Tak trochu černá studna

V obci není vodovod. Podle projektu máme napojit dům na studnu na našem sousedním pozemku. (cca 200m). Při zemních pracech jsme asi 2 metry od domu odkryly sálu, kterou protékala voda a zaplavovala nám základy . Na největší pameny jsme dali skruže, oplácali jílem. Jakože řešení zatím, abychom si vysušili základy. Postupně jsme zjistili, že tam je vody dost a dost a kamarád nám udělal rozbor vody. Voda má špatnou mikrobiologii. Ve 100ml koliformní bakterie 12, Escherichia coli 5, Počet kolonií při 36° je 171 a při 22° 300.. Předpokládám, že veškerý postup je špatně. Ale jde voda upravovat, aby byla pitná a jde studna nějak zlegalizovat?
Odpovědět
Profilova fotka
O úpravě vody toho moc nevím, jen tuším, že úpravny vody jsou.. ale některé dost drahé, podle toho, co mají upravovat. Studna legalizovat jde, nedávno jsme tím prošli. Koupili jsme pozemek se studnou, o které papírově nebyla nikde zmínka. Musíte mít projekt, hydrogeologický posudek, žádat o povolení. Nejdřív přijde žádost o odstranění černé stavby, hned poté přerušení nařízení o odstranění a pak povolení o zbudování nové studny. Upravíte podle projektu (u nás to znamená kolem dát trochu betonu se spádem) a můžete žádat o kolaudaci studny.
Odpovědět
Studna je vodní dílo, zlegalizovat lze, a řekl bych, že to nebude potíž, ještě když v obci vodovod není. Těžko si představit, co přesně jste tam prozatím udělali, odkud kam ta voda protéká, v jaké hloubce je, předpokládám, že jste asi kopali rýhu pro přípojku z té stávající studny, a tak to moc hluboko nebude asi. Že má voda špatnou mikrobiologii, je normální, pokud se někde shromažďuje a neodebírá. Jaká voda ve studni bude, se pořádně dozvíte, až by byla hotová a třeba po půl roce odebírání vody z ní (asi ne k pití, myslím tím třeba obden něco odčerpat). Ve studni, ze které se voda neodebírá, bývá obyčejně špatná voda, to je jasné. Třeba za půl roku odběru může být taková, že žádného upravování nebude potřeba. Jiná věc je odebírat vodu tak blízko od domku, co by to mohlo udělat s jeho založením. Nevím, nebyl jsem tam, to jen tak teoreticky.
Odpovědět
Profilova fotka
E coli a koliformni bakterie jsou ve vykalech. tohle vypada na zamorenou povrchovou vodu. Do toho bych jako jedineho vodniho zdroje pro RD nesel...
Odpovědět
Nám bylo řečeno, že E Coli se ničím zlikvidovat nedá.
Odpovědět
Profilova fotka
Ano jumpmans má pravdu, jestli máte v okolí louky, pole. Tak pravděpodobně máte všechny ty splašky a bordel,co tam vypousti, ve vodě. Obě tyto hodnoty musí být na nule. Pokud to máte jako jediný pitný zdroj, tak vám ani nikdo nezkolauduje dům. Poresila bych vlastní vrt;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Koliformní bakterie a E-coli značí fekální znečištění... Jak je ta studna hluboká? Podle mě se jedná o povrchovou vodu znečištěnou např. z polí, které obhospodařují zemědělci
Odpovědět
Profilova fotka
Podle autorova popisu soudim ze se prokopali na melioracni trubky.... Jednoznacne povrchova voda z pole
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?