Přípojky - rozdílný majitel pozemku a sítí

Zdravím. Bylo by super, kdyby s tím měl někdo zkušenosti...Chceme koupit pozemek, ten má jeden majitel. Pozemek chceme logicky zasíťovat - sítě vlastní jiný majitel. Plyn je vyvedený na pozemku, stejně jako rozvodní krabice EONu pro dva sousedící pozemky, voda je přesně na pozemku. Takže přípojky jsou, ale majitel SÍTÍ po nás chce 470.000Kč za souhlas s připojením. Elektřinu odevzdal eonu, plyn je nám jedno (ten nechceme), voda a kanalizace jsou jeho. Myslíte, že se jde nějak bránit? Všichni dodavatelé se vyjádřili, že neví co s tím mají dělat, že je to asi nelegální, taková částka, ale nedokázali říct na jaký zákon se tedy obrátit. Ta částka je nehorázná.
Odpovědět
Napadlo mě. že i on si vodovod a kanalizaci vybudoval sám na jeho náklady. V tom případě je to jeho a může si s tím dělat co chce a není na tom nic nelegálního, podle mě.Protože je to jeho investice
Odpovědět
@heryna Ano, on si to vybudoval, ale víme, že celková cena pro 4 pozemky byla něco kolem 700.000 a teď jen po nás chce 470.000.
Odpovědět
@veronkia Pokud někdo investoval do zajištění sítí, tak samozřejmě má právo po Vás chtít podíl na úhradu těchto nákladů. Máte trochu výhodu, když víte, kolik za to dal, je to dobré pro vyjednávání o ceně. Tudíž, buď se s ním dohodnete na ceně, která bude vyhovovat i Vám, nebo bude trvat na svém, pak bych do toho asi nešel, zdá se mi to moc. Další možnost je přitáhnou si sítě jinudy, ale to si myslím, že nebude možné ani efektivní. Další možnost je uhádat slevu na koupi pozemku s odvoláním na komlikace s provedením a cenou přípojek, za takovýchto podmínek jsou ty ostatní pozemky téměř neprodejné. Mělo by být v zájmu majitele pozemků to prodat, dokud má o to aspoň někdo zájem a v zájmu majitele přípojek by mělo být také umožnit koupi novým majitelům, protože mu přispějou na to co již stejně zaplatil. Poslední možnost je se na to vykašlat a najít si pozemek někde jinde, kde to není takhle pitomě řešené.
Odpovědět
Díky jizvo vykašlat se na to nechceme :) je to pozemek snů (aspoň pro nás) sleva na pozemek už je vyjednaná sítě jinudy nelze - již konzultováno s úřady i dodavateli cenu zatím víme jen z dohadů.... Budeme bojovat :)
Odpovědět
psal jsem vam na svepomoci.cz nejsem pravnik, ale myslim, ze povinnost ucastniku je ridit se zakonem 274/2001 Sb. ZÁKON ze dne 10. července 2001 o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích) eagri.cz/public/web/ws_content?contentKi...=51549&name=274/2001 konkretne § 3 Přípojky - odsek 8. a pro vas bude obzvlast zajimavy paragraf 8, konkretne body (4) Vlastníci vodovodů nebo kanalizací, jakož i vlastníci vodovodních řadů, vodárenských objektů, kanalizačních stok a kanalizačních objektů provozně souvisejících, jsou povinni umožnit napojení vodovodu nebo kanalizace jiného vlastníka, pokud to umožňují kapacitní a technické možnosti. Současně uzavřou vlastníci těchto vodovodů a kanalizací písemnou dohodu podle odstavce 3. Možnost napojení k zabezpečení dodávek pitné vody nebo odvádění odpadních vod nesmí být podmiňována vyžadováním finančních nebo jiných plnění. Náklady na realizaci napojení vodovodu nebo kanalizace hradí vlastník, jemuž je umožněno napojení vodovodu nebo kanalizace. (5) Vlastník vodovodu nebo kanalizace, popřípadě provozovatel, pokud je k tomu vlastníkem zmocněn, je povinen umožnit připojení na vodovod nebo kanalizaci a dodávat pitnou vodu nebo odvádět odpadní vody a čistit odpadní vody, pokud to umožňují kapacitní a technické možnosti těchto zařízení. Připojení vodovodní nebo kanalizační přípojky a uzavření smlouvy o dodávce pitné vody nebo odvádění i čištění odpadních vod nesmí být podmiňovány vyžadováním finančních nebo jiných plnění. Náklady na realizaci vodovodní přípojky na vodovod nebo kanalizační přípojky na kanalizaci hradí osoba, které je umožněno připojení. Materiál na odbočení přípojek a uzávěr vodovodní přípojky hradí vlastník vodovodu nebo kanalizace. (6) Vlastník vodovodu nebo kanalizace , popřípadě provozovatel, pokud je k tomu vlastníkem zmocněn, je povinen uzavřít písemnou smlouvu o dodávce vody nebo odvádění odpadních vod s odběratelem. Závazky vzniklé z této smlouvy přecházejí na právního nástupce vlastníka vodovodu nebo kanalizace a na právního nástupce provozovatele.
Odpovědět
@akoinac obávám se, že si tu citaci zákona špatně vysvětluješ. Tam se dle mého mluví o dodavatelích vody - to znamená vodárny a kanalizace, že si nesmějí nic účtovat za napojení na hlavní řad. to ale není případ co popisuje @veronkia
Odpovědět
@jizvo nevím jak moc jste ten zákon četl, resp. Znáte nový obč. Zákoník, ale podle něho je vlastníkem vodovodního řadu majitel pozemku (pokud ho nepreda VaKu) a tohle je přesně ten případ. Z toho důvodu bych řekl, že znimovane zákony se týkají právě tohoto případů a pan majitel je povinen dovolit připojení bezúplatně. Jak jsem psal ale v první větě předchozího prispevku-nejsem právník. V tomto pripade bych volil konzultaci s právníkem a požádal ho o vyjádření na základě situace a citovaných zakonu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?