Studna, je náročné si ji nechat udělat?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to v dnešní době náročné z hlediska financí a také z hlediska pracovní náročnosti, nechat si u novostavby udělat studnu. S neustálým nárůstem cen za vodu, jsem začala hodně uvažovat o tom, že bychom si nechali udělat studnu, dokud stavíme (máme hrubou stavbu). Jen nemám představu, co vše je potřeba vyřídit, kdo mi najde pramen (na koho se obrátit), kolik co stojí (vrty, výkopy, rozvody atd), zkrátka na kolik taková nová studna vyjde a zda se to ve finále oplatí (jeli nějaká návratnost). Děkuji za rady a tipy, jak postupovat při realizování studny.
Odpovědět
No vím, že potřebuješ na studnu projekt, potřebuješ povolení, pokud je hlubší než myslím 30m, pak povolení Báňského úřadu. Já jsem si našel proutkaře, který mi našel pramen a řekl, že voda bude max v 10m, takže nebudu dělat vrt, ale nechám to bagrovat. Cena se odvíjí od hloubky, počítej však 1000-1200 za metr hloubky studny. Pak dále musíš počítat s čerpadlem a dalšími věcmi. Takže když se budeš pohybovat mezi 30-40tis., pak to bude v pohodě.
Odpovědět
Profilova fotka
@jana.k Ahoj, takže my zrovna teď dořešili studnu.. Začínali jsme tím, že jsme si sjednali zchůzku z pánem co vyhledává podzemní vody. Ten nám na pozemku našel vyhovující pramen. Za vyhledání vody jsme platili cca 2000Kč. Pak u téže osoby jsme obědnávali projekt na studnu. Je jich asi 5 ks a ten nás vyšel na cca 6500Kč. Po všech povoleních a čakačkách na stavebním a životním úřadě jsme minulý měsíc konečně mohli vyrtat studnu. Náme ji 25m hlubokou a za samotný vrt jsme platili 58 000,- Teď je třeba studnu odkalit, tudíž jsme potřebovali koupit membránové čerpadlo 1500Kč. (odkalovat by jsme měli zrhuba 2mesíce) Teď už jen finální úpravy, jako jsou betonové skruže(3000), nebo plastová šachtice(8 000Kč). A pak až bude studna úplně odkalená, a budou se dělat rozvody do domu je třeba koupit vykonné čerpadlo, které bude čerpat vodu do domu (10 000Kč). Nevím jestli je nějaká návratnost, my se na to nedívali, nemáme totiž žádnou jinou možnost jak mít v domečku vodu. Na obecní vodovod se nám už nedovolili připojit, z :-) důvodu nízkého tlaku. Tak snad jsem Ti to aspoň trochu přiblížila..:-)
Odpovědět
@lenia87 fííííha, tak to Vás to stálo dost... Já jsem za vyhledání platil 800Kč, projekt na studnu máme slíbenou v rámci projektu domu a vybagrování i s betonovými skružemi čekám někde okolo 15-18tis. čerpadlo pak opravdu stojí někde okolo 10tis. O návratnosti lze pouze spekulovat, my taky jinou možnost nemame.
Odpovědět
Profilova fotka
Platí zhruba to, co psali ostatní. Jinak nás stála studna 1000 Kč/m včetně vyhledání, projektu a vypažení. Jen bych chtěl ještě upozornit, že skoro nikde není voda z hlediska norem nezávadná. Buď jsou překročeny některé chemické hodnoty (železo, mangan) nebo, a to častěji, bakteriální. Pak se to musí buď brát jako fakt (pokud ale uvedete studnu jako zdroj pitné vody, musíte doložit rozbor) nebo zvolit pouze užitkové využití nebo instalovat vcelku drahé filtry. Pokud teprve stavíte, doporučil bych vám dvojí rozvody studené vody, abyste mohli přepínat. A nebo vodu ze studny rozvést třeba na WC, k pračce nebo i do sprchy a tam, kde se voda bere jako pitná, nechat ošetřenou městskou. Teď se to dá ještě vymyslet a vyřešit poměrně chytře. Pokud musíte mít i záchyt dešťové vody, studnu bych nedělal a využil bych dešťovou na WC a praní. Na zbytek bych nechal městskou.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?