Ostrovní systém svépomocí - legislativa

Dobrý den, je možné mít dům k bydlení zcela bez elektrické přípojky, s vlastním zdrojem elektřiny? Jaká je s tím spojená legislativa? Předpoklad je takový, že bych koupil rodinný dům k rekonstrukci a případnou elektřinu nechal zcela odpojit. Elektřina by se vyráběla vlastním systémem, stavěným svépomocí. Má otázka nesměřuje k technickým detailům, ale k legislativě - je povinnost mít elektrickou přípojku? Musím doložit, že mám vlastní zdroj elektřiny? Musí na to být revize? Dům se bude následně pronajímat.
Odpovědět
Technické požadavky na stavby normuje vyhláška č. 268/2009 Sb. Její §6, odst. 1 uvádí : "Stavby podle druhu a potřeby musí být napojeny na vodní zdroj nebo vodovod pro veřejnou potřebu a rozvod vody pro hašení požárů a zařízení pro zneškodňování odpadních vod, sítě potřebných energií a na sítě elektronických komunikací." Obvykle je toto ustanovení vykládáno tak, že přípojka elektro je pro RD nezbytná. Pokud ale Váš projektant udělá projekt tak, že dokáže přesvědčit stavební úřad, aby povolil stavbu bez přípojky, tak proč ne. A k dotazu, zda je nutný vlastní zdroj elektřiny - jednoznačně ano, bez toho Vám RD dnes nikdo nepovolí.
Odpovědět
@m_i_r_e_k jít by to asi mělo. Konkrétně Vám s legislativou nepomůžu, ale zkuste mrknout na projekt www.ostrovnidum.cz což je defakto to co hledáte... je tam přímo i kontakt tak se zkuste poptat tam.
Odpovědět
@milanq Děkuji. Platí tato pravidla jen pro novou výstavbu, nebo i pro již stojící stavby? Čistě teoreticky, existují ke koupi i domy s odpojeným elektroměrem (pravděpodobně z důvodu neplacení). Co se stane, když elektroměr nepřipojím a používám třeba přenosný generátor nebo přenosný solární systém? Je nelegální takový dům obývat?
Odpovědět
P.S. Nehledám žádné kličky, spíš mě zajímá, jestli má smysl se do něčeho takového pouštět. Obvykle koupím nemovitost a dělám jen ty úpravy, které nevyžadují stavební povolení (výmalba, kuchyňská linka, podlahové krytiny, zařizovací předměty v koupelně atd.), pak se pronajme. Při současném šílenství s energiemi se ale dívám i na to, jak nájemníkovi zajistit levnější energie, případně i úplnou nezávislost na sítítch. Nerad bych ale došel k takovému řešení, kdy budu čekat 2 roky na stavební povolení.
Odpovědět
@m_i_r_e_k Pokud budete měnit způsob zásobování domu energií, je na to třeba povolení. Jen to nebude stavební povolení (resp. souhlas s ohlášením), ale povolení změny ve způsobu užívání stavby. Ten proces je mnohem jednodušší než vyřizování nové stavby, toho bych se neobával. Pozor ale např. na změnu způsobu vytápění (pokud s tím bude souviset), tam by byl potřeba i PENB. Doporučuji ale u každého konkrétního RD konzultovat na místně příslušném stavebním úřadu, oni totiž stavební úředníci mají občas na stejnou věc rozdílné názory.
Odpovědět
@milanq Děkuji. Ohledně vytápění tam pravděpodobně změna bude. Dá se očekávat, že kupovaná nemovitost bude mít lokální topení na tuhá paliva. Případně bych tam mohl dát nějaký krb - nevím jestli by se pak dalo říct, že se způsob vytápění nezměnil. Zároveň by ale byla doinstalována elektrická podlahovka a/nebo splitová klimatizace s funkcí topení.
Odpovědět
@m_i_r_e_k na ČT byla reportáž o zcela soběstačném domě , myslím, že to byl tento https://www.csdum.cz/co-delame.html. Pokud si to pamatuji správně, tak jim trvalo cca 5 let vyřídit všechna povolení.
Odpovědět
@m_i_r_e_k To budete topit v té podlaze elektrocentrálou?
Odpovědět
@artep1987 Díky, to nezní moc povzbudivě. Ale u rekonstrukce to snad nebude tak hrozné jako u novostavby. Budu hledat takové řešení, které není zatížené složitým povolovacím procesem. @wpavel Elektrocentrálou určitě ne 😄 Zajímá mě hlanvě ta legislativní stránka věci.
Odpovědět
Po kolaudaci je kazdemu jedno jestli vypovite smlouvu s dodavatelem el. energie a nechate si demontovat elektromer.
Odpovědět
@m_i_r_e_k Já vím že nejste na takovéto dotazy zvědavý, jde o to že ani plná střecha FVP vám nebude v zimě topit. A k té legislativě pán to píše dobře že je na vašem uvážení že zrušíte smlouvu.
Odpovědět
@m_i_r_e_k vyřešit lze téměř vše, ale otázkou je jak a za jakou cenu. Mám na střeše FVE. V období největšího svitu jsem měl denní rekord 38 kWh. Za včerejšek + předvčerejšek (dohromady) 3 kWh.... Jen s baterie nevystačíte. Jak to budete řešit? Asi generátorem. U nás je asi jen diesel. Můžete si nechat dovézt z USA na plyn. Co na to sousedi? Ty počáteční náklady na FVE+baterky+generátor bych opravdu nechtěl vidět... Jak budete řešit záskok mezi sítěmi? Víte, že dobrý přepínač sítí není úplně za babku? I tak má jistý "black-out time". Záložní agregát musí také nastartovat. Určitě síť pro některé spotřebiče budete muset podepřít ještě UPS. Budu přímý. Podle mého názoru je Váš záměr vhodný pro zazobaného nadšence. Ne pro někoho, kdo to chce zbastlit zcela sám. To by musel být ultra-nadšenec.
Odpovědět
Článek se načítá
Vlozim osobni nazor. Nejvetsi zrout energie je topeni + ohrev vody. Tedy pokud bych dnes sel cestou "ostrovu" tak mi osobne vychazi logicky poridit kotel na tuha paliva s velkou akumulacni nadobou. Hnat to do podlahovky. Ohrev TUV resit pres zimu z kotle a pres leto doplnit o solary. Potrebna elektrika - Fve + baterie dimenzovat na nutnou spotřebu! Nejvice bude zrat kratkodobe indukce a trouba.
Odpovědět
Díky všem za názory. Cestou úplně ostrovního systému asi zatím nepůjdu. Asi to bude něco na půl cesty - vlastní zdroj, který dokáže pokrýt část spotřeby plus dobré zateplení plus možná nějaký krb jako záloha. Ale srovnávám si všechny varianty, protože ty energie jendak letí nahoru a jednak se děsím, jestli budou dodávky energií v budoucnosti stabilní.
Odpovědět
@m_i_r_e_k jednoznačně pokud chcete ostrovní systém, tak musíte použít pro topení a ohřev TUV zdroj na pevná paliva. Je celkem jedno, zda to bude nějaký krb s výměníkem, dřevokotel nebo peletkový kotel. Pokud bude zdrojem dřevo, tak je vhodné použít rozumně velkou AN s elektropatronou s průtokovým ohřevem TUV. V přechodném období pak můžete jednoduše využít FVE i pro topení.
Odpovědět
@zubr487 @dyrup Ano to je určité řešení. Bohužel nájemníci kotle na TP moc nechtějí. Možná tak krb, který má spíš dekorační funkci a zároveň může sloužit jako záložní zdroj tepla. Ale na každodenní topení chtějí nájemníci něco bezúdržbového na co nemusejí sahat - chtějí si jen nastavit teplotu a koukat na televizi 🙂
Odpovědět
@m_i_r_e_k Ted jsem si teprve vsimnul, ze to budete pronajimat. Osobni nazor. V tomto pripade je to nerealne nebo ekonomicky uplne mimo. Jak jsem psal u ostrovniho systemu musite nejak zajistit topeni a ohrev vody. Pres FVE je to utopie. Jedine nejaka kogeneracni jednotka, ale tam vznikaji dalsi problemy.
Odpovědět
Profilova fotka
Na pronájem ani nevidím moc reálné "svépomocí", i když je otázka co a přesně v jakém rozsahu. Možná do doby, než se něco stane a bude se to vyšetřovat a nebo budete chtít něco po pojišťovně. Pak se bez revizí a dalších "papírů" neobejdete.
Odpovědět
@dyrup @petr86 Díky za názory. To už si musí zvážit každý sám za sebe, co se mu vyplatí nebo nevyplatí. Např. sestavím si kuchyňskou linku sám za 25 tisíc a budu jí mít bez záruky, nebo si jí nechám udělat za 250 tisíc a budu jí mít se zárukou a ještě si jí raději pojistím? Ve výsledku asi spíš záleží na tom, jestli vás to baví a jaké máte priority. Ale to už jsme se dostali trochu mimo původní téma.
Odpovědět
@m_i_r_e_k zatím jste jen napsal, že chcete ostrovní systém napájený z FVE a baterek. Nenapsal jste čím chcete topit a ohřívat TUV. V létě to není problém, ale jak to chcete řešit v zimě ? Vzhledem k ceně a životnosti baterek je efektivnější akumulovat energii do vody, proto ta AN. Samozřejmě její velikost musíte uzpůsobit účelu. Např. kolik tam bude nájemníků a jaká bude spotřeba TUV. Pokud chcete komfortní systém a trváte na ostrovním systému, tak zbývají jen pelety.
Odpovědět
@m_i_r_e_k Mate pravdu, ze uz se dostavame jinam. Jinak s tou kychynskou linkou to neni moc presne. V objektu, ktery budete pronajimat by melo byt vsechno papirove osetreno. Zvlaste u takove FVE moc prostoru na svepomocnou instalaci neni. Spise bych to prirovnal k takovemu napr. k taxikareni bez licence. Do doby nez se neco stane je to bez papiru pohoda sak ridicak a ridit umim na co dalsi papiry. 😏 Ale, zpet k tematu chcete ostrovni system bez kotle na tuha paliva tak ekonomicky vychazi nejlepe kogeneracni jednotka.
Odpovědět
@dyrup Vím, že se ty FVE běžně instalují svépomocí. Proto se právě ptám, co je k tomu potřeba z hlediska legislativy. Jaké papíry na to musí být konkrétně?
Odpovědět
Nebo obecně na jakýkoliv vlastní zdroj elektřiny.
Odpovědět
@m_i_r_e_k Obraťte se s dotazem viz. odkaz níže. Třeba vám poradí. Evidentně si prošli schvalovacím procesem. Tedy budou přesně vědět co je potřeba. https://www.csdum.cz/cesky-sobestacny... Ale určitě Vás nepotěší, že i ve zmíněném domě na topení a ohřev vody v zimě používají kotel na peletky jak Vám zde bylo doporučováno. Ať se Vám daří.
Odpovědět
Profilova fotka
Věci ohledně elektřiny spadají pod vyhrazená technická zařízení (dále třeba plyn, tlakové nádoby apod.) Takže už samotná montáž by měla být provedena odborně způsobilou osobou s potřebným oprávněním dle vyhlášky 50/1978. A pak ta revize - zjednodušeně se tam uvádí např. kdo to montoval - viz předchozí bod, shoda s právními předpisy a mnohé další. A také pro revizi je např. potřeba projektová dokumentace, podle které to bylo montováno. Trochu jsem to zjednodušil, ale pro první přiblížení to myslím nevadí. Ohledně té kuch. linky a záruky - špatně namontovaná linka svépomocí (skříně) Vám nejspíš nezapálí byt/dům či někoho nezraní/nezabije. U elektřiny je bohužel to riziko vyšší, proto patří mezi ta VTZ.
Odpovědět
@petr86 Ok, díky za info. Z mojí zkušenosti např. elektrikářské firmy nechávají všechno dělat ukrajince a oficiálně to je pod dohledem někoho, kdo má vyhlášku 50 - ale ten se na stavbě většinou ani neukáže. Ale to už je asi na hraně nebo za hranou zákona. Každopádně děkuji za vysvětlení. O nutnosti mít odborně zpracovaný projekt jsem nevěděl, to je samozřejmě další náklad a hlavně otázka je, jak dlouho by trvalo vypracování.
Odpovědět
@petr86 Ona i ta blbě přidělaná linka může někoho zranit či zabít, před pár lety k nám přivezli paní s prasklou lebkou po pádu horní skříňky. A pokud jde o záměr "mirka" nemovitost pronajímat a přitom zrovna u elektřiny mastit něco samo domo mě až děsí.
Odpovědět
Díky všem za názory. Nemovitosti mám ve velmi dobrém stavu a rozhodně tam nic nemastím. Měl byste vidět, jak vypadaly některé pronajaté nemovitosti když jsem je koupil a jak tam bylo bezpečno a porovnat si s tím, jak je to tam nyní. Že se něco udělá svépomocí, neznamená, že je to automaticky špatně, že to schoří a spadne na nájemníka. Není to tak dlouho, co jsem si předělával po panu elektrikářovi s vyhláškou 50 zapojení pojistkové skříně, kde byl mj. špatně zapojený proudový chránič a další diletantské chyby a vše přitom prošlo revizí (elektrikáře a revizi objednával ještě předchozí majitel nemovitosti). A ano, mohl jsem to reklamovat a čekat X měsíců než se to vyřeší nebo než to mistr elektrikář zase nějak zbastlí. Takže všem šťouralům - nejsem vyučený zedník ani elektrikář, jsem programátor, ale dodržuji pracovní postupy a mám to často nastudované víc než ti řemeslníci, protože mě to prostě baví. Nikomu to nevnucuji, jen se ptám na to, jaké je potřeba vyřídit papírování pro vlastní zdroj elektřiny.
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?