Jistič před elektroměrem, stačí 3 x 25 A?

Zdravim, chystam se stavet drevostavbu, budu mit el podlahove vytapeni a chci se zeptat zda mi staci jistice pred elektromerem 3 x 25 A
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
3x25A by mělo stačit, jistič musí mít označení B (před jističem chránič 60A) Tvrdí manžel :-D
Odpovědět
Diky za info, vubec se v tom totiz nevyznam
Odpovědět
@tombra my máme 3x25 nebo 3x32.....teď přesně nevím.....
Odpovědět
podle toho co všechno ještě budete na elektřinu mít ... my dali raději 3x32 A ...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@lucijeje Mohu vědět, co vše tam máte? Bojler, kotel, indukci ...
Odpovědět
elektrické topení 7 kW, bojler, indukce, klasické spotřebiče, osvětlení všude LED ... dali jsme ale rezervu pro budoucí bazén, jeho ohřev, apod, proto 32A
Odpovědět
Profilova fotka
@lucijeje @jimika :-)
Odpovědět
@petrsv1000 ... co se culíš? x-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lucijeje mám dobrou náladu :-) a neboj nehlídám tě :-D
Odpovědět
@petrsv1000 :-D ... tak to sme rádi ....
Odpovědět
@petrsv1000 že máš dobrou náladu :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@lucijeje to víš po práci, najedenej, zatopíno v krbu ( venku je 8 st ) ještě vínko a bude relax :-D
Odpovědět
Článek se načítá
@lucijeje Dík, omlouvám se, že to tu nabourávám! @petrsv1000 No, včera jsi mi radil, že stačí 3x25A. Mám tu právě žádost o připojení k distribuční soustavě - nový odběr. Chystáme se stavět a nějak si vůbec nevím rady s připojením. Asi zaškrtnu teď krátkodobý odběr a pak se po předání domu podává nová stejná žádost o trvalý odběr? Nevím pořád tu velikost jističů. Zatím mám zaškrtlou kolonku 3 fáze ???A. A na druhý straně spotřebiče: příprava pokrmů ?? (nevím kolik napsat, indukce má asi 7,4kW nebo +trouba 3,5kW + mikrovlnka 1,4kW + remoska +toustovač....když to vše sečtu, je to nějak moc) pak topení 9kW, TUV 2,2kW a ostatní spotřebiče do 3,5kW (Mám vše sečíst? Fén, žehlička, lednice, pračka, myčka, vysavač atd? Nebo tam patří i ty kuchyňské jako remoska, mikrovlnka? Koukám, že lidé píší do této kolonky třeba 3kW a příprava pokrmů 3,5kW a žádají o 3x32A. V tomto jsem nějak natvrdlá. Dnes jsme se snažili s ta´tkou něco dopočítat a zase nám vychází, že těch 25A je málo. Jak vyplnit ty kolonky? 8-( Jde mi o 1) příprava pokrmů-třífázové připojení a 2) ostatní spotřebiče do 3,5kW. Dík.
Odpovědět
@jimika No těch 3x25A mi teda přijde na hraně. Při těch 3x25A může cucat ze sítě na každé fázi cca. 5800W. Odběr by měl být rozdělen rovnoměrně na každou fázi. Indučka se zapojuje na 2 fáze, teda 3,7kW a na třetí se většinou připojí trouba těch 3,5kW. Topení je 3f tedy 3kW na fázi. TUV je připojené ne 1 fázi teda 2,2kW. Myčka cca. 1kW. Pračka cca. 2kW. Mikrovlnka 1,4kW, Konvice 2kW. Vysavač cca.1,5kW. Ale ne vždy vám pojedou všechny spotřebiče naráz. Pokud můžu doporučit tak si najděte projektanta na elektro.
Odpovědět
@dyrup Díky za názor. Projekt na elektro počítám, že bude součástí projektu domu na klíč. Potřebovali bychom podat žádost o připojení el. dříve, aby se vše rozhýbalo, kvůli stavbě ZD.
Odpovědět
Profilova fotka
@jimika Zdravím, minulý týden jsem řešil stejný problém ohledně vyplnění papírů pro připojení k el. energii. Pokud máte zaplaceno 12500 Kč za 3x25A, je potřeba si koupit ještě pilíř se zásuvkami pro připojení míchačky, vrtačky a ostatních nástrojů, které budete při stavění RD využívat. Nákup tohoto pilíře a zásuvek doporučuji konzultovat s jakýmkoliv elektrikářem nebo revizákem v okolí. Poté stačí vykopat díru do které pilíř umístíte a elektrikář Vám tento pilíř propojí se zásuvkami a nachystá pro připojení k el.energii (500 - 1000 Kč). Poté je potřeba napsat revizní zprávu, která je součástí žádosti o připojení (dočasné i trvalé). Toto obstará člověk, který má na toto oprávnění (500 - 1000 Kč). Přijede k nachystanému pilíři, proměří jestli je vše dobře zapojené, zkontroluje funkci fíčka a jističů. Revizák nám vše vyplnil a dal nám to do obálky, která již byla zaplacená od Eonu, takže stačí jen hodit do schránky a čekat než přijede technik od Eonu ( v mém případě) a namontuje do Vámi zakoupeného pilíře elektroměr. Při stavbě bude 3x25A dostačovat, takže to není potřeba zatím řešit. Až budete mít nějaký projekt na elektro tak se to navýší. Není zač :)
Odpovědět
@jimika ... žádost o trvalou přípojku si určitě podej co nejdříve, nevím jaká je u vás situace se zasíťováním, ale my třeba čekali na trvalou přípojku přes 2 roky .... krátokodobou přípojku (pokud máš technicky vše připraveno) většinou elektrárny zapojí obratem ... hele mezi jističem 25A a 32A je rozdí m.j.l v připojovacím poplatku (tj. 500kč/A) - tj. 12.500 Kč vs. 16.000 Kč ... a taky se dá nyní dát do přihlášky 25A ať se "systém" rozjede a v průběhu času pak můžeš požádat o navýšení na 32A a doplatit ten rozdíl (3.500 Kč), tak jsme to měli my .... nebo zjistíš, že 25A je ok a necháš to ...držím palce ;-)
Odpovědět
@owner3 My jsme normálně postavili sloupek a z něj vyvedli kabel na prkno před sloupek, kde byla kombinovaná zásuvka na 380V a 220V. Žádný pilíř jsme nepořizovali. Pak se na to samozřejmě musí udělat revize. @jimika Pokud se přeci jen rozhodnete dát 3x25A, nezapomeňte si ale dát do země kabel pro vyšší výkon, tj 3x32A. Později se to dost blbě mění :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@jimika jojo to je pravda. Zažádáš normálně o trvalý odběr, s tím, že ze začátku bude odebírán na stavbu, je tam větší cena za Kwh, po revizi domu se přejde na tarif D45d.Ano 3fáze do domu jdou, Ampéry jsou jak silná dáš jistiš, ty zadáš 25A. Co se týká těch kolonek zas tak přesné to být nemusí, nikdo na tom nebazíruje... Příprava pokrmů se bere jako deska + trouba 9Kw ( vy máte trou 3,5Kw ? =-) ) Topení 9Kw TUV - Boiler 2Kw Osvětlení 0,5Kw Ostatní 3Kw Fakt to zbytečně neřeš, není to podstatné, jde o hlavní jistič o který žádáš ;-) @dyrup na hraně to není, při těchto spotřebičích to v pohodě stačí ;-) @atilius přívodní kabel se dává 4x10 ( minimum ) a ten v pohodě zvládne i 40A ;-)
Odpovědět
@petrsv1000 troubu nemáme, ale do plánovaného domku budu chtít nějakou vestavnou obyč. pečící od asi Elektroluxu. Ta čísla jsem opisovala orientačně z vyhledávače. Je to blbě?
Odpovědět
Profilova fotka
@jimika ne není, myslel jsem, že jsou trochu úspornější ;-) :-D
Odpovědět
@petrsv1000 Aha, nojo, těch 3,5kW je u trub max příkon. To bude asi na plný pecky s nějakým tím samočištěním. Běžné pečení bude naštěstí v jiných hodnotách. já sázela orientační čísla kvůli té žádosti o příkon. No, moc to řeším, pravda, ale mám obavy, aby el. provoz bylav pohodě a nedělali nám problémy z RDR, prý je v projektu těch 32A. Bohužel tomu moc nerozumím. Nevíš, jak je to s tou sazbou D45? Jakou roli hraje el. kotel? Prý musí mít 60% z celkového. Jdu to hledat.
Odpovědět
@jimika Informace od mojí kamarádky z ČEZu z obchodního, když jsem si to zařizoval a info, která mi při vyplňování nebyla úplně jasná. 1. v kapitole Technická specifikace –zaškrtnout jen 3-fázový rozvod 2. Účel odběru – zaškrtnout Bydlení(trvalé připojení) 3. elektrické spotřebiče – pro D45d musí být příkon přímotopných a akumulačních spotřebičů min. 60% z celkového příkonu všech spotřebičů instalovaných v domácnosti 4. Povinné přílohy – doklad o vlastnictví – předpokládám kopie smlouvy na pozemek nebo LV z katastru, pokud je už zapsáno (stačí z internetu) / ano - katastrální mapa – to asi stačí kopie z internetu KU, že? / Stačí - oddělovací geometrický plán – počítám, že není potřeba, když parcela existuje a má svoje číslo / není potřeba - spotřebiče se zpětnými vlivy – žádný takový nemám, takže nic / není potřeba
Odpovědět
Profilova fotka
@jimika jojo to je, jinak odběr je 0,7-2kw/h takže v poho... ;-) Abych řekl pravdu, že v podmínkách je 32A sem nevěděl a Rýmařovu to může být v podstatě jedno, oni tě zkrátka připojí na kabel co budou mít připravný ;-) Pokud budeš mít hlavní zdroj vytápění elektřinou ( elektrokotel 9Kw ) pak by ti měli dát na 99% tarif D45d
Odpovědět
@atilius @petrsv1000 Dík, něco už jsem dala do kupy, o víkendu pořešíme. K D45 jsem našla: Sazba D45d je vhodná pro domácnosti, které odebírají proud na ohřev teplé užitkové vody a na elektrické vytápění přímotopem. Jaké podmínky je třeba splnit pro získání sazby D45d? První podmínkou pro získání sazby D45d je řádná instalace přímotopných elektrických spotřebičů pro vytápění objektu – přímotopů. Dále musí celkový instalovaný příkon přímotopných elektrických spotřebičů a akumulačního spotřebiče pro ohřev vody činit minimálně 40 % příkonu proudové hodnoty hlavního jističe (popř. musí instalovaný příkon přímotopných elektrických spotřebičů odpovídat tepelným ztrátám vytápěného objektu). Žadatel o sazbu D45d také musí povinně zajistit technické blokování topných elektrických spotřebičů v době platnosti vysokého tarifu. Že jsou splněny všechny podmínky, dokládá odběratel revizní zprávou. Jejich kontrolu pak provádí technik z příslušné distribuční společnosti (ČEZ, PRE nebo E.ON), když přijde do domácnosti zapojit Hromadného dálkové ovládání (HDO).
Odpovědět
Profilova fotka
@jimika jak říkám na ten tarif v poho dosáhneš, když budete mít elektrokotel ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
na Tarif D45d třeba doložit revizi a papíry k TČ nebo el. kotli a pod a čeká se na vyjádření čezu cca měsíc tak si to podat dopředu až nedopadnete jak my. Nikdo neřekl napojili jsme TČ šli na čez že chceme nízký tarif a čekali jsme tři týdny řekli nám že to vždy schváli ale že se o to musí žádat Naštěstí po souhlasu zapojili nízky tarif do dvou dnu....
Odpovědět
Profilova fotka
mám také jeden dotaz - stavím dům 185 m2 - vše na elektřinu, vaření, topení. dal jsem 3 x x32 Ampér - teď koukám do projektu mám tam hlavní drát do domu - přívod - CYKY - 5 x 6 mm. - Bude to stačit ??? Můj elektrikář mi propojil rozvodnu na pozemku 4 x 10 mm a mám si prý takový kabel 16 metrů koupit i jako hlavní přípojka do domu 4 x 10 mm - tak teď nevím - čemu věřit - projektu - projekt se elektrem nezabývá - nebo elektrikářovi. Jako drát je silnější ale jen 4 - původně 5 ???? Poradíte ???
Odpovědět
@hbboy nechte to na elektrikáři co Vám to bude dělat a ještě se na to zeptejte revizního technika co Vám bude dělat na to revizi
Odpovědět
@hbboy Podle http://elektrika.cz/data/clanky/nova-... je 6 mm při uložení v zemi na max 36A - teoreticky asi dobré, ale dal bych 10 mm. Těch pět vodičů tam může být pro to, že se jeden použije na signál HDO. Ale podle mě jsou potřeba signály dva - jeden na kotel (20h spínání) a jeden na bojler (8h spínání - pokud tedy vodu bude ohřívat bojlerem).
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?