Připojení na vodovod na soukromém pozemku se souhlasem majitele vodovodu

Zdravím, koupili jsme pozemek již s přípojkami. Elektro je vyřešená, problémem je voda. Podotýkám, že se jedná o soukromý vodovod ve správě vodáren. Od vodovodu jsou nataženy již hadice v zemi, ale vodovodní přípojka nebyla oficiálně zrealizována, neboť v době žádání bývalým majitelem byl v místě nízký tlak a nebylo možné připojit další parcelu. Ke koupi jsme dostali kladné vyjádření, že došlo ke zvýšení tlaku a je možno pozemek připojit a také souhlas majitele vodovodu s připojením. Pan majitel ale mezitím parcelu prodal a pozemek již není jeho (přípojka však zůstává v jeho vlastnictví). Nový majitel požaduje úplatu za připojení, i když se vlastně kopat nic nebude a úplata za možnost se napojit už proběhla. Nevím jak situaci vyřešit, opravdu nechci platit těžké prachy prakticky za nic. Na pozemku má věcné břemeno zřizování a provozování vedení ale to asi ničemu nepomůže, že? :( Děkuji za názory.
Odpovědět
Pokud už se nebude nic kopat, jste schopná dokázat, že jste měla souhlas a na pozemku je věcné břemeno zřizování a provozování, je povinnen ze zákona, vám přípojku umožnit bezúplatně. (S tím ,že náklady na připojení a případné uvedení pozemku do původního stavu nesete vy) Nechce se mi to hledat, dokonce jsem to měl v jedné vyjadřovačce, protože jsem řešil něco podobného. Jenže já bych musel kopat do cizího. Vedení kanaldy a vody už bylo vodáků. Za 30 m vody a kanaldy, chtěla parta majitelů pozemku 200 (voda) + 250 (kanalda) tis., jen za souhlas, že to můžu vykopat. Tak jsem to vyřešil studnou a ČOVkou. Zloděje nedotuju.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Zákon o vodovodech a kanalizacích NEUMOŽŇUJE VLASTNÍKU VODOVODU ČI KNALIZACE VYŽADOVAT PO TOM, KDO SE CHCE PŘIPOJIT NĚJAKÝ PŘÍSPĚVEK. V DRTIVÉ VĚTŠINĚ JSOU MAJITELI TĚCHTO SÍTÍ OBECNÍ ČI MĚSTSKÉ ÚŘADY A TY MOHOU SCHVÁLENM OBECNĚ ZÁVAZNÉ VYHLÁŠKY UČIT PŘÍSPĚSPĚVEK ZA PŘIPOJENÍ. ODVOLÁVAJÍ SE NA TO, ŽE MOŽNOSTÍ SE PŘIPOJITNA VODOVOD A KANALIZACI SE ZVÝŠÍ CENA ZA POZEMEK. Soukromý majitel nemůže vydávat žádné obecné vyhlášky a zákon o vodovodech a kanalizacích mu neumožňuje vybírat nějaký příspěvek za možnost se připojit na síť, kterou sám vybudoval.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?