Studna - nutné zkoušky ke kolaudaci a jaký je postup od vyvrtání po kolaudaci?

Moc prosím o radu. Stavíme RD a jediný zdroj vody je vrtaná studna. Studnu nám studnařská firma vyvrtala před cca 2 měsíci. Stavební firma co nám dům staví nyní ke studni usadila čerpadlo. Kolaudaci celého domu si budeme z fin. důvodů zařizovat sami. Nyní jsem začala poptávat cenu za zkoušku pitné vody a paní na hygieně mi sdělila, že už jsme dávno měli mít první atest, který se dělá při navrtání studny a od té doby, že se má čerpat alespoň měsíc, v našem případě kdy hrozí hodně železa a manganu ve vodě tak až půl roku odčerpávat a pak ať si teprve necháme udělat druhý rozbor. My bohužel od studnařské firmy žádný prvotní rozbor vody nemáme, firma se vyjádřila v tom smyslu, že se máme obrátit na hydrogeologa, který nám dělal posudek pro získání stavebního povolení. Prosím může mi někdo znalý oboru napsat jak to chodí v praxi? Opravdu studnařská či stavební firma pochybila, že ještě žádné rozbory neudělali? Nebo je to běžné praxe a po vyvrtání studny si vše musíme vyřídit už sami?
Odpovědět
Profilova fotka
Vrtali nám studnu na chatě, žádné testy nedělali. Teď na pozemku máme studnu, museli jsme jí nechat dodatečně zkolaudovat. Hydrogeolog žádné zkoušky nedělal a pani z úřadu, když tam byla na obhlidce, sama říkala, ať teď testy neděláme a necháme to až při kolaudaci. Ale pravda je, že tam ta studna už nějaký rok je. Osobně bych z nového vrtu taky pár dní odčerpávala, než nechám udělat rozbor
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, nejsm odborník. Ale taky máme studnu jako jediný pitny zdroj. V našem případě to bylo následovně. Vyvrtany vrt, od firmy pouze projekt, asi po roce jsme udělali rozbor, a asi po dalším pulroce jsme žádali o kolaudaci vrtu. K tomu byl potřeba projekt vrtu, rozbor, fotky vrtu a situacni plán o umístění vrtu na pozemku a připojení do domu. To bylo součástí žádostí o projetk domu. Trvalo to cca měsíc. Pak bylo vydáno rozhodnutí o užívání A až po tomto jsme mohli žádat o kolaudaci domu.
Odpovědět
@effka84 Jenže my musíme kvůli hypotéce kolaudaci domu udělat do půl roku. A dům nám nezkolaudujou bez zkolaudované studny :-( Jinak projekt na studnu máme od hydrogeologa, to dělal před stavebním povolením.
Odpovědět
Profilova fotka
@jaasminka tak ten rozbor udělejte hned. Jeden den dostaneš flašky, druhej den odevzdas a tak za dva dny jsme to měli doma. Akorát ti hrozí že ti to vyjde hůř. Zkuste teď vrt pořád vypouštět, aspoň týden a pak uvidíš.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?