Připojení na sousedovu přípojku vodovodu

Řešíme vodovodní přípojku a jelikož máme vodovodní řád na druhé straně obecní cesty, tudíž bychom se z důvodu připojení museli prokopat skrz cestu, napadlo mě, jestli bychom se nemohli připojit ke stávající přípojce, která vede od vodovodního řádu skrz náš pozemek k sousedům, kteří s tím předběžně souhlasí. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Připojovat nás bude SmVaK.
Odpovědět
@da68ni Nemám zkušenosti přímo s SmVaK, ale u našich vodáren neexistuje, aby na jednu přípojku byly napojeny dva domy. Kontaktujte přímo je nebo si přečtěte jejich podmínky.
Odpovědět
@da68ni Toto by bylo velmi problematické. SmVaK Vám to nepovolí, resp. nikde na tu přípojku Vám nedají vodoměrné hodiny. Takže by jste se museli napojit až za sousedův vodoměr. To už je jim jedno. Jemu by chodila faktura a sami mezi sebou by jste se museli dohodnout jak to budete mezi sebou účtovat a platit. Já to tak historicky mám. Kdysi, když kubík vody stál asi 0,30 Kčs to byla sranda, ale nyní už to přináší jen pnutí a hádky. Věřte mi, že bych raději zaplatil vlastní přípojku a totéž radím i Vám.
Odpovědět
Myslím, že by to mělo být průchozí. U nás chtějí vodáci jen vlastní vodoměrnou šachtu, aby vás mohli odšmiknout, když neplatíte a nedoplatil na to soused :-) Domluvte se přímo s jejich technikem, ať přijede na pozemek a na místě dohodnete, co je a co není schůdné. Tady vám to asi nikdo na fóru nevyřeší. Každý VaK k tomu přistupuje různě. Řeším něco podobného, ale tam právě nechtějí kvůli tomu, co jsem psal výše. Kanaldu mi tam prý připojí, to jo, ale vodu ne :-S
Odpovědět
Profilova fotka
Nám toto VaK nepovolily. Chtěli jsme se připojit na starý dům sousedící s naší parcelou /starý dům je také náš/, ale bohužel. Voda vede středem silnice a řekli nám rovnou, že musíme mít vlastní připojení na hlavní vodovodní řád :( Za krásných 70 tis nám nabídli, že nám to vykopou k hranici pozemku (cca 10 m, v ceně je teda i vodoměrná šachta, ale stejně.) ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@da68ni většina VaK v dnešní době vyžaduje samostatnou přípojku... Stačí zatelefonovat na Vak a budeš mít jasno hned ;-)
Odpovědět
Díky za reakce. Dle SmVaK toto realizovat nelze. ;-( Toto vyjádření ale odporuje situačnímu snímku, ze kterého je zřejmé, že nějaké odbočení ze sousedovy přípojky na cizí pozemek již realizováno bylo, takže s tím ještě zkusím něco udělat. :-)
Odpovědět
Já bych to nedělala i kdyby to šlo. Chápu, že je to problematické, ale to jste si měli zjistit předtím, když jste pozemek kupovali.... Představte si, jaké to bude dělat zlo. Přípojka bude jenom na 1 člověka: souseda. Takže když nebudete vy platit tak co? Bude žít s tím ,že se to může kdykoli stát. A pokud ne, tak stejně... jen si to představte, jak v létě vytáhnete hadici a zalejváte zahradu. Vedle sedí soused a mačká pěsti a říká si, jak plejtváte vodou a on to pak bude muset platit (protože byste si to samozřejmě museli rozpočítávat na půl nebo podle počtu členů v rodině). To samé, soused si třeba bude napouštět bazén. Jestli si myslíte, že to s vámi nehne, tak věřte, že to tak nebude. Jak jde o peníze, tak je prostě zle.
Odpovědět
@vitezove a proč by si tam nedali svůj podružný vodoměr? žádné rozpočítávání odhadem není potřeba... Jinak souhlasím s tím že bych to také nedělal, i kdyby to šlo.
Odpovědět
@requied No usoudila jsem, že to nejde, protože tu všichni píší, že samostaný ale napojený na jeden - že to nepovolí.
Odpovědět
@vitezove S připojením, jako takovým, problém není, k domu je to asi jen 20 metrů od vodovodního řádu, který je na hranici pozemku, jen jsem myslel, že když mi vede cca 7 metrů od domu sousedova přípojka, jestli by to nešlo nějak udělat a nemusel bych dělat protlak skrz cestu. Sousedka má vodoměr v baráku a ten je až za námi, takže pokud bych měl svůj vodoměr ve svém domě, nebyl by měřením odběru problém, každý by si zaplatil své. O přidružném vodoměru jsem vůbec neuvažoval a ani bych na tuto variantu nepřistoupil. Ale bohužel, SmVaK s tím nesouhlasí, takže se bude kopat skrz cestu.
Odpovědět
treba sa popýtať na vodárnach ako poriešiť situláciu veď tam kde odbočuje pripojka sa urobí šachta/ možno tam je/ a namiesto 1 vodomeru budú 2 vodomery z poza n ich potreby vlastné rúry nich odbočky na miesto . Ak niekto nebude platiť zoberu vodomer a uzavrú vodu . elektrarne tieš zoberu elektromer a drôty nechajú takže ziadne podružné vodomery len fakturačné a nezávislé
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Měl bych stejnou otázku. Bratrův dům je připojený přímo na hlavní vodovodní řad a přípojka je celkem naddimenzovaná. Chci připojit novostavbu, ale jediná šance je právě na bratrovu přípojku. Vymyslel jsem to tak, že v místě, kde přípojka z hlavního vodovodního řadu vstupuje na bratrův pozemek, dáme rozdvojku (Y); jedna přípojka půjde k bratrovu vodoměru a druhá do mé vodoměrné šachty a pak do domu. Správcem vodovodu je obec a starostka s tím problém nemá. Myslíte si, že to tak může být. A je potřeba udělat projekt nového připojení. Starostka říkala, klidně si to vykopejte jak potřebujete. 🙂) Díky za reakci.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?