Rozvodná vodovodní síť přes pozemek, co s tím?

Zdravím, možná už tu podobná diskuze někdy byla, ale potřebovala bych nějaké aktuální informace. Koupili jsme pozemek, ale až pak jsme zjistili, že nám uhlopříčkou vede rozvodná vodovodní síť. Může mi prosím někdo poradit co s tím?? Měla by vést zrovna místem, kde by měl stát náš domeček podle pokynů stavebního úřadu. Zda si byl SÚ vědom téhle sítě, když jsme se ptali, jestli by se tam dalo stavět nevíme. Pozemek je asi 17m široký a 47m dlouhý, je možné ho nějak posunout, případně na kolik by to asi mohlo vyjít, předem díky za jakoukoliv radu.
Odpovědět
Profilova fotka
má stejný problém u pozemku švagrové, podél celého pozemku jim vede vodovodní řád a rádi by nějaké informace, zda se může na něm udělat příjezdová cesta či nikoliv. najde se někdo kdo by poradil?
Odpovědět
no pokud jsem se dobře dočetla na netu, tak ochranné pásmo je 1,5, což znamená, že z obou stran nesmí nikdo stavět ani zasadit žádný strom v téhle vzdálenosti. takže pokud budete mít možnost vybudovat cestu 1,5m od vodovodu jste na tom dobře. My musíme na stavební úřad kudy to ve skutečnosti vede a jak dál postupovat, hned jak budu mít nějaké nové informace dám vědět. Ale pokud má někdo další rady a zkušenosti budu ráda když napíšete. Moc si s tím zatím nevím rady. Diky moc.
Odpovědět
Profilova fotka
Já vím, že teď to konkrétně vám nepomůže, ale tohle nejsou věci, které by se nadali řešit předem. My sami jsme už pár pozemnků s podobnou "vadou" odpískali. Konkrétně toto se dá najít v územním plánu. Snad to bude aspoň dobrá informace pro další kupující.
Odpovědět
Profilova fotka
@smekalice Já jen poradím to, že informace kudy vodovodní potrubí vede neposkytne obec (možná mapu mají), ale provozovatel vodovodního řadu, což u nás je např. čevak. Vždy tu určitou oblast má na starosti (u čevaku to tak je) jeden člověk, tomu zavolat a poradit se....
Odpovědět
Profilova fotka
Máme obecní vodovod, který vedl tím nejhloupějším způsobem přes pozemek, a museli jsme ho nechat celý přeložit na okraj pozemku. Obec se k tomu naštěstí postavila čelem a většinu z nákladů zaplatila. Náklady byly asi 200 tis.
Odpovědět
@zirafka1988 mnela by jit udelat prijezdoova cesta (i pres plyn lze), ale muzou vam naridit jak musite prijezdovou cestu vystavet, aby jste neposkodili vodovod. Zjistete kdo je majtelem a provozovatelem (muzou byt ruzni) a tam zjistujte dal co a jak. Majtel muze byt i obec a pokud ne, obec by mnela vedet kdo je vlastnikem.
Odpovědět
evelynka25 jak daleko jste museli ten vodovod přeložit??
Odpovědět
Profilova fotka
@smekalice Pohledám dokumentaci a dám vědět. (jen pro příště: buď zvol u příslušného příspěvku odpovědět a nebo dej před příslušný nick @. Kdybych nebyla zvědavá, jak na tvoji otázku llidi reagují, tak ani nezjistím tvoji otázku na sebe).
Odpovědět
@evelynka25 dik za radu, moc se tu ještě neorientuju
Odpovědět
@smekalice pochopitelně vam asi nezbude nic jiného než vodovod přeložit. To vám vsak ani nemusi dovolit, pokud se jedná o hlavní řád, tzn. trubka o průměru 150mm a více.Teď v práci řeším také přeložku vodovodu (hlavního řádu). Povolí to, ale bude nutné vytvorit v celédélce suchovod, který zajisti provizorní zásobovani postizených domácnosti. Následně se vodovod přelozi a zase zpátky prepoji. Náklady vsak budou vzdy v rádu jednotek statisicu.
Odpovědět
@flakac díky za info, teď nám vážně nic jiného nezbude než ho přeložit pokud tama vodovod vede, sice ti co nám to prodávali tvrdili, že tam nic takového není, uvidíme co nám řekne vak
Odpovědět
Profilova fotka
@smekalice Mame pozemek do L a prekladali jsme o 2 az 5 m k hranici pozemku (pres pozemek se vinul jak had). Ale to neni zase az tak podstatne o kolik se preklada. Stejne se musi polozit trubky nove. My jsme ho prekladali tak, ze jsme nejdrive komplet pripravili novy vodovod a samotne prepojeni trvalo asi pul den. Ozamili jsme to na obci a ta napsala papir na informacni tabuli pro obcany. Myslim, ze to i hlasili take obecnim rozhlasem. Kde stare trubky prekazeli, tam je potom vytahal pri bagrovani bagr. Ostatni zustali v zemi.
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 7 měsících
Mne pripada uplne absurdne, aby som sa ako kupujuci musel doprosovat 20 subjektov s otazkou, ci nahodou nemaju nejake siete na pozemku, ktory chcem kupit. Realitka sa o to nikdy nepostara a potom je to je ako u blbych na dvorecku. V prvom rade by malo byt povinnostou tychto subjektov si dat pravne veci do poriadku a svoje siete si na katastri nechat zakreslit. Tot moj nazor.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
koupili jsme pozemek, na LV nikde psán hlavní řád přes pozemek není. Vodárny nejsou povinné do nějakého roku udávat břemena, je to až nové ted. A kupodivu sami vodárny netuší kudy jim trubky vedou. Náš pozemek je velký, takže se s barákem krásně vejdeme, ale docela bych se divila kdyby se nám povedlo udržet hlavní řád v pořádku. Při stavbě přece jezdí těžká technika po pozemku, je to jen hlína a tráva,,, noo uvidíme, kdyžtak uděláme studené termální prameny a půlka vesnice bude bez vody. Přeložení hlavního řádu je 3000 za bm, a asi 1500,- když si vykopu díru svépomocí. Musí být projekt který stojí 5tis ke stavebnímu povolení, nebo kompletní projektová dokumentace za 20tis, jestli že přeložka není zakreslena v projektové dokumentaci u stavby domu. To jsou aktuální data tak týden stará
Odpovědět
@verkaa8811vv pokud Vás o tom minulý majitel neinformoval, je to důvod k odstoupení od smlouvy. Je to věc, která významně ovlivňuje cenu pozemku.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?