Studna - jak na to?

Asi pro nás nebude schůdné připojit se k vodovodnímu řádu (VaK navrhl místo připojení, kde je to téměř nereálné - potok, sráz atd) a je tedy ve hře studna. Kdo to máte za sebou, jaký je prosím postup, čím začít? Druhou možností je připojit se na studnu souseda (rodičů), kteří ji nevyužívají. Jak by to bylo v tomto případě? Díky předem za Váš čas!
Odpovědět
Nejdřív bych si zjistil, jakou vlastně studnu budu poptávat, zdali vrtanou a nebo kopanou a to podle hladiny okolních studní, jejich druhu, druhu terénu podle geologických map (lze najít na internetu) Najděte si hydrogeologa a on pak vybere studnaře a provede vás celým procesem. Pokud chcete ušetřit, tak vyberte studnaře vy a většina spolupracuje s nějakým hydrogeologem, který pro ně zpracuje projekt a povolení, nicméně to už musíte vědět opravdu co děláte. Začít můžete také četbou: http://www.studny.info/
Odpovědět
Profilova fotka
@majak78 Před týdnem nám dělali vrtanou 1400kč/m včetně trubky.Hydrogeolog přijel měsíc před studnaři a jeho posudek 1.500kč, dále projekt a další věci s tím související aby se studna legalizovala 7000 kč a to si musím obejít úřady obejít sám jinak paní si vezme "jen" 2.500 kč. Takže za mne si najděte pro vás vhodného studnaře dle referencí ceny atd.a on Vás již dále navede a dá potřebné kontakty.
Odpovědět
Jo to tak asi vychází, zrovna se mi dělaj papíry, 60m vrt (možná i víc, ale to je v ceně) + vyřízení všech papírů, vč. projektu, no prostě na klíč za 100.
Odpovědět
Profilova fotka
@petros4 slusna cena ja mam 61 m za 180 jen vrtani pak cca 20 papiry a 50 cerpadlo upravna a par ptakovin
Odpovědět
@geodett No ono záleží hodně na podloží a průměru vrtu, do skal je o polovinu levnější, než do jílů a písků. Já měl metr za 1100 bez DPH, vrt 57metrů mě vyšel na 84 tisíc + projekt ke zlegalizování za 10 tisíc. Do jakého podloží jste to měl a jaký průměr výpažnice smím-li vědět?
Odpovědět
Profilova fotka
@rimmer Vím že otázka nebyla pro mne,ale může se hodit i jiným k orientaci v cenách. Vrt 28m průměr 200mm, zárubnice 125mm cena komplet 38,000 kč Vrtáno celé v jílu Dále vybírám čerpadlo + tlak. spínač a td. komplet od Grundfosu cca 30,000 kč. např. https://cerpadla.heureka.cz/grundfos-... Máte jiné čerpadlo nebo jakým způsobem udržujete tlak v rozvodech? Díky.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky napíšu svou zkušenost: štěrkové podloží(řečiště), vrchní voda v 6m, pak přelom štěrku a jílu - vrtací souprava se zasekla tak na 3 hodiny, kdy s ní nemohli ani sem ani tam(zřejmě to byl důvod, proč jsme je k nám nemohli dlouho dostat, říkli, že je to tak pokaždé v tomto podloží). Pak se dostali na skálu a za hodinu bylo hotovo, 24 m. Čerpadlo máme toto: http://www.cerpo.cz/blabla/eshop/25-1... na doporučení studnaře, u nás rok bez problému, jelo dost(hrubá stavba). Tcháni mají stejné, jen možná starší typ tak 10 let bez údržby v pohodě.
Odpovědět
Profilova fotka
@majak78 ještě se přesvěčte, že vám obec povolí studnu nebo se na ni připojit. Znám obec, kde udělali rozvod vody a studny nepovolují, jen na zalívání. Domek se musí připojit na vodovodní řád, i kdyby ho nepoužíval.
Odpovědět
Profilova fotka
@rimmer do 25 metru takova hodne navetrala skala, takze se prvni vrt sesypal, pak se muselo vrtat jinou soupravou co spolu s vrtanim rovnou zasouva pazeni hornich 20 m je profil 280, zbytek 254 mm, zarubnice ve vrtu je 140/8 mm a obsyp 50 mm projekt byl vlastne prvotni posouzeni, mistni setreni, projekt k HG pruzkumu a nakonec kompletni dokumentace k uzemnimu a stavebnimi rizeni
Odpovědět
@suchos Zatím mám jen díru v zemi a pro stavbu domu mám zakoupeného malyše, následně jsem také po načtení hromady diskuzí pro čerpadlo grundfos na jaké jste odkazoval, je sice dražší, ale zase je tam vše co je potřeba, má měkký start a je to kvalita, navíc má servis v Olomouci, což je pro mě veliké plus, takže až bude stát dům, tak s největší pravděpodobností tohle. @geodett Jo tak pak už tu cenu chápu, máte větší průměr než já a hlavně ten horší terén, nicméně předpokládám, že přítok máte díky té rozpukanosti jako protržený hydrant ne?
Odpovědět
Profilova fotka
@rimmer no zas takova hitparada to neni, dole uz je skala kompatkni a nejake pararuly ci co a geolog rikal ze to je zrovna celkem pruzny material a nerado to praska, ale 0,3 l / sec se to drzi u cerpadla jsem dal na klasiku a mam nautilu od Sigmy
Odpovědět
Profilova fotka
@geodett jj, o tom to je, pokud se to necha udelat spravne jak to mas ty, tak to holt neco stoji. nejlepsi jsou firmy, co delaji vrty 160, pazeni z 125ky trubky bez obsypu. to ze to neni v souladu s normou, ktera je zavazna je druha vec. je to sice levny, ale po peti az deseti letech je studna po smrti.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Ahoj, chci se zeptat, za jak dlouho se asi vrátí náklady na vybudování studny, která by sloužila pouze pro zalévání zahrady. Zahrada má asi 1000m2, v zemi mám povrchovou vodu asi v metru a potom další pramen asi v 8mi metrech. Za zahradou je potok. Podloží je jilovité. Nemám vůbec odhad, kolik vody taková zahrada spolkne. Má smysl o studni uvažovat?
Odpovědět
Asi pro nás bude nejrychlejší řešení připojit se na existující studnu na vedlejším pozemku (rodiče) , zatím jde jen o projekt, abychom dostali stavební povolení.. dodatečně se možná vyřeší přípojka na vodovod, nebo pak půjdem do vlastního vrtu. Zajímá mě, je potřeba mít věcné břemeno, aby nám to na úřadě povolili nebo stačí nějaká smlouva? Díky za zkušenosti, pokud někdo má.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda ja mam navratnost ceny vrtane studny a vseho kolem pri prumerne spotrebe na dum a zahradu asi 45 let :-D
Odpovědět
Mě už se vrátila a to není ještě vyvrtaná, protože přípojka na vodovod by mě stála 2x tolik
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?