Přípojka WC na pozemku souseda

Pěkný den všem, prosím o zkušenosti. Před necelým rokem jsme koupili starší dům k rekonstrukci. Teď jsme ve fázi, kdy obíháme sousedy ohledně podpisu se souhlasem rekonstrukce. Všichni ok, až na jedny. Ti na oplátku požadují souhlas se stavbou jejich garáže přímo pod naším oknem a komunikace není úplně jednoduchá. Bohužel jsme před pár dny zjistili, že máme naši přípojku na wc na jejich pozemku (3,5m od našeho pozemku). Naše architektka navrhuje odkoupení pozemku, s čímž samozřejmě sousedi nesouhlasí, nebo zřídit věcné břemeno. To mi přijde ještě větší sci-fi. Jinak tu garáž chtěli stavět přesně na té části, kde ta přípojka je. Oni tedy o té naší přípojce do téhle doby nevěděli. Máte nějaké tipy, jak toto řešit? Díky 🙂
Odpovědět
Ještě chci doplnit, že tu svou garáž chtějí sousedi stavět 1,5m od našeho pozemku před naším oknem v přízemí. Okno by tím z velké části zakryli. Podle zákona si to mohou v tomto případě postavit 4m od nás. Náš souhlas chtějí výměnou za jejich podpis pod souhlas s rekonstrukcí našeho RD. Kousek dál chtějí dostavět zídku (místo plotu) na hranici s naším pozemkem vzdálenou 1,5m od našeho domu (místo zákonných 2m). To jsme jim odsouhlasili v rámci dobrých sousedských vztahů.
Odpovědět
@rhoda 1. K rekonstrukci svého domu nepotřebujete jejich souhlas, běžte přes standardní stavební řízení na SÚ. 2. Oni ke stavbě garáže patrně stavební řízení chtějí urychlit tzv. souhlasem a proto chtějí váš podpis, bez vašeho podpisu se jim vše natáhne a dost možná nepostaví kvůli rozestupovým vzdálenostem a tomu oknu. 3. Pokud je tam WC přípojka už dlouho, mohlo dojít k "vydržení" - informujte se na SÚ. Pokud tomu tak není, doporučoval bych velmi důrazně předělat odpady tak, aby nešly k sousedovi, ať na vás nemá páky.
Odpovědět
@skunkos Děkujeme za odpověď. My to právě chtěli taky urychlit těmi podpisy od sousedů. Bohužel s těmito sousedy, kde máme tu přípojku, není zatím valná komunikace. Za ten termín "vydržení" moc děkujeme. To jsme vůbec netušili, že to je možné. Mysleli jsme, že jakmile je to na jejich pozemku, nedá se s tím nic dělat. Sousedi tam bydlí určitě přes třicet let a o přípojce neví, takže by do toho "vydržení" měla spadat.
Odpovědět
@rhoda Nerad Vám beru iluze, ale vydržení je v tomto případě naprostý právní nesmysl. Nejsou splněny ani základní podmínky stanovené zákonem. A protože se jedná o institut soukromého práva, rozhodoval by o tom soud. Takže i kdybyste se o to chtěla soudit, je to na několik let.
Odpovědět
@milanq Dobře, děkuji za další názor. Zjistíme, co jde dělat. Nejspíš to budem muset předělat, protože se sousedy je špatná komunikace. Neschválili jsme jim, aby si postavili garáž 1,5m od našeho okna a od té doby nekomunikují. Větší problém tedy nastal v tom, že bychom potřebovali přístup na jejich pozemek kvůli rekonstrukci části domu, která s nimi sousedí. Počítáme s tím, že nám přístup jako odplatu za tu garáž nepovolí. Jde toto nějak rozumně řešit? Pokud ne, asi bychom byli nuceni dům prodat, protože ho v tom případě nebudem schopni zrekonstruovat.
Odpovědět
@rhoda Lze to řešit. Můžete požádat stavební úřad o zahájení řízení podle § 141 odst. 1 stavebního zákona. Nejprve ale musíte mít tu "rekonstrukci" povolenou. Pojem rekonstrukce totiž stavební zákon nezná. Takže záleží na tom, co vlastně hodláte dělat, jestli přístavbu, nástavbu, stavební úpravy, nebo k tomu i změnu v užívání části nebo celé stavby. Od toho se totiž bude odvíjet i způsob a rozsah povolování. To by ale měla ta Vaše architektka vědět.
Odpovědět
@milanq Dobře, děkuji za informaci. Komplikace se sousedy vznikly před pár dny, takže to jsme ještě s architektkou neřešili. Ze strany sousedů chceme dělat drenáž, fasádu a možná nějakou opravu střechy.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?