Přípojka elektřiny/plynu - poradíte?

Profilova fotka
Dobrý den, s manželem uvažujeme nad koupí domu. Jedná se o novostavbu - spodek je řešený podlahovým topením plus krbem, patro radiátory. Jediné, co v domě chybí je vyřešení energetického zdroje - elektrika či plyn. Kombinaci obojího by asi nebyla příliš dobra volba, jelikož se jedná o velmi drahou záležitost (topení plyn, vaření elektřina). Nicméně: Přípojka k plynu je na hranici pozemku - přes obecní cestu, jedná se asi o 3-4 m od plotu domu. Chtěla jsem se zeptat, zda nemáte nějaký odhad, jak nákladné je připojit se k přípojce? - překopání ceny či protlak? Tyto práce dělá přímo odběratel, od kterého bychom se rozhodli zdroj odebírat? Poslední možnost je tepelné čerpadlo, které je ale finančně velmi nákladné, ale nákladové na vytápění by se finance časem určitě vrátily. Pokud už je podlahové topení nataženo a bylo by tedy jen zapotřebí zakoupit samotný zdroj + připojení, nemáte někdo odhad na finanční náročnost? Zatím čekám na projektovou dokumentaci, kde by měly být vypsány tepelné ztráty apod. Děkuji moc za postřehy/rady. Zuzka
Odpovědět
Sice je to už 5 let co jsme v minulém domě dělali přípojku plynu, ale bude to možná podobně. Kopání k domu taky cca 2 m + nějaká příprava k napojení a revize nám dělala místní firma vč.papírování. Plynárny to napojili a osadili hodiny. Stálo nás to do 30-ti tis. Plynárny nám to pak vrátili (dostali jsme dotaci) museli jsme se jen asi na 2 roky upsat. Byl to okr.Opava. Takže nás to vlastně moc nestálo. Vytápění plynem ale bylo dost nákladné (zateplená novostavba cca 220 m2 obytné plochy) + každý rok seřízení kotle a revize, že jsme nakonec topili stejně tuhýma v kotli nebo v krbu (měli jsme záložní kotel na tuhá paliva od býv.majitelů). Vařili jsme na sklokeramice, ta už tam taky byla. Raději bych se poradila s projektantem podle tepelných ztrát a s topenářem co doporučuje. Plyn není zrovna nejlevnější záležitost.
Odpovědět
Profilova fotka
@kkaccullka Děkuji moc za odpověď! Užitná plocha domu je taky okolo 220m a spodek je dost otevřený, vlastně až do podkroví.. Tepelné ztráty budeme vědět příští týden s energetickým štítkem. Po té je tedy dobré zkontaktovat nějakého projektanta, který by nám s tímto poradil? Jaké podklady bychom měli mít u sebe? Omlouvám se, ale zatím se v této problematice příliš s manželem nevyznáme :) PS: Tepelným čerpadlem jste topení řešit nechtěli? Pokud se jedná o takto velký dům..
Odpovědět
@zuzzicek Ten dům mi už nepatří :) postavila jsem si dřevostavbu (117 m2 obytné pl.v přízemí a zatím nedodělané podkroví, cca 60 m2). Mám el.podlahovku a na pohodu krb, el.bojler kombinovaný se solárama na ohřev vody. Dostala jsem 20 h nízký tarif na el. a jsem zatím max.spokojená. Zatím zálohy na el.3500,- Kč měsíčně (máme el.čerpadlo na vodu, a v létě nám jede bazén s filtrací). Vařím na indukci. V minulém baráku jsme platili 3500,- el. a 3500 plyn + každý rok revize plyn.kotle + dřevo a uhlí do kotle dalších cca 7 tis. Po 4 letech se už něco muselo vyměnit na kotli a životnost toho kotle tak max 20 let, dneska už prostě nic nevydrží. Tepelné čerpadlo je za prvé hlučné,- to hučení jde slyšet hlavně v noci a taky jsou vysoké náklady na pořízení a jak dlouho to vydrží bez oprav a výměny atd.? Nejsem zastáncem této technologie, tak asi tak. Radila bych se s projektantem co mi projektuje dům a počítá tepelné ztráty a pak bych asi oslovila firmu co dělá topení co doporučují.
Odpovědět
@zuzzicek Ahojky, tam my jsme řešili plynovou přípojku nedávno. Plyn byl přes cestu v sousedovic zahrádce (celkem od našeho domku k tomu plynovodu to bylo asi 8 metrů), takže nám nezbývalo nic jiného než se dostat k němu průtlakem nebo rozkopat silnici. Průtlak pod komunikací nám nešel z neznámých důvodů udělat, takže jsme museli kopat celou silnici. Kdyby průtlak šel, tak by vyšel cca na 9tisíc. Ale nešel a kopali jsme, takže rozřezání asfaltu, vybagrování atd... ale samotná přípojka nás stála 18tis a k tomu teda ještě skříň na plynoměr cca 3tisíce. A v případě průtlaku se dává ještě do země chránička, ta vychází cca do tisícovky. Ale pak můžeš plynařům tu přípojku prodat a penízky se Ti vrátí :-) Snad jsem Ti pomohla aspoň trošku :-)
Odpovědět
*tak
Odpovědět
@nicky215 a na kolik vás teda vyšla ta vaše varianta s kopáním silnice?
Odpovědět
@radim83 musí se vytýčit veškeré sítě, ty jsme ale měli, protože se u nás dělal internet a museli je nechat vytýčit, takže ty jsme neplatili.. Pak jsme museli nechat rozříznout asfalt, to nám dělali vodaři a brali si myslím kolem 350Kč vč.DPH/bm, takže cca 6 500Kč.. Pak komplet bagrování i se zahrabáním, kontejner a zapůjčením pěchovací nohy si bagristi vzali 9 500Kč, ale měli jsme ten výkop větší i na kanalizaci a vodu, takže výkop byl široký 1,8 m (jen na plyn by určitě stačil výkop 1 m široký) a dlouhý přes silnici cca 6 m. A pak samotná ta skříň na plynoměr z druhé ruky 3 000Kč a ta přípojka 18 080Kč.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?