpočátku jasná volba komplexního řešení od firmy biosuntec byla zavrhnuta. A teď se s přítelem nemůžeme vůbec dohodnout. Bude to klasický nízkoenergetický bungalov s dobrou izolací. Přípojka k el. u pozemku. Proto by mě zajímal Váš názor, jestli elektrokotel, čerpadlo (vzduch-země, vzduch-vzduch, ale zase ta cena), soláry, krb nebo cokoliv jinýho. Samozřejmě budeme volit nějakou kombinaci. Dokonce se nemůžeme ani dohodnout, jestli podlahové topení nebo klasické moderní radiátory. Proto uvítám, jakoukoliv radu a názor, popřípadě co byste si vybrali vy, pokud byste znovu stavěli a proč? Předem děkuju
Odpovědět
Profilova fotka
Vytopny systém slyším prvně, ale asi myslíš topný systém, aby ti vytopil teplem barák. Radiátory byly moderní na sklonku 80-90 let.....a pro správný návrh bys měla mít PENB zpracované k projektu. Tzn podle ztrát ( čísla) ti projektant navrhne otopnou soustavu. To že máš dobrou izolaci nikomu nic neřekne.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj máme tepelné čerpadlo země země a paráda doma teplo žádná práce kolem jenom ta pořizovací cena 🙁
Odpovědět
@junkovaden máte provedený výpočet PENB ? Zřejmě ne. Pro čistě elektrické topení Vám nevyjde limit neobnovitelné energie. Takže aby Vám vyšel PENB, musíte přidat nějaké zdroje s nízkým konverzním faktorem. Od letošního roku k tomu nestačí jednoduchý krb. Takže ve výsledku, pokud si spočítáte různé kombinace jeko FVE, solární panely apod, zjistíte, že nejlevnější je TČ. Pokud k tomu přidáte i rekuperaci, múžete si zažádat o dotaci, která Vám to čerpadlo zaplatí.
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 PENB výpočet nemáme, obrátím se na projektanta. Díky za info.
Odpovědět
@junkovaden Prvořadé jsou TZ domu, potom jestli chcete bezobslužné topení a jakou jste ochotni dát za pořízení topení a za roční provoz. Vše by mělo odpovídat PENB. Co se dá asi napsat hned tak podlahovka voda, příjemná, žádná práce s údržbou, nepřekáží a levnější jak radiátory. Výhodná v případě použití TČ.
Odpovědět
Profilova fotka
@ambrozek super, díky za reakci.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?