Ruční výkop přípojky na vodu

Zdravím, nastěhovali jsme se do novýho domu a je zde studna, která nemá moc kvalitní vodu (při vyšší spotřebě vody se do studny dostává jíl, voda je navíc dost tvrdá), máme ale možnost připojit se na obecní vodovod. Na pozemku je dokonce připravená vodovodní šachta a zbývá jen udělat výkop (cca 20 metrů) mezi šachtou a přípojením k vodovodu na dům. Bohužel se bude muset kopat mezi plotem a domem, kde je jen velmi málo místa, takže se bagr nedostane a bude to potřeba udělat ručně. Smím udělat zemní práce dříve, než dostaneme povolení? Musíme totiž nejdřív na ten kousek vodovodu udělat projekt, pak udělat územní řízení a teprve pak se připojit. Mě by zajímalo, jestli smím výkop udělat dřív? Trubky by se samozřejmě položily až to bude povolený, ale se zemníma pracema bych rád začal co nejdřív, aby se to stihlo než začne zima :)
Odpovědět
Profilova fotka
@total Jednou zaprší a sesype se ti to... kolik je tam místa mezi domem a plotem ? Jaké je složení hlíny ? u nás bych třeba ručně nevykopal ani metr do hloubky cca 80cm... Na zahradě, pokud ti tam stojí si myslím, že kopat můžeš, nikdo nemůže vědět, že třeba kopeš díru pro kabel k bráně a pod... na to povolení není potřeba...
Odpovědět
moc mista tam neni, cca 205cm, ani nevim jestli to nemuze skodit treba zakladum domu, kdyz udelam diru takhle blizko, ale jinudy to nepujde... hlina je to samej jil, tak to pujde rucne dobre.
Odpovědět
@total a zkoušel jste už něco kopat v jílu ? Já jsem kopal v jílu kolem domu a můžu říct, že tam kde bylo více vlhko tak se ten jíl krásně krájel, ale byl jsem něco nucen kopat přes léto kdy byla hlína jak beton a ten jíl pod ornici jsem krumpáčem odsekaval po centimetrech.
Odpovědět
@total Kopat a položit trubky můžete, jen s napojením musíte počkat na povolení. Kolik tam máte místa ? Nám to kopal maník s minirypadlem. To se Vám tam snad vejde.
Odpovědět
pepa89: nezkousel, ale jinak to nepujde. je tam navic v zemi destova kanalizace i elektrina, bude jistejsi to udelat rucne. ted je tu vlhko, tak to snad pujde dobre. zubr487: je tam 205cm, ale aspon tech cca 10 metru primo za domem bych byl radsi, kdyby bylo udelanych rucne. jinak kdyz bude vykop na vodovod (cca tak 120-150cm) metr podel domu, nemuze to nejak poskodit zaklady/ statiku domu?
Odpovědět
Profilova fotka
loni v říjnu se kolem domu kopala kanalizace, naivně jsme si mysleli, že se do konce roku napojíme, udělali jsme ručně výkop, asi 12 metrů dlouhý, je to rok a napojeni stále ještě nejsme, není to zkolaudované, výkop se nám sesypal, takže budeme kopat znovu, nekopala bych to dopředu, navíc v blízkosti základů
Odpovědět
romik67: to nezavidim, diky za radu. promyslime to, ale v okoli se letos napojovalo dost lidi (vodovod je to od letosniho roku) a slo to rychle, tak zatim mame nadeji :)
Odpovědět
Profilova fotka
@total vykopal bych to polozil trubky a zasypal a s napojenim pak pockal na povoleni, pokud to teda nebude trvat pul roku - ja jsem takhle pripojil komplet vrt a pak jsem cekal asi 2 mesice na povoleni k cerpani
Odpovědět
@geodett Stejně to nyní řeší dcera. Má natažené a zasypané trubky. Čekáme na povolení, kdy přeřízneme trubku do septiku a napojíme to na kanalizaci.
Odpovědět
moc diky, pripravime to a pripojime az bude povoleno :) otazka je jak resit ten vykop - aby to nebylo moc blizko domu a nenarusilo to zaklady ani moc blizko plotu a nespadl tak plot. kdyz to vykopu vprostred (sirka tak 50cm), tak bude od domu i od plotu jen asi 80cm, nemuze to bejt problem?
Odpovědět
tak jsme to na urade poresili a tim, ze uz mame vodomernou sachtu, tak to muzeme udelat sami. budeme tim padem potrebovat jen instalatera. nemate precijen nekdo tuseni, jestli nemuzeme narusit zaklady domu, kdyz udelame vykop 80cm od zdi?
Odpovědět
Profilova fotka
@total 80cm by mělo být v pohodě, ale co nejdřív každopádně pak zahrabat...
Odpovědět
Článek se načítá
diky, pokusime se to udelat postupne, tj. vzdycky cast vykopat, cast propojit a pak zas zahrabat
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?