Krb s výměníkem

Ahojte, premyslim kvuli cene plynu, ze bych pred plynovy kotel dal krb s vymenikem pro ohrev vody. Kotel kondenzační je 28kw (rocni spotreba 30mwh), jaky ideální pozadovany vykon kw by mel byt na ohrev u vymeniku? Plyn bych chtel zapinat jen v tvrdych mrazech. Dekuji
Odpovědět
@majkl86 Podle uvedené spotřeby máte TZ kolem 15 kW. V průměru ale budete topit výkonem kolem 7 kW. Pokud nechcete přidávat i AN, tak stačí vybírat kamna/krb s výkonem do 15 kW. Spíše se starejte o to, aby vybraná kamna/krb měla co nejvyšší výkon do vody. Potřebujete co nejvíc výkonu poslat do sousedních místností, jinak bude docházet k přetápění v obýváku.
Odpovědět
@zubr487dekuji, premyslim hlavne o ucinosti pres 80% a do vody nejlepe 13kw, to by odpovidalo te spotrebe. Chci se zeptat vodu ohřátou akumulovat do nadrze, protahnout pres plyn kotel nebo rovnou do radiatoru? Podlahovku nechat odstavit, protoze tu oblast pokryje krb - vzduch?
Odpovědět
@majkl86 Akumulace do nádrže je perfektní, ale je to daleko dražší a složitější řešení. Vzhledem k odhadu TZ jsem vůbec nepočítal s variatnou topení jen do PT. V tom případě by AN byla nutnost. Použití AN si musíte rozhodnout sám. Jako hlavní zdroj tepla to dává smysl, ale na Vašem místě bych spíše zvolil menší výkon krbu bez AN (jen pro informaci, já mám krb jako hlavní zdroj tepla a topím do PT, takže mám AN) . Součástí krbu samozřejmě musí být oběhové čerpadlo, trojcestný směšovací ventil a ochranné prvky (vychlazovací smyčka, pojistný ventil a asi i další expanze). Výstup pak napojíte v podstatě na výstup plynového kotle. Oba topné zdroje jednoduše oddělíte dvojicí pružinových zpětných klapek. Jedna bude na výstupu plynového kotle a druhá na výstupu od krbu. Pokud neběží oběhové čerpadlo příslušného zdroje, tak je klapka uzavřená a brání průtoku od druhého aktivního zdroje. V tomto případě se samozřejmě nepočítá se současným provozem krbu a plynového kotle. Ta asi nepotřebujete. Pokud ano, musel by jste použít tu AN.
Odpovědět
@zubr487 dobre, a jak by bylo pak slozite dat akumulacni nadrz pro pripad, kdy na jare vypnu krb a budu dohrivat FVE? Je to slozita akce? Dekuji. Bude pro tento pripad stacit kamna za 30 tis.? Nebo se musi investovat 100tis. do premiove znacky?
Odpovědět
Máme TZ 12kW, téměř 350m2 obytné plochy, elektrokotel 24kW, ten nám dům tahá krásně, v mrazech topíme vložkou Blanzek 730 Aqua S - 22kW /7kW vzduch, 15kW voda/ a je to málo, v přízemí je studenší podlaha, prohřeje se až za 2h minimálně a to máme nastavené, aby šly 2/3 do přízemí... O nahřátí 1000L AN není zde řeč, tu to prostě nahřát už nedokáže, není výkon, hodil by se pro náš případ výměník tak 20kW, třeba vám toto pomůže (dohromady máme 1 000m PT a 8 radiátorů) Zapojené je to tak, že z krbu a z kotle se to potká na jedné trase, potom putuje do dělícího ventilu přízemí/patro a až vratka je zapojená k AN a to přes trojcestný ventil - buď obtok nádrže, 1/2 průtok do nádrže a nebo celý průtok přes nádrž,
Odpovědět
@vladimir_sacha my potrebujeme vytopit spodni patro cca. 165 m², 3 pokoje = 4 radiatory. Zbytek podlahovka je na cca. 60m². Jeste si to promyslim...dekuji
Odpovědět
@majkl86 na poznámky @vladimir_sacha se vůbec nestarejte. Nechápu proč vůbec odpovídá, protože má AN zapojenou tak blbě, že nejde použít pro akumulaci tepla z krbu a ani ji nemůže použít pro topení. Nevím jaké jsou v současnosti ceny, ale pokud chcete ušetřit, tak levnější jsou kamna než krby. V případě krbu se dostáváte spíše na cenu nad 100t Materiál na AN a věci kolem je dalších cca 40t. Netuším cenu montáže. V každém případě je spíše otázkou, zda není vhodnější použít TČ místo plynu a vykašlat se i na FVE. Než investovat do FVE tak bych spíše investoval do zateplení Ptal jste se na krb, proto jsem odpovídal na Vaši otázku. Pokud trváte na krbu s AN a FVE, tak je to jen finanční problém.
Odpovědět
@majkl86 Tak to je jednoduché... PT počítejte tak 100W/m2 tudíž asi 6kW + radiátory 4x 1,5kW tepelného výkonu, což vychází 6kW, takže do vody těch vašich 13kW by platilo pro kotel, který by do vzduchu ale nepouštěl nic, takže bych to viděl 10kW voda a třeba 3kW vzduch, pokud budete chtít AN, tak například 13kW voda a 4 vzduch cca, pokud něco takového je
Odpovědět
@zubr487 ne to vubec nepotrebuji. Potrebuji kamna za max 40 tis s vymenikem. Plus udelat montaz a bizuterii kolem toho, co jsem se dival cerpadlo, smesovaci ventil, dat to dle normy a funkci.
Odpovědět
@zubr487 My tu nádrž nemáme zapojenou vyloženě špatně, ona je to myšlenka dobrá, ale 15kW prostě nestačí, protože topení to pohltí a nahřeje se možná na 35C, proto kdyby tazatel měl AN, tak by měl pochopitelně zvolit větší výkon
Odpovědět
@vladimir_sacha Vaše zapojení znám, kdysi jsme to spolu řešili a pokud jste neudělal úpravy, tak AN byla myšlena jen pro akumulaci ze solárů. Nemáte tam žádnou možnost, jak topit z krbu do AN a naopak jak dostat teplo z AN do topení. Váš způsob topení, kdy perete horkou vody z krbu rovnou do podlah je zvrhlost a to prosím nikomu neraďte. Stačí, že jste si tímto způsobem zlikvidoval svoje podlahy.
Odpovědět
@majkl86 jak jsem psal, pokud to plánujete jako vedlejší zdroj, tak bych použil kamna s výměníkem bez AN. S výkonem bych to moc nepřeháněl a spíše preferujte kamna s co nejvyšším poměrem mezi výkonem do vody a do vzduchu. Zamíchal jste do toho i dotaz na využití FVE. Na to se samozřejmě AN hodí, ale musel by to být zdroj TUV. Pro topení nemá FVE význam.
Odpovědět
Článek se načítá
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?