Prosím o radu ohledně tepelného čerpadla a vrtu

Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat na vaše zkušenosti s tepelným čerpadlem země-voda, případně jestli máte srovnání s TČ vzduch-voda. U domu ještě nemáme spočítané ztráty, ale jde o větší dům, cca 350m2, 2 patra, v přízemí zvýšené stropy. Zdivo 25cm Porotherm, na tom 16cm polystyrenu, okna trojskla dřevohliník. Zajímá nás především, jaký je rozdíl ve vstupních nákladech a poté v nákladech na spotřebu el. energie. Mockrát Vám děkuji!
Odpovědět
Profilova fotka
@kacka0012 Představu o provozních nákladech si můžete udělat díky kalkulačce na TZB, kam zadáte vstupní hodnoty a pak porovnáváte různé druhy vytápění. http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a... Co se týče vstupních nákladů, tak je potřeba vědět (například podle tepelných ztrát) jak silné čerpadlo byste potřebovali. Průměrnou cenu za metr vrtu lze najít ale vždycky bude individuální podle podloží - náročnosti vrtu. Pokud máte velký pozemek, uvažovala bych klidně o zemním kolektoru. Jinak obecně lze říci, že vzduch-voda bude levnější na pořízení.
Odpovědět
To je nám jasné, že vrt je dražší záležitost, zajímá nás však o kolik, a taky o kolik je nižší spotřeba energie. Na netu je spousta cen za metr výkopu, ale zkušenosti uživatelů jsou přeci jen cennější :)
Odpovědět
Profilova fotka
tak až budete mít spočítané TZ tak vám zde odborníci určitě poradí :-) :-) :-)
Odpovědět
tak ztráty by měly být cca 16 kW
Odpovědět
Při takových ztrátách se čerpadlo určitě vyplatí...nicméně proč jste nedali alespoň 25 cm EPS?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?