Napojení na vodovod v soukromém vlastnictví

Dobrý den, koupili jsme pozemek, kam není natažená voda. Pozemek je ve vedlejší ulici, kam nevede obecní vodovod. Do této vedlejší ulice si natáhli vodu majitelé pozemků a nedošlo k předání obci. Takže všechny domy v této ulici jsou napojené na vodu, ale vodovod je v soukromém vlastnictví. Máme možnost se napojit na přípojku u souseda s tím, že ta část, kterou povedeme k přípojce, nebude pak převzata obcí, ale zůstane v soukromém vlastnictví. Cenově nás to vychází dobře, souhlas od souseda i od vodáren máme. Jen nevím, jestli tam nejsou nějaká velká rizika, když správa těch trubek pak bude na nás...kdyby nastala nějaká havárie, praskla trubka, tak to pak musíme řešit sami. Má někdo zkušenosti?
Odpovědět
Profilova fotka
@barbora_z Ty souhlasy je určitě důležitý mít písemně a havárie řeší i hasiči. Spousta lidí na vesnicích má vodu řešenou všelijak. Já bych mohla vykládat. 😄
Odpovědět
@hmatlova No je jedno, kdo to řeší, ale platí vlastník 😄 nebo pojišťovna, jestli to tedy pojistit jde.
Odpovědět
Profilova fotka
@davex No tak co na to chcete říct, je to složitý. Jasně, že škody a opravy platí vlastník/vlastníci, to snad není potřeba říkat. Pokud to není jasně všechno na papíře, tak se může stát cokoliv. Je to celý na prd, ale když stejně není jiná možnost, tak co chcete dělat. Jako nějaký ústní domluvy sou k ničemu. Pokud je nějaká trubka ve společným vlastnictví, tak se na údržbě a opravách podílí snad všichni a trubka na vlastním pozemku by měla patřit vlastníkovi pozemku. Ale všechno to musí být někde na papíře. Pak se můžeme bavit o tom, jestli ten vodovod vyloženě způsobí škodu. Někde venku pravděpodobně ne a na soukromým pozemku si to opět každý řeší sám. Jestli máte pojištění, tak pojišťovna asi předpokládá, ze máte vodu úplně legálně ze řádu, takže je potřeba se domluvit, jestli vám tohle pojistí nebo ne. Nevím co jiného na tom vymýšlet. Pokud to celé není nějak podložené, tak bych asi řešila vodu úplně jinak. Pokud to má hlavu a patu, tak proč ne.
Odpovědět
Profilova fotka
Třeba náš soused, který bydlí v zapadlé uličce nad náma, kde donedávna nebyl řád, má vodu nataženou od nás, přes náš pozemek, na jeho náklady a má na to břemeno braní vody na našem domě. Voda jde přes náš vodoměr, rozděluje se a jde do jeho vodoměru, který je hned vedle našeho. Na takovém řešení třeba není nic závadného. O svoje trubky se musí postarat on a on má jistotu, že ho neodstřihneme. Jenže kterej cizí člověk si nechá dát na svůj pozemek břemeno 😀
Odpovědět
@hmatlova Děkuju za nějaké informace. Vodovodní řad v naší ulici vede po obecní cestě, ale z nějakého důvodu ho obec nikdy nepřevzala do svého vlastnictví, takže zůstává ve vlastnictví těch, kteří ho vybudovali. My v něm budeme pokračovat k našemu pozemku, písemný souhlas od souseda budeme mít. Ještě je dobrý bod s tím pojištěním v případě havárie, to zkusím prověřit, jestli by nás na to pojistili. Protože bourat a opravovat obecní cestu pak za svoje, to by byla drahá záležitost.
Odpovědět
Profilova fotka
@barbora_z No přála bych vám, aby se o to obec postarala a neměli jste starosti. Je to od nich hnusný.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?