Voda ze studny a z řádu

Ahoj, potřeboval bych poradit, zda naše představa o využívání vody ze studny je proveditelná. Chtěli bychom vodu ze studny používat v koupelně ke koupání a splachování záchodu, v technické místnosti k praní a na zahradě k závlaze, případně sem tam umytí auta atp. Naopak vodu z vodovodního řádu bychom zavedli jen do koupelny k umyvadlům a do kuchyně. Jde o to, zda jde potrubí napojit tak, aby když by ve studni nebyl dostatek vody, tak se vše dalo nějakým otočením ventilu přepnout na vodu z řádu? Jak by při výše nastíněné variantě fungoval ohřev vody? To bych asi potřeboval dva bojlery? Jeden na vodu ze studni a druhý na vodu z řádu? - protože vodu ze studni musím někde ohřát na sprchování, vodu z řádu zase k umyvadlům a do kuchyně... Existuje nějaké čidlo, které by někam vysílalo stav hladiny vody ve studni? Díky za info a případné nastínění jak doma využíváte vodu ze studny vy.
Odpovědět
1
2
Ze stránek vodáren Dovolujeme si Vás upozornit, že dle ustanovení § 11 odst. 2 zákona č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích, NESMÍ být potrubí vodovodu pro veřejnou potřebu včetně přípojky a na ně napojené vnitřní rozvody vody propojeny s vodovodním potrubím z jiného zdroje (např. studnami, vrty, lokálními zdroji vody atp.). Takže je nutné mít dva kompletně oddělené rozvody.
Odpovědět
Zkusil jsem rozvržení vody načrtnout. Zcela amatérsky. Chápu, že legálně by to takto nešlo. Můžeme se bavit čistě hypoteticky. Tudíž čistě teoreticky je moje úvaha správná? Musel bych mít dva bojlery... Lze TČ vzduch-voda ohřívat vodu ve dvou bojlerech? Chápu, že je tam riziko toho, že si mohu nedbalou obsluhou začít napouštět vodu z řádu do studni a nebo naopak, přepouštět jim vodu ze studny do řádu. Nemohou to do jisté míry ohlídat zpětné ventily? Jako takové poslední jištění. Díky
Odpovědět
Možná lepší pochopitelnější obrázek
Odpovědět
Profilova fotka
@rumcajk Nejde o to, že byste napouštěl vodu z řadu do studny a naopak. Důvod proč to nelze je hygiena. Osobně si myslím, že to moc kombinujete. Hrozí Vám, že za dodatečné řešení utratíte více, než Vám dané zlepšení může ušetřit. Být Vámi, tak bych přemýšlel o samostatných rozvodech ze studny pouze pro WC, případně pro pračku. V daném případě nemusíte vodu ohřívat v dodatečném zásobníku a přesto můžete ušetřit nemalé peníze.
Odpovědět
@rumcajk všechno jde y to mne třeba v práci udělané tak že obec řád má tlak 3,5baru na přívodu máme zpětné klapky a naše voda jede na tlaku 3,8-5 baru takže když máme dost vody tak veřejná k nám nepřítece a klapa nepustí naší vodu ven když nám dojde voda a čidla vypnou vodu, tlak poklesne a vpustí to veřejnou vodu. Funguje to zcela automaticky máme totiž velkou spotřebu ( vlete skoro 50m³/den) a ve špičkách naše voda nestíhá. Stejně by to šlo udělat u vás co se čidel týče je jich spousta záleží na co je chcete. Ale není to legalni
Odpovědět
@rumcajk pritom existuji i legalni reseni ktere jdou v nekterych pripadech pouzit napr prerusovaci nadrze s automatikou. Nebo pokud stav nedostatku vody je vyjimecny tak napojit jednu cast skrz vlnovec a rucne to prepojit. Bez urazky ale spolehat na zpetnou klapku je blbost. Pokud @edison101 nevynechal nejaky podstatny detail tak muze klidne byt klasifikovano jako obecne ohrozeni…
Odpovědět
@rumcajk Nemít 2 zcela oddělené rozvody, jak to ostatně vyžaduje zákon, je zcela nezodpovědná idiocie toho, kdo to udělá. Voda z řádu je zpravidla zcela čistá a se sledovanými, nebo upravovanými parametry. Můžeme si nalhávat co chceme, ale u studny to zcela zaručit nelze. Třeba až po letech se projeví nějaké usazeniny. Taky nikde není zaručeno, co bude za 20 - 25 let. Ten co to dělal třeba zestárne, přestane vás "bavit" používat, přepínat, 2 zdroje vody, ztratí se povědomí o tom kutilském výtvoru. Prostě když už, tak legálně provedené, tj. 2 oddělené rozvody a ideálně s jasným vyznačením v domě a s dokumentací stavu, pro sebe i pro ostatní. Píšu z reálné zkušenosti, jak šel život. Prostě míchat 2 vody je nehygienický humus hodný amatérského kutila a patlala. Ono úplně stačí bydlet někde, kde jsou samý důchodci a šetřílkové a voda nemá v řádu dostatečný pohyb.
Odpovědět
@raziel628 já myslím že jsem nic nevynechal a taky píšu že to není legální. A není žalobce není soudce. Když to nemáte u vodoměrů tak vám na to nikdy nepřijdou pokud klapa nebude propouštět zrovna jak budou opisovat vodoměr. U nás to máme u vodoměrů ale dělal to s náma správce veřejného vodovodu takže v pohodě. Jinak polovina obyvatel tu má vlastní studnu a veřejný řád a přehazují jen ventily.
Odpovědět
Já nevím proč tu řvete něco o hygieně. Já bych nepouštěl vodu z okruhu studny do okruhu pitné. Propojení je tam právě jen proto, když by voda ve studni nebyla, abych mohl špinavý okruh naplnit čistou vodou. Ne naopak. Případně prosím ještě o vysvětlení dvojích okruhů, tak aby to tedy bylo legální. To budu k nádržce geberitu provádět dvě trubky? Jak a kde je budu přepínat?
Odpovědět
@edison101 no tam spis hrozi riziko se odstavi voda v radu a pri netesne klapce to vy bude posilat dal a kdyz se nekdo otravi tak muzete mit problem. Navic jak pise @honzik75 po xy letech to u domu muze byt problem ze se zapomene jak to je atd… proto kdyz uz tak bych to nedelal pouze skrze zpetne klaply a ventily ale normalne prehozenim casti rozvodu ktery muze byt z vlnovce a kdyz dojde voda tak odpojite od privodu ze studny a napojite na rad ale to je pouzitelny pouze kdyz nedostatek vody je jednou za par let a ne obden…
Odpovědět
@honzik75 S prvním odsatvcem zcela souhlasím. Toto by měly vodárny a hygiena striktně konrolovat a za mě z hygienického hlediska je to časovaná bomba, kdy do řadu někdo pustí kontaminovanou vodu. Šetřílkové jsou i mezi mladými stavebníky, stačí si přečíst pár dotazů. Takové to osočování důchodců mám ráda, jsme na ulici za exoty, protože jsem 70náctnící s novým barákem mezi o jednu až dve generace mladšími a ozvat se ať nenechávají psa obechcávat branku znamená být za zazobanou nerudnou babku. Každý bude jednou starý, všem přibývá let stejně.
Odpovědět
@rumcajk Úplně nechápu, proč se tak rozčiluješ. Máš dvě možnosti. 1. legální - udělat oddělené rozvody - to znamená, že např do geberitu budeš mít buď studnu nebo řád. Pokud náhodou neexistují geberity se dvěma vstupy a kohouty. 2. nelegálně - na všechno se vykašleš, propojíš to a budeš doufat, že se nic nestane tvoje voda ze studny se nedostane do řádu, případně nezpůsobí nějaký hygienický problém. A že některým lidem řešení č.2 připadá jako prasárna, není nic divného. Protože ve skutečnosti takové řešení neohrožuje jen obyvatele tvého domu, ale případně spoustu dalších lidí.
Odpovědět
Článek se načítá
@raziel628 když netěsní tak jen jemně prosakuje sotva to otočí vodoměr taky ze začátku se zkoušeli klapky co vydrží první co jsme dali tak vydržela měsíc a prosakovala. Ta co máme teď už vydrží ale stejně se preventivně mění po 4-5 rokach navíc vždycky jak tam jsem 2-3 do týdne mrkam na vodoměr a kontrolují zda neprosakuji. A poslední věc pravidelně se u nás voda testuje a máme lepší vodu než je v řádu. U nás to moc jinak nejde u nás veřejný řád dopouští několikrát za den .Určitě bych to neudělal třeba jak někdo používa vodu z čističky atd. S bordelem bych neriskoval aby se kontaminovala obecní voda.
Odpovědět
Profilova fotka
@rumcajk dvoje rozvody fungují tak, že máte v domě instalovanou jednotku, která měří hladinu/tlak vody ve studni či dešťové nádrže (např. Ecorain RWS 3 aj.) a pokud tlak poklesne pod stanovenou hodnotu, tak pomocí elektronicky ovládaného 3cestného ventilu se přepne mezi okruhem ze studni na vodovodní řád a opačně.
Odpovědět
@sikovnytata Ale to pak nejsou oddělené rozvody, ne? To do jedněch trubek pouštím buď jednu vodu nebo druhou. Podle mě oddělené rozvody znamená, že jsou prostě fyzicky zvlášť a jednou trubkou nemůže téct jedna voda nebo druhá. A každá trubka je určená právě pro tu jednu vodu. Ale třeba jsem to jen špatně pochopil.....
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius Ano u toho ecorain je to tak že je to jednotka s čerpadlem a vlastní nádržkou, když si představíte nádržku wc kde jsou dva přívody vody od sebe oddělené tak je ten princip stejný tudíž nemůže dojít ke kontaminaci vody z řádu protože ta voda vtéká do té vlastní nádržky a pak od tud ji čerpadlo tahá do jednoho rozvodu po domě. Jenže to wc s dvojím přívodem vody čili s dvěma plovákovými ventily jsem nikde nenašel že by se to takto prodávalo tudíž není reálné to takto k wc zprovoznit (dalo by se ale už je to vlastní úprava tak že se přidá do wc nádobky druhý plovák ale to už je kutilský zásah).
Odpovědět
@jarin1 Aha. Zajímavé. Díky za vysvětlení.
Odpovědět
Takže jsme se dostali k tomu, že to vlastně legálně nejde. Protože jak připojíte na geberit dva příhody vody ze dvou oddělených větví..? Dojímá mě, jak se všude propaguje dešťovka, ať ji člověk uchovává na splachování, že je to eko. Někteří ji mají i na praní, ale jak udělat rozvody, tak aby tedy byly hygienicky správně a nehrozila kontaminace vody z řádu dořešené není..
Odpovědět
@rumcajk Ale to se pak, podle mě, řeší tak, že máš vodu z dešťovky do záchodu z nádrže. A když dochází voda v nádrži, tak ji na nějakou minimální hladinu dopouštíš z řádu.
Odpovědět
Profilova fotka
@rumcajk Třeba takhle 😄 ale teď je jen otázka jak to připevnit do zazděné nádobky kde je malý vstupní otvor přes splachovací tlačítka jako ten druhý přívod vody tam dostat lze protože to přípravu má ze zadu a shora někdy i z boku, ventil se koupit dá taky. V tu chvíli toto řešení je legální protože nedochází ke kontaminaci vody v potrubí a jsou tyto rozvody fyzicky oddělené. Ale to ti řeší jen wc a co pračka ? musela by se použít pračka s dvěma přívody vody ale těch je strašně málo a jsou dost drahé čili jednodušší řešení a legální je ten ecorain.
Odpovědět
Profilova fotka
@rumcajk Takto to je taky správně. protože dopouštíš pitnou vodu do nádrže jako do kýble z kohoutu. A dál rozvádíš v jednom potrubí k ostatnímu zařízení čili odpadají dvojí rozvody vody. Ale tohle řešení je tedy pouze užitkové k pračce a k wc, popřípadě do sprchy na sprchování ale zase když použiješ vodu ze studny musí být hygienicky nezávadná a pitná, když se ti půjde sprchovat dítě tak se může napít ze sprchy ... což je také třeba zohlednit. Takže pokud si nejsi jistý kvalitu vody tak můžeš takto používat jen pro wc a praní. Je potřeba každopádně rozbor vody ze studni 😉
Odpovědět
@rumcajk pokud bych chtěl, tak klidně mohu začít dělat pro zájemce exkurze, jak to může za 25 - 30 let dopadnout. Ten, kdo to udělal je již dementní, dokumentace žádná, nebo ztracená. Každopádně byla to "černota". Mezitím se velmi změnila situace v domácnosti a už vlastně moc není důvod divoce přepínat ventily, kvůli WC nebo pračce. Nikdo vlastně pořádně neví v jakém je to stavu, kde co vede, jak to funguje a v trubkách co je za bordel. Když budu mít dva oddělené rozvody, tak stačí třeba někde cedulka: v domě 2 oddělené rozvody vody a na trubce štítek studna, řád a kam to vede, např.
Odpovědět
Profilova fotka
@honzik75 Fajn souhlasím ale vysvětli my jak chceš dát druhý plovákový ventil do nádobky třeba od alcaplastu kterou my konkrétně máme, já na to dneska koukal a mám vstup ze zadu a hned vedle shora takže dva hlavní ventily se tam prostě nevejdou musel bych vrtat díru vedle ale jak mám přidělat ten plovákový ventil když je nádobka zaprvé zazděná a za druhé je tam tak málo místa že si lámeš ruce když máš něco z toho vyndavat, ano mohl jsem na to myslet když jsem to měl venku tak by to teoreticky šlo, navíc nikde jsem opravdu nedohledal nádobku originál s dvěma plovákovými ventily. Jediná legální varianta se my opravdu jeví ten ecorain nebo podobný systém byť i svépomocí vyrobený ale tak aby to bylo totožné principem.
Odpovědět
A jak se počítá stočné, když na vodoměru je spotřeba úplně jiná než ta skutečná?
Odpovědět
@daruna Mám pocit, že je na to směrné číslo o spotřebě vody a to Vám udává, kolik zaplatíte stočné, když využíváte i jiný zdroj vody. Resp.je to takový paušál průměrné roční spotřeby.
Odpovědět
@daruna u nás je to tak, že pokud máš spotřebu vodného nižší než 35m2 za nahlášenou osobu v domě, tak platíš těch 35. Pokud máš vyšší, tak platíš dle skutečné spotřeby.
Odpovědět
Právě, nemyslím si, že každý uvede jiný zdroj spotřebovávané vody a stočné se počíta podle vody spotřebované, ve výsledku je množství odpadní vody vyšší než ofiko spotřeba. tudíž šetřílci asi neplatí za stočné dostatečně.
Odpovědět
@daruna Daruno nejde o šetřilky. Ale všude se skloňuje ekologie, green deal atp. A splachovat záchod pitnou vodou, když mám za zády studnu se mi příčí. Je to zvěrstvo a budoucí generace si budou klepat na čelo. To že je člověk více soběstačný a ušetří za pitnou je jakýsi bonus. Ale ať klidně zdraží čištění vody..
Odpovědět
Ekologie, není to tak jenoznačné, dešťovku musíte zadržovat na pozemku, ale potom s ní mnozí splachují záchod a ve výsledku pouštějí do kanalizace. Vodou ze studny kontaminovat vodu z veřejného vodovodu neodbornou instalací samo domo viz diskuse výše. A zdražení čištění - zdraží se všem i těm co tuto možnost nemají.
Odpovědět
@daruna Vidíte, že hledám cesty jak to udělat co nejbezpečnější. S tímto jsem otevíral i tuto diskuzi. Takže v konečném důsledku je nejvíc eko splachovat pitnou vodou. Ok.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?