Umístění vodoměru, jak máte řešené?

Ahoj všem, v technické zprávě v projektu mám napsané umístění vodoměru v technické místnosti v nice o rozměrech 80x40x30 cm. Chtěl bych se optat, zda to takto někdo má také dané, a jakým způsobem máte niku řešenou? Obezdění, či jen ze sádrokartonu? Nebo jste se domluvili, že bude vodoměr s vodoměrnou soustavou jen na zdi? Děkuji za postřehy ;-)
Odpovědět
Ahoj Nechal jsem si udělat skříň z voděodolné překližky a tu jsem zasekal do zdi. Mám tam všechny kohouty na rozvod po domě a zahradě...
Odpovědět
@zeedee no mně právě jde o to, že do zdi moc sekat nechci, protože díru 20cm do 44cm zdi by nebylo nejideálnější, domek bude bez zateplení, ale děkuji za tip :-)
Odpovědět
@mirek_dusin taky záleží na provozovateli vodovodní sítě, kde mohou mít požadavek vodoměrné šachty před domem..
Odpovědět
@plaintruth tady ten požadavek právě není, mohu to mít v TM v nice. Řeším tu niku, jak to kdo má udělané, do zdi sekat nechci.
Odpovědět
Profilova fotka
my jsme ten případ, kdy jsme to chtěli v technické a musíme mít vodoměrnou šachtu před domem. no možná tedy nakonec jedině dobře, jestli mají na to umístění v domě tak přesné požadavky. my v technické bojuje o milimetry, abychom tam vše natlačili. máme jen pidi koutek pod schodištěm :-N
Odpovědět
@mirek_dusin tak kupte šachtu a nemusíte řešit sekání v domě ;-) :-D
Odpovědět
@mirek_dusin Máme taky 44 bez zateplení....Za skříní jsem to vyplnil pěnou a navíc je to v technický tam se nějaké tepelné ztráty nebojím ;-) ;-)
Odpovědět
@blahova_andrea nemám taky velkou TM, ale ten vodoměr se tam snad ještě vejde :-D
Odpovědět
@plaintruth no to je fakt, jen to je o něco dražší záležitost :-D
Odpovědět
@zeedee je tedy ta skříň celá ve zdi, nebo jen její část a část kouká ven? Já se těch ztrát ba naopak bojím, nospíše promrzání zdi. :-|
Odpovědět
@mirek_dusin My jsme měli mít šachtu a nakonec to náš svatbyvedoucí ukecal na vodoměr v domě.....no ale nic v řádné nice mít nebudeme....u nás by to ani nešlo, máme to vedle nenosné příčky :-) . Zavolej si na vodárny, ale podle mě je jim to fuk, proč by to muselo být někam zasekané?
Odpovědět
Profilova fotka
@mirek_dusin dražší i pracnější :-N zrovna tento víkend jsme tím trávili a nemáme hotovo :-p
Odpovědět
Článek se načítá
@bamak no zasekané to být nemusí, musí to být v nice. Do zdi se to dává dle mého názoru hlavně kvůli prostoru, aby vodoměr nebo samotná nika nikde nepřekážela. :-) Zkusím tam ještě zavolat, zda by nemohla být vodoměrná soustava jen uchycená na zdi. Děkuji ;-)
Odpovědět
@blahova_andrea to věřím, proto se mi do toho nechce :-)
Odpovědět
@mirek_dusin Nevidím jediný důvod proč by to nemohlo být na zdi. Podle mě je jim to jedno. Řeší se jen to jestli to chtějí v šachtě před domem, nebo někde v domě. Nic víc.
Odpovědět
@pavelcent OK, zkusím to ještě prověřit, díky
Odpovědět
budeme mít také na zdi v garáži
Odpovědět
@mirek_dusin Že to takto máš nakresleno v projektu je jedna věc, jak se se správcem vodovodu dohodneš, je věc druhá. Otázka je, zda projektant je znalý, jaké podmínky místní správce vodovodu má (je možné, že to v projektu takto jen nakreslil a vůbec to neřešil). V zásadě jsou dva požadavky: 1) ochrana vodoměru před poškozením - zejména mrazem; 2) přístup k němu - z důvodu odečtů výměny, kontroly... Od řádu po vodoměr to obyčejně patří správci vodovodu, za vodoměrem už je to Tvoje a můžeš si s tím dělat, co chceš. Správce vodovodu může mít své podmínky, ale ty dvě zásady dodržet musí - zda nařizuje vodoměrnou šachtu nebo co, zjistíš spolehlivě jen u něho. Normálně se se správcem vodovodu dohodni, pak uvidíš, ale jim to bude jistě víceméně jedno, zda máš niku nebo to máš na zdi (v nice se jim to také hůř montuje...). Další zásada je, že jim jde především o kšeft, pokud vodoměr namontují ==>předpokládá se, že se bude otáčet a počítat, a oni budou moci fakturovat, to je zajímá ze všeho nejvíc.
Odpovědět
@ondra_cha díky za postřeh. Myslím, že projektant je znalý, je místní :-D Našel jsem v projektu vyjádření KHP, kde se píše- vodoměr musí být stále přístupný, zajištěn proti mechanickému poškození a prostor, kde bude umístěn, zateplený. Rozměr niky ve zdi pro umístění vodoměrnérné sestavy mají být její následující: výška:výška-40cm, šířka-80cm,hloubka-30cm. Zkusím tam zavolat, ať řeknou ;-)
Odpovědět
Projektantům bezhlavě nevěřit a vše ověřit 8-( Napojení vodoměru, šachtu, vše okolo řešte pouze s poskytovatelem vody (VaS, VaK..) . Já už to vím a u dalšího domku si možná nebudu škubat vlasy :-D
Odpovědět
@xavik OK , již je ověřeno. Pokud bude v TM, může být vodoměrná sestava pouze na zdi, žádné sekání, žádná nika. :-) Tak bych Vám všem chtěl poděkovat za názory, příspěvky a tuto záležitost považuji za vyřešenou. Ještě jednou díky a stavbě zdar :-D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?