Připojení elektro k výstavbě RD, jaký je postup?

Profilova fotka
Dobrý den všem, mám dotaz ohledně průběhu přijení elektřiny ke stavbě rodinného domu. Jsme ve fázi, že jsem podali žádost o připojení na ČEZ, přišla nám budoucí smlouva o připojení odběrného el.zařízení, tu jsme museli zanést zpět na ČEZ(před cca 14dny). Uhradili jsme poplatek ve výši poloviny nákladů spojených s připojením. Teď se ale nic neděje a nevím, zda máme ještě zvlášť žádat o staveništní připojku (ve smlouvě budoucí je psáno, že na připojení mají 15 měsíců, takže přepokládám, že tato smlouva se týká trvalého připojení). Přijde mi ještě nějaké další vyjádření o té staveništní přípojce, popř. jak dlouho trvá její zřízení a jaký je postup? Na pozemku ještě nemáme co se týká elektra vůbec nic. Sloupy elektrického vedení máme přes cestu. Moc prosím o radu, na ČEZu nám nejsou schopni pořádně odpovědět. Děkuji. Kamila
Odpovědět
1
2
14
Profilova fotka
My spadáme k E-ONu, ale postup bude asi stejný. Když jsem to zařizovala já a nebyla jsem schopná z nikoho nic vypáčit, napsala jsem si o postup k nim na zákaznickou linku - toto mi odepsali, snad ti to pomůže: Pro zřízení přípojky pro stavbu rodinného domu je třeba zažádat nejprve o přechodný (staveništní) odběr prostřednictvím Žádosti o krátkodobé připojení s přiložením situačního plánku v měřítku 1:2000 nebo 1:2880. Ve lhůtě 30 dní po zaevidování žádosti Vám bude ze strany technika zasláno vyjádření s technickou specifikací a podmínkami připojení a návrhy Smlouvy o krátkodobém připojení. Jeden podepsaný výtisk nám zašlete podepsaný zpět. Jakmile budete mít Vaše odběrné místo připraveno pro montáž elektroměru, zašlete nám kopii revizní zprávy a vyplněnou žádost o smlouvu. Následně s Vámi bude v krátkém termínu sjednán termín montáže elektroměru. Přechodný odběr se sjednává na dobu určitou zpravidla na dobu platnosti stavebního povolení, nejdéle v délce 1 roku. Bude-li Vaše situace vyžadovat prodloužení platnosti smlouvy, postačí doložit platné stavební povolení a revizní zprávu. Jakmile bude Vaše stavba dokončena, zažádáte si o odběr trvalý prostřednictvím Žádosti o trvalé připojení k distribuční síti NN s přiložením situačního plánku v měřítku 1:2000 nebo 1:2880.
Odpovědět
@kamillka_v Já řešil to samé. Pozemek nezasíťován, kroky stejné jako ty (smlouva, peníze). Je to tak že ČEZ zadá tvou přípojku nějaké smluvní firmě která ji realizuje. Ona ti pošle dopis, že tu věc budou realizovat. S ní se domluvíš, kde chceš budku, kudy přivést kabel atd. Oni to vyprojektují, vyřídí papíry a zrealizují. Ty se o nic nestaráš. Jen občas něco podepíšeš. Blbé je že to všechno trvá strašně dlouho, takže pokud se ti nikdo 14 dni neozval tak buď v klidu, u mě to bylo podstatně déle.
Odpovědět
Profilova fotka
@musac Díky za info. A tenhle postup je teda pro připojení trvalé a nebo to staveništní? Posílal jsi ještě nějakou žádost zvlášť pro dočasné připojení? Nám tam projektant odeslal žádost, kde byly zaškrtnuté obě varianty připojení (dočasné i trvalé) a mě právě přijde, že ta smlouva a peníze se týkají už trvalého připojení :-( ach jo, kdyby aspoň na té infolince čezu sdělili nějaké podstatné info....
Odpovědět
@kamillka_v Ahoj, mám úplně ten samý problém a také máme placeno 14 dní( myslím těch 12,500,- Kč za ampéry)...Doufala jsem, že budeme do konce roku bydlet, ale asi nám to čez pozastaví... :-( Přesně jak píšeš, nikde ti nic neřeknou a nic pořádně neví..
Odpovědět
Profilova fotka
@stuca No my jsme platili zatím jen půlku těch peněz (dle té smlouvy budoucí), máme ale vyšší A, takže jsme platili 8 tis. Ale pořád si myslím, že to už řešíme tu trvalou přípojku. Vy jste dávali zvlášť žádost na tu dočasnou?
Odpovědět
@kamillka_v @stuca No pokud chcete do konce roku bydlet, pořiďte si na stavbu elektrocentrálu, protože pokud nemáte ještě pozemek bez sítí, tak se elektriky jen tak nedočkáte. Nejenže řeším stejnou věc, ale zároveň pracuju ve velmi podobné sféře, takže do toho trochu vidím. Já žádal o připojení v listopadu loňského roku, počítám, že připojený budu někdy v srpnu. Jde o to, že od nejbližšího kabelu nízkého napětí (je jedno, zda v zemi nebo ze sloupu) musí být realizována odbočka k vám na pozemek. Vy zadáte požadavek na ČEZ (EON) a oni vám zašlou podmínky připojení a smlouvu se složenkou. (to už máte). Následně po podpisu smluv zadá ČEZ vaši přípojku projekční kanceláři, která ji musí projednat na stavebním úřadě. Tomu však předchází poměrně dlouhá a nevždy jednoduchá cesta. Projekční kancelář obešle dotčené orgány s nákresem přípojky a ty musí vydat vyjádření. Ze zákona na to mají měsíc, ale ze zkušenosti vím, že spíše 2 měsíce. Poté musí zajistit věcná břemena na vedení, pokud jde po cizích pozemcích. Mnohdy toto je nejtěžší. Bez souhlasu vlastníka pozemku oni nemohou daný záměr přes jeho pozemek realizovat. Pokud se toto podaří (počítej celkem 3-4 měsíce), pak to zašlou na stavební úřad. Pokud se jedná o intravilán, jde to docela rychle. Na stavbu vydá Územní souhlas, to trvá cca měsíc. Pokud jde o extravilán, trvá to s nabytím právní moci další 3měsíce. Až poté může přijít firma tuto přípojku realizovat. Takže od ted počítejte cca 5-7 měsíců. Pokud poté chcete vše urychlit, je dobré si zajistit dopředu antoníček s elektroměrnou skříní pro osazení elektroměru. Ve chvíli, kdy budete mít přípojku od ČEZu na pozemku zakončenou na pojistkách a nachystanou skříň, dodáte jim revizi od elektrikáře, požádáte o zprovoznění proudu a oni přijdou vám namontovat elektroměr. Pak jste připojení.
Odpovědět
@kamillka_v já žádal o trvalé, ale myslím že to celkem jedno, musela se podkopávat silnice (takže vyjádření kraje jako majitele a správy silnic) a to všechno trvá, přesně jak píše @flakac.
Odpovědět
Profilova fotka
@catt82 Díky za radu, udělala jsem to samé..napsala jsem na čez a odpověď : Vážená paní, dovolte, abychom reagovali na Váš e-mail ze dne 23. 4. 2013 týkající se žádosti č.... Výše uvedená žádost se týká trvalého připojení se sazbou pro přímotopy. Pokud máte zájem o staveništní přípojku, je zapotřebí si podat novou žádost. O dalším postupu realizace Vás budeme kontaktovat písemně. Vaše dotazy rádi zodpovíme na Zákaznické lince 840 840 840, která je Vám k dispozici 7 dní v týdnu, 24 hodin denně, popřípadě na e-mailové adrese cez@cez.cz. Děkujeme Vám. NO TAKŽE JSEM SE OPĚT NIC NEDOZVĚDĚLA. TAKŽE PODÁM ŽÁDOST A BUDU OPĚT ČEKAT NA PÍSEMNÉ INSTRUKCE....
Odpovědět
Profilova fotka
Já jsem byl úplně ve stejné situaci - podepsaná smlouva, zaplacen poplatek a čekání. Po měsíci přišel od ČEZu dopis, že mi byl přidělen zhotovitel přípojky - pan XY. Tak jsem ho kontaktoval a ten mi sdělil, že to bude až příští rok, atd, atd. Tak jsem zavolal na ČEZ, dostal kontakt na člověka, který má mojí zakázku na starosti a že ze strany ČEZu není problém to urychlit, jen je třeba se domluvit se zhotovitelem. Tak jsem se nakonec domluvil, kontaktoval mě už projektant, doladili jsme detaily a po úředním kolečku (vyjádření sousedů, věcná břemena, apod.) by to mělo být do 3 měsíců postavené:-) O to původní termín byl až květen 2014. Takže ono to jde, když se chce - ale musí se chtít. Stačí jen trochu zatlačit na správných místech...
Odpovědět
Takže když už mám žádost o trvalé připojení(a zaplaceno) tak by neměl být problém ještě zažádat o dočasné připojení, na stejném pozemku?? Za to se snad nic neplatí, co říkali na čezu..
Odpovědět
@stuca ty neplatíš za to, zda přípojka bude trvalá nebo dočasná, ale za garanci příkonu. a ten se určuje na základě ampérového jističe. Takže 2x platit nebudeš...
Odpovědět
@flakac Koukám že se v tom vyznáš :-) ..tak se prosím zeptám ještě na něco. Na to krátkodobé připojení musím mít vystaveného antoníčka?..Nebo to vše bude v režii čezu a já pak jen zaplatim za spotřebovanou energii??
Odpovědět
Článek se načítá
@stuca musíš mít určitě vystaveného antoníčka. Nebo spíše nemusíš, ale musíš si koupit elektroměrnou skříň a tu nějak osadit na pozemek (tak proč to neudělat rovnou nadobro). Musíš totiž mít místo, kam technik čezu namontuje elektroměr. Mezi dočasným a trvalým připojením není fyzický rozdíl, jde spíše o rozdíl tarifní. Připravenost na oba typy přípojky musíš mít stejnou.
Odpovědět
@flakac Na antoníčka nemusí být stavební povolení že?? a může být umístěn kdekoli na hranici pozemku(samozřejmě přístupné z cesty) nebo je to předem dané-třeba na úřadě.
Odpovědět
na antoníčka opravdu povolení nepotřebujete a může být umístěn kdekoliv, ale osobně bych jej umisťoval na hranici pozemku v místě, odkud povede jejich přípojka. Antoníček hlavně musí být přístupný pro čez.
Odpovědět
zdravím, mohou mi zamítnout staveništní přípojku? vzhledem k tomu, že potřebujeme co nejrychleji připojit (kvůli výstvbě RD)a trvalá přípojka by byla až někdy v létě 2014 tak jsme dnes zažádali o staveništní. Vím, že do 30 dní mi příjde vyjádření od čezu, ale ptám se, jestli máte někdo se zamítnutím staveništní přípojky zkušenost. Děkuji za odpověď :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@stuca ahoj, zkušenost nemám, ale nenapadá mě důvod proč by vám to měli zamítnout, je to přece pro ně další přísun peněz ;-)
Odpovědět
@stuca muzou ti samozrejme zamitnout pripojku, pokud v dane vetvi site jiz neni pro vase pripojeni dostatecna kapacita, ale stava se to opravdu vyjimecne.
Odpovědět
tak uvidíme, dnes si jedem pro dopis od čezu a jeho vyjádření
Odpovědět
Profilova fotka
@stuca ahoj, koukám, že řešíš pořád to samé, co my, termín na trvalé připojení jsme dostali až do 15.7.2014 :-( Sice honím tu firmu, co to dostala ke zpracování, ale tam mi řekli, že si sice myslí, že to bude dřív, ale nemůžou mi, bohužel, říct kdy to bude :-( ani orientačně. Takže taky zvažujeme, že zatím požádáme o staveništní přípojku. Na to je jiná žádost, než na trvalé připojení, viď? Dej kdyžtak vědět, jak jste pochodili a jaké mají termíny + co se platí a tak... My budeme přípojku potřebovat cca v srpnu kvůli stavbě ZD, dřív asi stavební povolení nedostaneme. Teď jedeme na týden na dovču a pak to asi začneme intenzívně řešit. x-)
Odpovědět
@elucinka já si myslím, že staveništní přípojku stejně budou moci realizovat pouze za souhlasu majitelů pozemků, přes něž povede...moc bych si od toho nesliboval. Já platil poplatek EONu na přípojku v listopadu a předpokládám připojení v srpnu. V těchto dnech odchází projektová dokumentace na stavební úřad, čili by to tak odpovídalo.
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac :-( my platili čezu v lednu... A rozumím tomu dobře, že i když nebudeme mít přípojku elektřiny, tak to nebrání udělení stavebního povolení?
Odpovědět
@elucinka ja si myslim, ze to opravdu nebrani stavebnímu povoleni... Proste zacnete stavet s elektrickou benzinovou centrálou a hotovo...
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac Jj, to už mi kamarád, co dělá pro RDR základovky říkal, že přinejhorším budem mít buďto od něj půjčenou centrálu, nebo nám elektřinu půjčí soused, může nám pro ten účel půjčit i elektroměr, abychom měli přehled, ze kolik mu seberem...Jinak jsem koukala na fotky\ vašeho pozemku, to je krásné a klidné místo, radost pohledět. x-)
Odpovědět
@elucinka Na stavební přípojku je jiná žádost, tu vyplníš, odešleš a oni ti zase pošlou vyjádření co je třeba udělat pro to, aby ti zřídili staveništní. No a ted k té staveništní. Nějak z té jejich odpovědi, co mi zaslali nejsem moudrá. V technických podmíkách je psáno: El. připojení bude možno zajistit až ze stávající kabelové skříně SR...u č.p 16-17. Provizorní elektroměrový rozvaděč umístit vedle uvedené skříně SR. Po dokončení el. prací nutno doložit revizní zprávu. ----Tak to je sice pěkný, ale náš pozemek je asi 400 metrů od domu č.p. 16-17. Takže opět vůbec nevím jak toto vyřešit. Musím zajít v pondělí na ČEZ aby mi to opět osvětlili. Přece nepotáhnou kabel k našemu pozemku 400 metrů daleko z centra obce. Já se z té elektřny zbláznim ;-(
Odpovědět
Profilova fotka
@stuca Tak zatímco jsme byli týden na Slovensku, tak u nás byli z té firmy, co nám bude dělat elektřinu a vyměřovali, kudy vede kabel kolem našeho pozemku...všude máme nakreslené čáry atd. Takže to vypadá, že s sebou hodili a snad bude elektřina brzy.... No a už taky máme studnu, nakonec nebyla tak hluboká, jen 12,5 metru. Už je i zatrubněná...Takže tento týden jdeme žádat o povolení.
Odpovědět
@elucinka no ohledně té přípojky bych zatím nejásal, mohli to zaměřovat zatím jen pro projekční práce...ale třeba máš pravdu a pak je to teda fofr...
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac I kdyby to bylo zatím pro projekt přípojky, tak je to dobrý, alespoň se něco děje :-)On nám kabel vede v podstatě kolem pozemku, takže napojení bude záležitost tak 2 metrů a dotkne se jen pozemku, který patří obci, takže ani řízení by nemělo být nějak složité ... alespoň teda doufám :-)
Odpovědět
@elucinka Teda to vám závidim, že vám to jde takhle pěkně a že nemáte žádné zádrhele...Byla jsem na tom ČEZU a na staveništní připojení kašlu. Musela bych táhnout ten kabel z obce cca 400 m a to by vyšlo dle technika z čezu na nějakých 50.tisíc. :-( jediné řešení v době výstavby bude se připojit od sousedů, tak doufám že nebudou dělat problémy až je o to půjdeme požádat. Jediný sousedi jsou totiž přez hl.silnici( II.třídy), která vede do obce. Na té straně, kde máme my pozemek žádný dům ještě nestojí.
Odpovědět
Profilova fotka
@stuca Neboj, nedělám si iluze, že se někde něco nezadrhne....ono to přijde :-p já mám vůbec ve všem takovou "kliku", že bych se fakt hodně divila, kdyby nevylezlo nikde žádný "ale". Teď třeba jsem zvědavá, jestli nám SÚ dá stavební povolení do konce srpna...tak to máme totiž navržené ve smlouvě o dílo. Upřímně si myslím, že se to nestihne ani náhodou. Pokud ano, tak teprve někdy začátkem září můžem začít se základovou deskou. Takže stavba nám pak vychází na zimu, což jsme moc nechtěli, protože je k nám v zimě dost špatnej přístup na pozemek :-( Jo a už máme také termín KS - 11.7.2013 od 9:00 v Berouně...což je teda celkem mazec....
Odpovědět
1
2
14
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?