Na co všechno používáte vodu ze studny?

Na co všechno používáte vodu ze studny?
Odpovědět
Na všechno, kromě přímého pití :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Naši úplně na všechno, jediný problém, který se za 10 objevil, byl ten, že jim řasy totálně zanesly trubky.
Odpovědět
@mirca36 díky za odpověď :-) .Jen ještě jedna otázka. Sice vodu ze studny nepijete, ale máte ji pitnou?
Odpovědět
Profilova fotka
manžel říkal že z ní postavil celý dům, tedy použival ji při stavbě, na betonovani atd, ted stavi další a taky z ni taha vodu na stavbu... jinak zalevani, myti auta, splachovani wc atd...
Odpovědět
Profilova fotka
a zapomela jsem, nalevame ji i do ventilatoru/ klimatizace... kdyz jsou horka, voda ze studanky je studenejsi nez z vodovodu, prijemneji to schladi vzduch...
Odpovědět
pokud je voda pitná, pak nevidím důvod, proč ji nepoužívat na všechno včetně pití. Pořád lepší než upravovaná z vodovodu.
Odpovědět
Profilova fotka
teďu našich máme taky studnu na vše, i vaření a přímé pití ........ v novém to bude stejně ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@effka84 můžu se zeptat, jakým způsobem tu vodu upravujete, aby bylo možné ji pít?? Je mi jasné, že vždy záleží na rozboru vody, ale jen pro představu ;-) Díky!
Odpovědět
@catt82 a proč myslíš, že je nutné vodu vždy upravovat? u rodičů jsme pili vodu ze studny celý život bez úpravy a v domě to plánuji stejně.
Odpovědět
Profilova fotka
naše není pitná, máme po předchozích majitelích 10 let starý rozbor a už tehdy vyhovovala pouze jako užitková, navíc 3 roky se nepoužívala, takže používáme jen na splachování a na zahradu (zalívání a bazének) přítelovi rodiče studnu používají na vše včetně pití a vaření, taky tvrdí, že děti na tom vyrostli tak neví proč by to mělo teď být jinak ... otázka ovšem je jakou kvalitu měla tehdy a jakou má teď, stačí když se nechá chvíli stát a dělá se na ni škraloup, nemluvě o tom, co se tam udělá za "bordel" při převaření, její chuť taky za moc nestojí - jako těhotné se mi po ní chtělo zvracet, takže my tam pijeme vodu balenou, i když její kvalita taky není zaručena, ale skorotchýně si už posteskla, že při rekonstrukci si měli nechat dovést městskou do kuchyně... osobně bych u nové studny trvala na rozboru před tím, než bych se rozhodla používat ji jako pitnou...
Odpovědět
používáte vodu ze studny i třeba do myčky a pračky, když není pitná?
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac no předpokládám, že ne každému, kdo má studnu, vyjde ideální rozbor vody... Pak je přece třeba vodu upravit nebo se pletu? Pokud budete mít ve vodě např. nadlimitní množství dusičnanů nebo vodu extrémně tvrdou, tak si ji i tak pustíte bez úpravy do baráku a budete ji pít??
Odpovědět
Článek se načítá
@catt82 řeknu pouze to, co řekl hydrogeolog. Téměř žádná voda nevyjde ideálně. Je však nutno rozlišovat, zda parametry, které vycházejí nadlimitně, jsou závažné či nikoliv. Samozřejmě ne každá voda je vhodná jako pitná voda, to však potom lidé spíše používají jako užitkovou a pitnou berou z vodovodu.
Odpovědět
@bublina88 Máme kopanou studnu, /bohužel v domě, po předchozím majiteli/ pouze něco málo přes 2 metry hlubokou, s velkou vydatností vody. Na řád napojený nejsme /půl milionu navíc nemáme:-( /, takže ani jinou možnost, než vodu používat také ne. Zatím jsme dělali 2 rozbory, ten druhý, kdy jsme čerpali vodu víc vyšel lépe. I tak jsme tam měli nějaké ty bakterie, u jedné jen stopové množství, kultivace taky nic moc, pH v mínusu, trošku víc manganu, málo hořčíku, jen tak tak vápníku, tvrdost vody 3 mmol, málo železa, dusitany i dusičnany v pořádku. Vodu nijak upravovat nemůžeme, protože má studna hodně silný přítok i odtok, takže savo nepřichází v úvahu a představa, že děláme nějakou akumulační nádrž a tam čistíme vodu, to taky nejde zrealizovat. Tak jsme dali jen filtr na pevné částice a doufáme, že častým čerpáním a občasným /ještě jsme to nedělali :-) /vyčištěním studny to s vodou půjde. Jak jsem psala, nepijeme ji /ale zkoušeli jsme to a v pohodě/, používáme na hygienu, čištění zubů , sprchování, vaření apod. Jinak, když jsem dělala druhý rozbor, tak pán , co odběry dělal říkal, že má na chalupě horší rozbor a dokonce vodu pije. Tělo si prý na bakterie zvykne, pokud to není malé dítě, starší nebo nemocný člověk. Já až tak neriskuju, ale jinou vodu nemáme, takže asi tak.
Odpovědět
@catt82 Vodu máme podle rozboru velmi tvrdou a používáme ji na všechno - pití, vaření, hygiena, na zahradu... tvrdost dle paní z OHESu nevadí, ale je potřeba poctivě udržovat pračku, myčku atd. , aby se kamenem nezanesly.
Odpovědět
@mirca36 moc děkuji za vyčerpávající odpověď ;-) :-)
Odpovědět
@emamaira děkuji, taky máme tvrdou vodu
Odpovědět
Profilova fotka
@catt82 přesně jak píše @flakac nikdy jsme vodu neupravovali, celý život ji pijeme jak je, studnu máme přes 60 let a pochybuji, že se dělali v té době nějaké zkoušky nebo tak .... studnu používá půl vesnice, protože jiné východisko v té době nebylo a teď i když je veřejný vodovod, tak stejně voda ze studny je zadarmo. a nemyslím si, že by to na někom z nás zanechalo následky :-D na vrt k novému domečku samozřejmě necháme udělat zkoušku a pak se uvidí, stejně nemáme jinou možnost ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
Ahojky, přečetla jsem to tu, sem o trochu chytřejší, ale pořád nic moc :-D kupujeme sterší baráček, je napojen ne veřejný vodovod, ale ve sklepě je studna, přemýšleli sme začít ji využívat? co je potřeba udělat? udělat rozbor a když bude vyhovovat? To musí být potom nějaký čerpadlo, domácí vodárna, nebo co a jak? :-D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
@mirca36 Zdravim, taky jsem si nechali udelat robor vody a vysel nasledovne. Muzte mi prosim napsat jak vysel ten vas. Hlavne pocet tech bakterii koliformnich a Escherichia coli Diky. At muzu srovnat. Chceme ji na wc a sprchovani - cili uzitkovou.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?