Věcné břemeno ČEZ na katastru, musí být?

Budu mít na pozemku pojistkovou skříňku od ČEZu vedle svoji skříňku od el. hodin bude po mě ČEZ chtít věcné břemeno na katastru za tu skříňku která bude patřit ČEZu nebo je nějaká možnost abych to věcné břemeno neměl?
Odpovědět
@henry77 Pokud je to normální malá skříňka, ve které je váš elektroměr (?) tak žádné věcné břemeno, ale musí to být umístěno tak, aby byl elektroměr přístupný z vnější strany plotu...
Odpovědět
Profilova fotka
Určitě bude, také máme. Nemyslím si, že je možné to udělat jinak.
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Máte někdo zkušenost věcné břemeno zřizování a provozování vedení? Jedná se o pojistkovou skříňku v oplocení ta bude ČEZu vedle bude moje na elektroměr.
Odpovědět
Profilova fotka
My to také tak máme. Mezi naším a sousedním pozemkem je od ČEZu postavená skříň, společná pro oba pozemky, vedle které se pak musí postavit naše vlastní skříň. A na tu společnou, jsme dávali věcné břemeno, aby k tomu ČEZ mohl. Je to proto, že to je částečně na našem pozemku.
Odpovědět
Profilova fotka
@henry77 lze to udělat i jinak, akorát to něco stojí. ČEZ velice ochotně přijímá věcná břemena ve svůj prospěch na celé pozemky. A i když je vyznačeno, kudyma ty kabely povedou, třeba půl metru od plotu, oni chtějí věcné břemeno na katastrální číslo pozemku. Takže budeš mít 2 metry kabelu podél plotu, ale oni budou moci na celý tvůj pozemek. Řeší se to tak, že si necháš od geometra vyměřit kousek pozemku o velikosti ochranného pásma kabelu, tento kousek pozemku necháš oddělit, kousek dostane nové katastrální číslo a pouze k tomu se pak vztahuje to věcné břemeno. Akorát to oddělení pozemku něco stojí, ale není to moc - 2 - 3 ti. plus poplatek katastru. Tam jde o 2 věci - jestli ti to stojí za to, vědět, že ČEZ nikam jinam nemůže, a potom také záleží na bance. Některé banky mají problém s věcným břemenem, ať už je ve prospěch kohokoli. Ne, že by pozemek nevzali do zástavy kvůli tomu, že je tam věcné břemeno pro ČEZ, ale právě kvůli tomu, že tam (nějaké) věcné břemeno je, sníží ti hodnotu zástavy, a to může být (podle bankéře - také jsou mezi nimi různí lidé) hodně, i víc než půlka
Odpovědět
@esmeralda2 a to víte že to takhle jde? Nechat si oddělit např 1m2 na sloupek ( pojistkovou skříňku která bude patřit ČEZu a na ten m2 udělat to věcné břemeno? Moje situace je taková na cestě městský pozemek je sloup el vedení z něho vede kabel vzduchem na nastresnik u mého domu, dům chci přestavet a potřebuji nastresnik sundat zazadal jsem o přeložku čez ji udělá ale pojistkovou skříňku dá na kraj mého pozemku do oplocení a chce věcné břemeno a od pojistkové skříně si já provedu kabel do domu.
Odpovědět
Profilova fotka
@henry77 ano, vím, jde. Ten kousek ti katastr neoddělí jen tak, protože chceš, ale proto, že chceš dát věcné břemeno jenom na takový kousek, jako je potřeba. To snížení případné zástavní hodnoty pozemku je docela silným argumentem. Dělá se to tak, že se dohodneš s ČEZem, jaké to ochranné pásmo budou chtít a že to chceš udělat takto, podle toho necháš udělat geometrický plán oddělení toho kousku pozemku. Na katastr to dáš spolu se smlouvou s ČEZem o zřízení věcného břemene k tomu novému pozemku podle toho geometrického plánu. Katastrální úřad provede to rozdělení a zároveň vloží to věcné břemeno, najednou.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?